Απώλεια βάρους: Γιατί κάποιοι τρώνε και δεν παχαίνουν – Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Απώλεια βάρους: Γιατί κάποιοι τρώνε και δεν παχαίνουν – Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που φαίνεται να μπορούν να χάσουν βάρος πιο εύκολα από άλλους. Και σύμφωνα με έρευνα, ακόμα και για αυτό φταίνε τα γονίδια. Τι άλλο παίζει ρόλο;

Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι το μυστικό για την απώλεια βάρους μπορεί να οφείλεται στον συνδυασμό 14 γονιδίων. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ ανακάλυψαν ότι αυτά τα γονίδια βοήθησαν ορισμένους ανθρώπους να χάσουν διπλάσιο βάρος, ενώ έτρεχαν για μισή ώρα τρεις φορές την εβδομάδα.

Απώλεια βάρους: Πώς να χάσετε το επίμονο λίπος στην κοιλιά με μόνο δύο βήματα 

Στη μελέτη συμμετείχαν 38 άτομα από το Ηνωμένο Βασίλειο, ηλικίας μεταξύ 20 και 40 ετών, τα οποία υποβλήθηκαν σε τεστ DNA. Έλαβαν οδηγίες να ακολουθήσουν τη συνήθη διατροφή και τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους, να μην κάνουν καμία άλλη προπόνηση και ζυγίστηκαν πριν και μετά τη μελέτη.

Η ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ. Χένρι Τσανγκ (Henry Chung), από τη Σχολή Επιστημών Αθλητισμού, Αποκατάστασης και Άσκησης, βρήκε ότι εκείνοι με περισσότερα από τα εν λόγω γονίδια αδυνάτισαν περισσότερο μέσα σε οκτώ εβδομάδες. Τα άτομα με τους περισσότερους γενετικούς δείκτες έχασαν έως και 5 κιλά κατά τη διάρκεια της μελέτης και τα άτομα χωρίς αυτούς έχασαν κατά μέσο όρο 2 κιλά.

Το πιο σημαντικό φάνηκε να είναι το γονίδιο PPARGC1A που κωδικοποιεί την PGC-1-a – μια πρωτεΐνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού. Αυτό το γονίδιο ήταν υπεύθυνο για σχεδόν τα δύο τρίτα του χαμένου βάρους και το είχαν οι συμμετέχοντες που έχασαν το περισσότερο βάρος.

Απώλεια βάρους: Τι πρέπει να προσθέσετε στο πρωινό ρόφημά σας για να επιταχύνετε την απώλεια λίπους 

Απαραίτητη η άσκηση η αλλαγή του τρόπου ζωής για την απώλεια βάρους

Παρά τα αποτελέσματα, ο Δρ. Τσανγκ ανέφερε ότι οι παράγοντες του τρόπου ζωής και η διατροφή εξακολουθούν να είναι ζωτικής σημασίας για το αδυνάτισμα. «Αυτή η μελέτη ανέδειξε ορισμένα σημαντικά γονίδια που σχετίζονται με την απώλεια βάρους, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα γονίδια δεν θα κάνουν τίποτα χωρίς την άσκηση και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, καθώς είναι όλα αλληλένδετα», είπε.
«Η άσκηση πέρα από την απώλεια βάρους έχει πολλά οφέλη, από την ψυχική υγεία μέχρι την καρδιαγγειακή και την  φυσική κατάσταση, γι’ αυτό θα συνιστούσα σε όλους να συνεχίσουν να ασκούνται ακόμα κι αν δεν βλέπουν τη διαφορά στη ζυγαριά», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Ποια άσκηση καίει τις περισσότερες θερμίδες; Δείτε τι λένε οι ειδικοί στην παχυσαρκία 

Η καλύτερη κατανόηση του γενετικού προφίλ θα επιφέρει αλλαγές

Ο Δρ. Τσανγκ ελπίζει ότι η έρευνα θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις, τις εταιρείες και τους ανθρώπους να προσαρμόσουν καλύτερα τις παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας. «Εάν μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα το συγκεκριμένο γενετικό προφίλ κάποιου, ελπίζουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε καλύτερες και πιο επιτυχημένες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της υγείας του», πρόσθεσε.

«Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι η αλλαγή στη μάζα σώματος ενός ατόμου ως απάντηση στην άσκηση καθορίζεται, σε μεγάλο βαθμό, από το γενετικό προφίλ του. Δεδομένου ότι η παχυσαρκία είναι μια αυξανόμενη πρόκληση για την κοινωνία, μια ολοκληρωμένη γνώση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια επηρεάζουν τις αντιδράσεις του σώματος στην άσκηση μπορεί να φέρει επανάσταση στην εξατομίκευση και την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων άσκησης».

Μια προηγούμενη μελέτη διαπίστωσε ότι μερικοί άνθρωποι που τείνουν να δυσκολεύονται να χάσουν βάρος μπορούν επίσης να κατηγορήσουν τα γονίδιά τους. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια μετάλλαξη σε ένα μόνο γονίδιο μπορεί να οδηγήσει σε υπέρβαρα παιδιά.

Πριν από περίπου δύο δεκαετίες, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα συγκεκριμένο γονίδιο, τον υποδοχέα μελανοκορτίνης 4 (MC4R), που παράγει μια πρωτεΐνη που στέλνει σήματα στους αισθητήρες όρεξης στον εγκέφαλο, υποδεικνύοντας πόσο λίπος έχουμε αποθηκεύσει.

Όταν αυτό το γονίδιο δεν λειτουργεί σωστά, ο εγκέφαλός μας πιστεύει ότι έχουμε λιγότερα αποθέματα λίπους από ό,τι έχουμε, δίνοντας σήματα ότι πεινάμε και πρέπει να φάμε.

Η ερευνητική ομάδα, από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, διαπίστωσε ότι περίπου ένας στους 340 ανθρώπους μπορεί να φέρει μια διασπαστική μετάλλαξη στο MC4R, με αποτέλεσμα όσοι φέρουν αυτή τη διάσπαση να έχουν αυξημένο βάρος.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top