Παίρνετε αντιπηκτικά χάπια ή στατίνες; Ποια τρόφιμα δεν πρέπει να καταναλώνετε

Παίρνετε αντιπηκτικά χάπια ή στατίνες; Ποια τρόφιμα δεν πρέπει να καταναλώνετε

Υπάρχουν κάποιες ομάδες τροφών που πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγετε όταν λαμβάνετε φάρμακα για την καρδιά, όπως τα αντιπηκτικά και οι στατίνες. Ποιες είναι και τι πρέπει να προσέχετε.

Το αντιπηκτικό φάρμακο είναι μια χημική ουσία που αποτρέπει ή επιβραδύνει τον σχηματισμό θρόμβων αίματος, παρατείνοντας τον χρόνο πήξης, καθώς οι θρόμβοι στις αρτηρίες, στις φλέβες και στην καρδιά μπορεί να προκαλέσουν καρδιακές προσβολές και  εγκεφαλικά επεισόδια. Οι στατίνες  είναι χημικές δραστικές ουσίες που περιέχονται σε νεότερης γενιάς φάρμακα, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.

Αντιπηκτικά: Ποια λαχανικά δεν πρέπει να τρώνε όσοι παίρνουν – Τι να προσέχουν 

Ωστόσο, πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη μας ότι όλα τα φάρμακα, ακόμη και αυτά που σώζουν ζωές, έχουν παρενέργειες. Εάν παίρνετε φάρμακα για την καρδιά σας, οι γιατροί συνιστούν να μείνετε μακριά από ορισμένες τροφές, λόγω του κινδύνου αλληλεπίδρασης.

Λιγότερα τρόφιμα με βιταμίνη Κ αν παίρνετε αντιπηκτικά

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ μπορούν να εξουδετερώσουν τις επιδράσεις της βαρφαρίνης, που έχουν τα αντιπηκτικά χάπια και βοηθούν στην αραίωση του αίματος.

Καταναλώστε τις ακόλουθες τροφές με μέτρο:

  •  Σπαράγγι
  •  Μπρόκολο
  •  Λαχανάκια Βρυξελλών
  •  Κουνουπίδι
  •  Πράσινα κρεμμυδάκια
  •  Λάχανο
  •  Μαϊντανό
  • Σπανάκι

«Μερικά λαχανικά όπως το λάχανο, το μπρόκολο, το σπανάκι που είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ μπορούν να μειώσουν τις επιπτώσεις της βαρφαρίνης», προειδοποίησε η Δρ. Leyla Hannbeck, διευθύνουσα σύμβουλος του Association of Independent Multiple Pharmacies.

Παίρνετε φάρμακα για τη χοληστερίνη; Τι ώρα πρέπει να το κάνετε -Το Νο1 λάθος που πρέπει να αποφεύγετε

Θα πρέπει επίσης να απολαμβάνετε το πράσινο τσάι, το αλκοόλ και τον χυμό cranberry με μέτρο.

«Ο λόγος για τον οποίο οι φαρμακοποιοί συμβουλεύουν να μην πίνετε χυμό κράνμπερι εάν παίρνετε βαρφαρίνη είναι επειδή η βαρφαρίνη αραιώνει το αίμα και ο χυμός ενισχύει την επίδραση της βαρφαρίνης οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας», προειδοποιεί Δρ. Hannbeck.

Τι να προσέξετε αν παίρνετε στατίνες

Το γκρέιπφρουτ και άλλα εσπεριδοειδή μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας μεταβολίζει αυτά τα φάρμακα. «Ο χυμός γκρέιπφρουτ θα πρέπει να αποφεύγεται όταν παίρνετε φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη, όπως οι στατίνες, επειδή εμποδίζει ένα ένζυμο που είναι απαραίτητο για τον μεταβολισμό των στατινών στο σώμα», δήλωσε η Δρ. Hannbeck και συμπλήρωσε:

«Ως εκ τούτου, μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση αυτών των φαρμάκων και να αυξήσει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών».

Οι παρενέργειες της στατίνης μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, ζάλη, μυϊκό πόνο και αίσθημα κόπωσης, σύμφωνα με το Βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας NHS.

Χοληστερίνη: Μπορούν οι στατίνες να σας παχύνουν; – Τι λένε ειδικοί της Κλινικής Κλίβελαντ

Αποφύγετε το νάτριοΕπειδή το νάτριο οδηγεί σε κατακράτηση υγρών, μπορεί να εξουδετερώσει την επίδραση των διουρητικών που απαλλάσσουν το σώμα σας από τη συσσώρευση υγρών.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top