Κατάψυξη: To κόλπο με το κέρμα που δείχνει αν τα τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση

Κατάψυξη: To κόλπο με το κέρμα που δείχνει αν τα τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση

Όλοι υποθέτουμε ότι αν κάτι φυλάσσεται στην κατάψυξη, τότε θα είναι ασφαλές να το καταναλώσουμε. Και όταν επιστρέφουμε στο σπίτι μετά από πολλές ημέρες απουσίας, το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε είναι να ανοίξουμε την κατάψυξη για να ετοιμάσουμε κάτι για φαγητό. Ωστόσο, τι θα μπορούσε να συμβεί αν το ψυγείο υπολειτουργεί ή συμβεί διακοπή ρεύματος ενώ λείπετε;

Τα τρόφιμα όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά, τα αυγά και άλλα μπορεί να φτάσουν σε θερμοκρασίες που τα καθιστούν μη ασφαλή για κατανάλωση.

Αυτά τα 4 φυσικά τρόφιμα γίνονται τοξικά όταν βρίσκονται στο ψυγείο – Προειδοποίηση των ειδικών

Ωστόσο, είναι δύσκολο να προσδιορίσετε εάν τα ευπαθή τρόφιμα έχουν αλλοιωθεί και έχουν γίνει κίνδυνος για την υγεία -ειδικά εάν έχουν αποψυχθεί και παραμείνει σε επικίνδυνες θερμοκρασίες, όπου τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν και μετά να ξαναπαγώσουν.

Το κόλπο με το κέρμα στην κατάψυξη που δείχνει εάν τα τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση

Αυτό μπορεί να συμβεί εάν πέσει το ρεύμα ή υπάρχει απαρατήρητη βλάβη. Για να διαπιστώσετε εάν τα τρόφιμά σας είναι ασφαλή για κατανάλωση, υπάρχει ένα κόλπο με κέρμα, το οποίο μπορεί να αποκαλύψει εάν η κατάψυξή σας έχει διατηρήσει τη θερμοκρασία της ενώ λείπατε.

Για να επαληθευτεί η αποτελεσματικότητά του, το ΟΚ! προτείνει να το δοκιμάσετε. Αυτό το κόλπο προέρχεται από τις ΗΠΑ και πολλοί εγγυώνται για την ικανότητά του να διασφαλίζει ότι τα τρόφιμα δεν έχουν χαλάσει όταν δεν το παρατηρήσετε.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια κλασική θήκη για παγάκια και ένα μικρό κέρμα. Απλώς γεμίστε τη θήκη με πάγο, τοποθετήστε το κέρμα πάνω σε μία από τις υποδοχές και αφήστε το στην κατάψυξη. Εάν το κέρμα παραμένει πάνω από τον πάγο κάθε φορά που ελέγχετε, ο καταψύκτης σας λειτουργεί τέλεια και το φαγητό σας είναι ασφαλές.

11 τρόφιμα που δεν πρέπει να βάζετε ποτέ στο ψυγείο σας

Ωστόσο, εάν το κέρμα δεν είναι πλέον στην κορυφή αλλά παγωμένο μέσα στα παγάκια, αυτό είναι ένα σημαντικό προειδοποιητικό σημάδι ότι το φαγητό σας πρέπει να προσεγγιστεί με προσοχή, γιατί κάποια στιγμή ο πάγος έλιωσε λόγω δυσλειτουργίας, διακοπής ρεύματος ή άλλου θέμα που απαιτεί την προσοχή σας.

Ποιες θερμοκρασίες είναι επικίνδυνες για τα τρόφιμα

Η «επικίνδυνη ζώνη» για τα τρόφιμα είναι το εύρος θερμοκρασίας μεταξύ 8 και 60 βαθμών Κελσίου, όπου τα τρόφιμα είναι πιο πιθανό να φιλοξενούν επιβλαβή βακτήρια. Για αναφορά, η θερμοκρασία δωματίου τείνει να κυμαίνεται γύρω στους 18-20 βαθμούς Κελσίου.

Τα καλά νέα είναι ότι είναι αρκετά δύσκολο να πέσει γρήγορα η θερμοκρασία σε έναν καταψύκτη. Εάν η πόρτα διατηρείται κλειστή, το φαγητό μέσα θα πρέπει να παραμείνει εντός ασφαλούς εύρους θερμοκρασίας για 24 ώρες εάν είναι μισογεμάτο ή 48 ώρες εάν είναι εντελώς γεμάτο.

Γιατί το ψυγείο μου παγώνει τα τρόφιμα; 5 λύσεις χωρίς να καλέσετε ψυκτικό!

Ωστόσο, είδη όπως το κρέας, το κοτόπουλο, τα θαλασσινά, τα μαλακά τυριά και το γάλα θα πρέπει να απορρίπτονται εάν βρίσκονται σε θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου ή παραπάνω για περισσότερες από τέσσερις ώρες. Εάν βρίσκεται στην «επικίνδυνη ζώνη», ίσως είναι καλύτερο να το πετάξετε χωρίς δισταγμό.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top