Μουχλιασμένο τυρί: Πότε χρειάζεται να το πετάξετε – Πώς να το αποθηκεύετε για να μην μουχλιάζει

Μουχλιασμένο τυρί: Πότε χρειάζεται να το πετάξετε - Πώς να το αποθηκεύετε για να μην μουχλιάζει

Οι περισσότεροι δεν είμαστε σίγουροι εάν μπορούμε απλώς να κόψουμε τα χαλασμένα σημεία του τυριού ή εάν πρέπει να πετάξουμε ολόκληρο το κομμάτι. Οι ειδικοί, λοιπόν, έχουν κάποιες συμβουλές για το εάν και πότε το μουχλιασμένο τυρί είναι βρώσιμο και πότε πρέπει να καταλήξει στον κάδο των απορριμμάτων.

Η μούχλα είναι μικροοργανισμοί που χρειάζονται γενικά οξυγόνο για να ευδοκιμήσουν. «Η κύρια αιτία ανάπτυξης μούχλας στην επιφάνεια του τυριού είναι η διαθεσιμότητα οξυγόνου και υγρασίας στην επιφάνεια», εξηγεί στο Simply Recipes ο Prateek Sharma, αναπληρωτής καθηγητής στο Utah State University και μέλος του τμήματος Dairy Foods του Ινστιτούτου Τεχνολόγων Τροφίμων.

Πόσο τυρί μπορείτε να τρώτε καθημερινά – Να προτιμάτε με πλήρη ή χαμηλά λιπαρά;

Αλλά η μούχλα δεν είναι πάντα πρόβλημα. «Μερικά τυριά όπως το μπλε τυρί και το καμαμπέρ, παρασκευάζονται με την προσθήκη μούχλας. Η μούχλα σε αυτά τα τυριά είναι βρώσιμη και δεν ενέχει κίνδυνο για την υγεία», υπογραμμίζει ο Δρ. Sharma.

Μουχλιασμένο τυρί: Μπορείτε να κόψετε ένα σημείο και να φάτε το υπόλοιπο;

Με σκληρά τυριά όπως η παρμεζάνα ή ημίσκληρα τυριά όπως το τσένταρ, μπορείτε να κόψετε το σημείο με τη μούχλα και να φάτε το υπόλοιπο, σύμφωνα με τον Chad Galer, αντιπρόεδρο καινοτομίας προϊόντων και ασφάλειας τροφίμων στη Dairy Management Inc.

«Βεβαιωθείτε ότι έχετε κόψει τουλάχιστον 2,5 εκατοστά μακριά από τη μούχλα και μην αφήσετε το μαχαίρι να αγγίξει τη μούχλα για να αποτρέψετε περαιτέρω μόλυνση. Αυτό, όμως, ισχύει για μικρά σημεία μούχλας. Εάν το μεγαλύτερο μέρος του τυριού είναι καλυμμένο με μικροοργανισμούς, πρέπει να πεταχτεί», συμπληρώνει ο Galer.

Το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA) συμφωνεί ότι θα πρέπει να κόψετε τουλάχιστον 2,5 εκατοστά επιπλέον γύρω από το σημείο της μούχλας σε ένα σκληρό τυρί για να είναι ασφαλές για κατανάλωση. Ωστόσο, η μούχλα μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα στα μαλακά τυριά, οπότε αν το τυρί κρέμα ή το τυρί cottage εμφανίσει μούχλα, πετάξτε ολόκληρο το δοχείο.

Τι προκαλεί το τυρί στα δόντια όταν καταναλώνεται μετά τα γεύματα – Μπορεί να καταπολεμήσει την κακοσμία του στόματος;

Κυρίως για λόγους ποιότητας, ο Δρ. Sharma είναι πιο αυστηρός προτείνοντας να πετάτε τα τυριά που έχουν μουχλιάσει. «Η μούχλα μπορεί να παράγει κάποιες ενώσεις που ίσως διεισδύσουν στο εσωτερικό του τυριού, προκαλώντας ανησυχίες για την υγεία ή την ποιότητα. Ως εκ τούτου, είναι πάντα μια καλή πρακτική να πετάτε ένα τυρί με ανάπτυξη μούχλας», λέει και προσθέτει:

«Τις περισσότερες φορές, η μούχλα που υπάρχουν στο περιβάλλον του τυριού δεν αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την υγεία, αλλά μπορεί να αλλάξει το σώμα, την υφή και τη γεύση του τυριού».

Ανεξάρτητα από το είδος τυριού που προτιμάτε, μην τρώτε ποτέ τυρί που έχει σκούρα γκρι ή μαύρη μούχλα. Αυτό είναι πιθανόν Aspergillus niger, μια μούχλα που μπορεί να παράγει τοξίνες που μπορεί να αρρωστήσουν τους ανθρώπους, σύμφωνα με τον ειδικό.

Πώς να μην μουχλιάσει το τυρί

Ο εχθρός είναι το οξυγόνο, επομένως η έξυπνη αποθήκευση είναι το κλειδί για να μην εμφανίσει μούχλα το τυρί. «Τυλίξτε το τυρί σε αντικολλητικό χαρτί ή αλουμινόχαρτο για να το προστατέψετε και να αποτρέψετε την ανάπτυξη μούχλας», προτείνει ο Galer και καταλήγει:

Ποιο είναι το πιο υγιεινό τυρί που μπορείτε να φάτε; Έχει χαμηλά λιπαρά και λιγότερο νάτριο

«Η σφράγιση κενού είναι μια άλλη επιλογή. Η μούχλα χρειάζεται οξυγόνο για να αναπτυχθεί, επομένως η σφράγιση κενού μπορεί να βοηθήσει το τυρί να διαρκέσει ακόμη περισσότερο».

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top