Γαλοπούλα και κοτόπουλο. Δύο αρκετά παρόμοια κρέατα και στην όψη και στη γεύση και στα συστατικά. Ποια είναι, όμως, τα χαρακτηριστικά που τα ξεχωρίζουν και ποιο είναι, εν τέλει, πιο υγιεινό;
Τα δύο αυτά πουλερικά είναι τα κρέατα που προτείνονται κατά κύριο λόγο σε μια διατροφή, αλλά και σε όσους γυμνάζονται αρκετά, καθώς περιέχουν αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης. Μία διατροφολόγος επιχειρεί να δώσει απάντηση σε αυτό το ερώτημα.
«Τόσο το κοτόπουλο όσο και η γαλοπούλα φημίζονται για τις υψηλές ποσότητες άπαχης πρωτεΐνης και είναι και οι δύο προσιτές επιλογές για καταναλωτές που προσέχουν την υγεία τους», τόνισε η διατροφολόγος και συγγραφέας Φράνσις Λάρτζμαν – Ροθ.
«Αλλά υπάρχουν διαφορές όσον αφορά τη θρεπτική αξία και των δύο πτηνών», ανέφερε, προσθέτοντας ότι παίζει σημαντικό ρόλο και το μέρος του κάθε ζώου που επιλέγουμε, καθώς και το πώς είναι μαγειρεμένο το καθένα.
Πόσες μέρες είναι ασφαλές να έχετε μαγειρεμένο κοτόπουλο στο ψυγείο; Απάντηση από τους ειδικούς
Η θρεπτική αξία του κοτόπουλου
Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων των θρεπτικών ουσιών του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, μια μερίδα 85 γραμμαρίων στήθος κοτόπουλου χωρίς κόκαλα και χωρίς πέτσα περιέχει:
- 128 θερμίδες
- 26 γραμμάρια πρωτεΐνης
- 2,7 γραμμάρια λίπους (0,8 γραμμάρια κορεσμένα λιπαρά, 0,7 γραμμάρια πολυακόρεστα λίπη)
- 88 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης
- 0,39 χιλιοστόγραμμα σιδήρου
- 0,77 χιλιοστόγραμμα ψευδάργυρου
- 94 χιλιοστόγραμμα χολίνης
Η θρεπτική αξία της γαλοπούλας
Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (FoodData Central), η ίδια μερίδα στήθους γαλοπούλας, χωρίς κόκαλα και χωρίς πέτσα περιέχει:
- 125 θερμίδες
- 26 γραμμάρια πρωτεΐνης
- 1,7 γραμμάρια λιπαρών (0,5 γραμμάρια κορεσμένα, 0,45 γραμμάρια πολυακόρεστα)
- 68 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης
- 0,6 χιλιοστόγραμμα σιδήρου
- 1,46 χιλιοστόγραμμα ψευδάργυρου
- 72 χιλιοστόγραμμα χολίνης
Σύμφωνα με τις παραπάνω τιμές, η γαλοπούλα ξεπερνά το κοτόπουλο λόγω των χαμηλότερων επιπέδων χοληστερόλης και του περισσότερου σιδήρου. Ωστόσο, όπως εξήγησε η Λάρτζμαν – Ροθ, όταν το κόκκινο κρέας και η πέτσα προστίθενται στην εξίσωση και η μείωση της χοληστερόλης είναι ο στόχος, το λευκό κρέας οποιουδήποτε πουλερικού ξεπερνά την… κόκκινη εναλλακτική.
Η πέτσα του κοτόπουλου και της γαλοπούλας προσθέτει θερμίδες και περίπου 4 γραμμάρια λίπους ανά μερίδα.
Σε σύγκριση με το κόκκινο κρέας, το οποίο έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και αρκετούς καρκίνους, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η κατανάλωση πουλερικών μπορεί να προκαλέσει λιγότερη βλάβη στα κύτταρα και στο DNA.
Πρέπει να πλένετε το κοτόπουλο πριν από το μαγείρεμα;
Η καλύτερη πρωτεΐνη
Όσον αφορά την πεπτικότητα, τα πουλερικά είναι καλύτερα από το βοδινό κρέας, αλλά το κοτόπουλο ξεπερνά για λίγο τη γαλοπούλα.
Η Λάρτζμαν – Ροθ εξήγησε: «Υπάρχει μια βαθμολογία πεπτικότητας πρωτεΐνης. Η βαθμολογία 1 θεωρείται τέλεια, που σημαίνει ότι η πρωτεΐνη παρέχει όλα τα αμινοξέα που απαιτούνται για την ανάπτυξη και τη συντήρηση. Το στήθος κοτόπουλου έχει βαθμολογία 0,93 και το στήθος γαλοπούλας έχει βαθμολογία 0,91, καθιστώντας το κοτόπουλο ελαφρώς πιο τέλειο».
Βιολογικό πλεονέκτημα
Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν βιολογικό κοτόπουλο και γαλοπούλα για να μειώσουν την πιθανή έκθεση σε φυτοφάρμακα και αντιβιοτικά. Κατά μέσο όρο, αυτή η επιλογή κοστίζει στους καταναλωτές 4 δολάρια περισσότερα ανά μισό κιλό για στήθη κοτόπουλου και 2 δολάρια περισσότερα για στήθη γαλοπούλας.
«Για να λάβουν την ετικέτα του βιολογικού στις ΗΠΑ, τα πουλερικά πρέπει να τρέφονται με 100% βιολογική τροφή, δεν μπορούν να τους χορηγηθούν αντιβιοτικά και πρέπει να έχουν πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο», δήλωσε η Λάρτζμαν – Ροθ.
«Αν αυτό ακούγεται σαν κάτι που εκτιμάτε στα γεύματά σας, τα βιολογικά είναι η καλύτερη επιλογή».