Η προσθήκη φρούτων στη διατροφή είναι σίγουρα ένα καλό βήμα για τη διατήρηση της καλής υγείας.Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) έχει αναδείξει ένα συγκεκριμένο φρούτο ως το πιο υγιεινό φρούτο του κόσμου από άποψη διατροφικής αξίας.
Είναι ευρέως γνωστό ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές τροφές μειώνει τον κίνδυνο για σοβαρές ασθένειες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2.
Τι συμβαίνει στο σώμα σας αν τρώτε κάθε μέρα ντομάτες
Ακόμα και αν καταναλώνετε συχνά φρούτα, πιθανόν να θέλετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα οφέλη τους. Αν και όλα τα φρούτα έχουν θρεπτική αξία, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) έχει αναδείξει ένα συγκεκριμένο φρούτο ως κορυφαίο από άποψη διατροφικής αξίας.
Ποιο είναι το κορυφαίο, πιο υγιεινό φρούτο;
Το πιο υγιεινό φρούτο, λοιπόν, δεν είναι άλλο από την… ντομάτα. Και όμως θεωρείται φρούτο και όχι λαχανικό!Όπως εξηγεί ο διατροφολόγος Scott Keatley, συνιδρυτής του Keatley Medical Nutrition Therapy, η ντομάτα ξεχωρίζει ανάμεσα σε 41 φρούτα και λαχανικά υψηλής διατροφικής πυκνότητας, με βαθμολογία 20.37. Παρότι το νεροκάρδαμο καταλαμβάνει την πρώτη θέση με σκορ 100, η ντομάτα είναι το πρώτο σε κατάταξη φρούτο.
Τι καθιστά τις ντομάτες τόσο ωφέλιμες;
Ο Scott Keatley επισημαίνει ότι οι ντομάτες είναι γεμάτες θρεπτικά συστατικά και παρέχουν σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών, κυρίως λυκοπενίου. «Το λυκοπένιο έχει συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και καρκίνο», αναφέρει.
Επιπλέον, οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, κάλιο, φυλλικό οξύ και βιταμίνη K. Μάλιστα, το λυκοπένιο απορροφάται καλύτερα όταν οι ντομάτες είναι μαγειρεμένες, γι’ αυτό οι σάλτσες και οι σούπες από ντομάτα αποτελούν εξαιρετική επιλογή για την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Ο Keatley προσθέτει:
«Η ισορροπία φυτικών ινών και η ενυδάτωση που προσφέρουν οι ντομάτες συμβάλλει στην καλή υγεία του εντέρου και της πέψης».
Ένας επιπλέον τρόπος για να ενισχύσετε την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών είναι να συνδυάσετε τις ντομάτες με καλά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο. «Ακόμα και ωμές, οι ντομάτες σε σαλάτες ή ως σνακ προσφέρουν πολλές βιταμίνες και ενυδάτωση», σημειώνει.
Πόσες ντομάτες είναι καλό να τρώμε καθημερινά;
Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ συνιστά στις γυναίκες να καταναλώνουν 1,5 έως 2 φλιτζάνια φρούτων την ημέρα, ενώ οι άντρες χρειάζονται 2 έως 2,5 φλιτζάνια.
Γιατί σκάνε οι ντομάτες; Μπορείτε να καταναλώσετε τις σκασμένες ντομάτες;
«Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ποσότητα που να ταιριάζει σε όλους», λέει ο Keatley, «αλλά το να ενσωματώσεις μία μεσαία ντομάτα ή ένα φλιτζάνι ντοματίνια την ημέρα είναι μια εξαιρετική αρχή».
Ωστόσο, λόγω της οξύτητας των ντοματών, κάποιοι άνθρωποι — ιδιαίτερα όσοι είναι επιρρεπείς σε άφθες — μπορεί να νιώσουν ενόχληση αν καταναλώσουν υπερβολικά πολλές όξινες τροφές.
Η ποικιλία είναι επίσης σημαντική στη διατροφή μας. «Παρόλο που οι ντομάτες είναι εξαιρετικές, το να τις ισορροπείς με άλλα φρούτα και λαχανικά μπορεί να μειώσει τυχόν ερεθισμούς από την οξύτητα, ενώ συνεχίζεις να λαμβάνεις ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών ουσιών», προσθέτει ο Keatley.
Υπάρχουν άλλα φρούτα που πλησιάζουν τη διατροφική αξία της ντομάτας;
Υπάρχουν όντως αρκετά φρούτα που, σύμφωνα με το CDC, διαθέτουν σημαντική διατροφική αξία και μπορούν να πλησιάσουν τη ντομάτα. Αυτά τα φρούτα δεν προσφέρουν μόνο βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, αλλά παρέχουν επίσης οφέλη που ενισχύουν τη συνολική υγεία. Ας δούμε μερικά από αυτά αναλυτικότερα:
- Λεμόνι
- Φράουλα
- Πορτοκάλι
- Λάιμ
- Γκρέιπφρουτ
1. Λεμόνι
Το λεμόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, που είναι σημαντική για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, τα λεμόνια περιέχουν φυτικές ίνες και βοηθούν στη βελτίωση της πέψης, ενώ η οξύτητά τους μπορεί να συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών.
Οι 10 καλύτερες τροφές για να μειώσετε την πίεση χωρίς φάρμακα
2. Φράουλα
Οι φράουλες, όπως και οι ντομάτες, είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες, αλλά έχουν και την πρόσθετη αξία των ανθοκυανινών, που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και προάγουν την υγεία της καρδιάς. Επίσης, περιέχουν πολυφαινόλες, οι οποίες συνδέονται με την προστασία από χρόνια νοσήματα και τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας.
3. Πορτοκάλι
Το πορτοκάλι, όπως και το λεμόνι, είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, και συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και στη μείωση του οξειδωτικού στρες. Είναι επίσης πλούσιο σε φυλλικό οξύ και κάλιο, που βοηθά στη διατήρηση υγιών επιπέδων πίεσης του αίματος. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες του πορτοκαλιού βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη βελτίωση της πέψης.
4. Λάιμ
Το λάιμ είναι μια μικρότερη εκδοχή του λεμονιού και προσφέρει παρόμοια θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση της φλεγμονής, ενώ η υψηλή περιεκτικότητά του σε κιτρικό οξύ ενισχύει την αποτοξίνωση και την καλή πέψη.
5. Γκρέιπφρουτ
Το γκρέιπφρουτ είναι γνωστό για τις ιδιότητές του στη διαχείριση του βάρους, λόγω της χαμηλής θερμιδικής του αξίας και της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό και φυτικές ίνες. Εκτός από τη βιταμίνη C, περιέχει επίσης κάλιο και αντιοξειδωτικά, ενώ έχει δείξει αποτελέσματα στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.
Τι συμβαίνει στη χοληστερόλη σας όταν πίνετε χυμό πορτοκάλι για πρωινό
Ο Keatley επισημαίνει ακόμη πως «τα μούρα — ιδιαίτερα τα μύρτιλα και οι φράουλες — περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και θρεπτικών συστατικών που μπορούν να ανταγωνιστούν τα οφέλη της ντομάτας».