Ο χρυσαφένιος σπόρος που προστατεύει από φραγμένες αρτηρίες και συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Ο χρυσαφένιος σπόρος που προστατεύει από φραγμένες αρτηρίες και συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Υπάρχει ένας χρυσαφένιος σπόρος που αποτελεί μια σημαντική vegan πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και έχει μια σειρά από άλλα διατροφικά οφέλη. Μάθετε ποιος είναι και ενσωματώστε τον σήμερα κιόλας στο διατροφικό σας πρόγραμμα!

Προέρχεται από το φυτό λιναριού, Linum usiatatissium. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι που καταναλώνονται: χρυσαφί και καφέ. Το διατροφικό τους προφίλ είναι το ίδιο, αλλά έχουν ελαφρώς διαφορετικό χρώμα και, ενώ και τα δύο έχουν γεύση ξηρού καρπού, οι χρυσαφί σπόροι είναι ελαφρώς πιο γλυκείς, ενώ οι καφέ έχουν περισσότερο φρυγανισμένη γεύση.

Ο σπόρος που αυξάνει τα καλά βακτήρια του εντέρου και προφυλάσσει από την παχυσαρκία

Ο λιναρόσπορος είναι πολύ ευέλικτος και μπορεί να καταναλωθεί ζεστός ή κρύος, σε smoothies και κουάκερ, σούπες και κέικ. Εάν χρησιμοποιείτε λάδι λιναρόσπορου, αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, σε ντιπ φασολιών και χούμους, καθώς και σε σούπες και μαγειρευτά.

Ο χρυσαφένιος σπόρος και η διατροφική του αξία

Τα 15g (1 κουταλιά της σούπας) αλεσμένου λιναρόσπορου περιέχουν:

  • 76Kcal/318KJ
  • 4 γρ πρωτεΐνη
  • 6 γρ λίπος
  • 9 γρ υδατάνθρακες
  • 3,3 γρ φυτικές ίνες
  • 0,2 mg βιταμίνης Β1
  • 0,2 mg χαλκού
  • 57 mg μαγνησίου
  • 1,1 mg σιδήρου

Ο λιναρόσπορος είναι περισσότερο γνωστός για την υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες και σε ωμέγα-3. Όντας φυτικής προέλευσης, τα ωμέγα-3 που βρίσκονται στον λιναρόσπορο έχουν τη μορφή ALA (α λινολενικό οξύ), το οποίο μπορεί να μην μετατρέπεται τόσο αποτελεσματικά όσο τα ωμέγα-3 ζωικής προέλευσης, αλλά εξακολουθεί να είναι μια καλή προσθήκη στη διατροφή, ειδικά εάν δεν καταναλώνετε λιπαρά ψάρια.

Τα οφέλη του λιναρόσπορου για την υγεία

  1. Βοηθά στην προστασία από φραγμένες ή στένωση αρτηριών
  2. Βοηθά στη διατήρηση υγιούς αρτηριακής πίεσης
  3. Υποστήριξη της διαχείρισης του σακχάρου στο αίμα
  4. Μπορεί να προστατεύσει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
  5. Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Τα 5 καλύτερα λιπαρά για να μειώσετε τη χοληστερόλη σας

1. Βοηθά στην προστασία από φραγμένες ή στένωση αρτηριών

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η αντιφλεγμονώδης δράση του λιναρόσπορου φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση στη χοληστερόλη και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αθηροσκλήρωσης (συσσώρευση λιπών και χοληστερόλης στα τοιχώματα των αρτηριών, η οποία μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος).

2. Βοηθά στη διατήρηση υγιούς αρτηριακής πίεσης

Μελέτες σε ανθρώπους και ζώα έχουν δείξει ότι ο λιναρόσπορος βοηθά στη μείωση τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης, βελτιώνοντας τον μεταβολισμό των λιπιδίων και προσφέροντας αντιφλεγμονώδη οφέλη.

3. Βοηθά στην υποστήριξη της υγιούς διαχείρισης του σακχάρου

Έχει βρεθεί ότι ο λιναρόσπορος συμβάλλει στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα τόσο σε άτομα με διαβήτη όσο και σε προδιαβήτη.

4. Μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Οι λιναρόσποροι περιέχουν φυτοοιστρογόνα, φυτικές πολυφαινόλες παρόμοιες με τα ανθρώπινα οιστρογόνα. Αυτά τα φυτοοιστρογόνα μετατρέπονται από το μικροβίωμα του εντέρου, καθιστώντας τα βιοδιαθέσιμα στον οργανισμό, προσφέροντας πιθανά προστατευτικά οφέλη έναντι των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Καρκίνος του μαστού: Ο δημοφιλής σπόρος που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης

5. Μπορεί να βοηθήσει στην υγιή απώλεια βάρους

Οι λιναρόσποροι είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και η κατανάλωση λιναρόσπορου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της όρεξης λόγω των αυξημένων συναισθημάτων πληρότητας και κορεσμού από τις φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στην προώθηση της υγιούς απώλειας βάρους και μπορεί να βοηθήσει άτομα που θέλουν να μειώσουν το ΔΜΣ τους.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top