Ένα άγνωστο λαχανικό της αρχαίας Ρώμης, που είναι στενά συνδεδεμένο με το καρότο, έχει μια υπέροχη γλυκιά γεύση, καθιστώντας τα μια νόστιμη, αλλά και εξαιρετικά υγιεινή προσθήκη στη διατροφή σας. Μάθετε τα οφέλη τους.
Πρόκειται για ένα ριζώδες λαχανικό στενά συνδεδεμένο με το καρότο και το μαϊντανό. Η μακριά ρίζα του έχει το χρώμα του δέρματος και μπορεί να παραμείνει στο έδαφος όταν ωριμάσει, με τη γεύση του να γίνεται όλο και πιο γλυκιά, μετά από τους παγετούς του χειμώνα.
Ποιο είναι το άγνωστο λαχανικό της αρχαίας Ρώμης και ποια η διατροφική του αξία
Μέλος της οικογένειας των apiaceae, το παστινάκι (pastinaca sativa) συλλέγεται το φθινόπωρο και το χειμώνα και έχει μια γλυκιά, γήινη γεύση. Όταν μαγειρεύεται και πολτοποιείται, η γλυκιά του γεύση και η απαλή υφή του το καθιστούν δημοφιλές συστατικό για παιδικές τροφές.
Διατροφικά οφέλη
Μια μερίδα 80 γρ παστινάκι (βραστό) παρέχει:
- 53 kcal / 222 KJ
- 1,3 g πρωτεΐνης
- 1,0 γρ λίπος
- 10,3g υδατάνθρακες
- 5,0 g φυτικές ίνες
- 280 mg καλίου
33 mcg φυλλικού οξέος - 8 mg βιταμίνη C
Είναι το παστινάκι ασφαλές για όλους;
Για την πλειονότητα των ανθρώπων, και ως μέρος μιας ισορροπημένης, υγιεινής διατροφής, το παστινάκι αναγνωρίζεται γενικά ως ασφαλές και πολύ σπάνια συνδέεται με αλλεργίες. Όπου μπορεί να υπάρχει αλλεργία, είναι πιθανό να προκύψει μια διασταυρούμενη αντιδραστικότητα γύρης-τροφής, που παρατηρείται κυρίως σε άτομα που είναι ευαίσθητα στη γύρη δέντρων σημύδας.
Ορισμένα ευαίσθητα άτομα, ωστόσο, μπορεί να εμφανίσουν εξάνθημα που μοιάζει με ηλιακό έγκαυμα όταν το λαχανικό έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα, που προκαλείται από μια αντίδραση μεταξύ των φουροκουμαρινών στο παστινάκι και τη δράση του ηλιακού φωτός.
Μετά τη συγκομιδή, το παστινάκι πρέπει να φυλάσσεται σε ψυχρό περιβάλλον για να αποφευχθεί η μικροβιακή μόλυνση.
Σάκχαρο: 5 τροφές που το μειώνουν φυσικά και διατηρούν τα επίπεδα σταθερά μετά το φαγητό
Τα οφέλη από το παστινάκι για την υγεία
- Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, που βοηθά στην πέψη και διαφοροποιεί το μικροβίωμα του εντέρου
- Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη και μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
- Ως πηγή βιταμίνης C, το παστινάκι είναι μια άμυνα του ανοσοποιητικού, βοηθώντας στην καταπολέμηση της μόλυνσης
- Μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της σεροτονίνης, της χημικής ουσίας για την καλή αίσθηση του εγκεφάλου
- Προστατεύει από μυκητιασική λοίμωξη
1. Πλούσιο σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες
Όντας μια πλούσια πηγή φυτικών ινών, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το παστινάκι συμβάλλει στην προώθηση της κανονικότητας της πέψης.
Μπορεί επίσης να ωφελήσει μια σειρά από άλλες παθήσεις που σχετίζονται με το έντερο, όπως η παλινδρόμηση και η εκκολπωματίτιδα. Πλούσιο σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, το παστινάκι συμβάλλει στην προώθηση ενός μεγαλύτερου μείγματος ευεργετικών μικροβίων του εντέρου.
2. Μπορεί να βοηθήσει με τους στόχους απώλειας βάρους
Η έρευνα δείχνει ότι η συμπερίληψη λαχανικών όπως το παστινάκι στη διατροφή σας βοηθά στην αύξηση της πληρότητας και της αίσθησης κορεσμού. Ωστόσο, ορισμένα σχέδια απώλειας βάρους, όπως οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, συμβουλεύουν την αποφυγή λαχανικών με ρίζα, όπως τα καρότα και το παστινάκι, επειδή είναι πλούσια σε απλούς υδατάνθρακες.
Αυτή η προσέγγιση αγνοεί τα άλλα οφέλη αυτών των λαχανικών για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι όταν καταναλώνονται ολόκληρα, η δομή, οι φυτικές ίνες και η περιεκτικότητά τους σε νερό μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της όρεξης, ενώ η φυσική τους γλυκύτητα μπορεί να είναι χρήσιμη όταν προσπαθείτε να μειώσετε άλλα σάκχαρα στη διατροφή.
Απώλεια βάρους: Το σούπερ προβιοτικό που καίει λίπος πιο γρήγορα από τα φάρμακα – Νέα έρευνα
3. Καλή πηγή προστατευτικών αντιοξειδωτικών
Το παστινάκι είναι πηγή ενεργών φυτικών ενώσεων, όπως φουρανοκουμαρίνες, φλαβονοειδή και πολυακετυλένια, μεταξύ των οποίων και ένα που ονομάζεται φαλκαρινόλη. Αυτές οι ενώσεις έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές, αντικαρκινικές ιδιότητες και επίσης δρουν ως αγγειοδιασταλτικά, γεγονός που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
4. Μπορεί να έχει ηρεμιστική δράση
Η φαλκαρινόλη βρίσκεται τόσο στο παστινάκι όσο και στα καρότα, η οποία προστατεύει από τη μυκητίαση. Μεγάλο μέρος της φαλκαρινόλης, περίπου το 70%, χάνεται κατά το μαγείρεμα, αλλά το υπόλοιπο απορροφάται και μπορεί να περάσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό όπου μπορεί να έχει μια ηρεμιστική, χαλαρωτική επίδραση.
Η φαλκαρινόλη είναι επίσης σεροτονινεργική, που σημαίνει ότι επηρεάζει την καλή χημική ουσία του εγκεφάλου, τη σεροτονίνη. Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η φαλκαρινόλη μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, ωστόσο, είναι πολύ νωρίς να πούμε εάν παρόμοια αποτελέσματα μπορεί να αναπαραχθούν και στους ανθρώπους.
5. Μπορεί να υποστηρίξει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού
Το παστινάκι είναι μια χρήσιμη πηγή βιταμίνης C, με μία μερίδα (80 γρ.) να παρέχει το ένα πέμπτο της συνιστώμενης πρόσληψης. Η βιταμίνη C είναι ένα από τα θρεπτικά συστατικά που συμβάλλει στην άμυνα του ανοσοποιητικού, συμβάλλοντας στην υποστήριξη τόσο της έμφυτης όσο και της προσαρμοστικής μας ανοσολογικής απόκρισης.
Καρκίνος παχέος εντέρου: 5 κινήσεις για να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο, σύμφωνα με χειρουργό
Επιπλέον, το πλούσιο αντιοξειδωτικό περιεχόμενο, το οποίο περιλαμβάνει κερσετίνη, καμπφερόλη και απιγενίνη, βοηθά στην καταπολέμηση της μόλυνσης.