Γενική καθαριότητα: 5 πράγματα που κάνουν οι επαγγελματίες στο σπίτι τους

καθαριότητα

Η γενική καθαριότητα του σπιτιού είναι μια αγγαρεία ακόμα και για τους επαγγελματίες. Ευτυχώς, εκείνοι έχουν ορισμένες τεχνικές, συμβουλές και κόλπα που έμαθαν εμπειρικά για να ολοκληρώνουν τη δουλειά με ελάχιστο άγχος

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Sandy Willis, ιδιοκτήτρια του Molly Maid, η οποία κάνει γενική καθαριότητά στο σπίτι της κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες. Μιλώντας στο Southern Living, αναλύει τι πρέπει και τι δεν πρέπει καθένας να έχει στο μυαλό του όταν καθαρίζει βαθιά το σπίτι του.

Καθαριότητα σπιτιού: Το κόλπο για να καθαρίζετε καλύτερα και να κουράζεστε λιγότερο

5 πράγματα που κάνουν οι επαγγελματίες για γενική καθαριότητα στο σπίτι

  1. Χρησιμοποιούν μια υβριδική προσέγγιση
  2. Χωρίζουν το σπίτι τους σε ζώνες
  3. Δίνουν προτεραιότητα στην Υγεία
  4. Θέτουν στόχους
  5. Χρησιμοποιούν την εκπαίδευση, τα εργαλεία και τις τεχνικές τους

1. Χρησιμοποιούν μια υβριδική προσέγγιση

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να έχετε ένα καθαρό σπίτι, αλλά, για τη Willis, μια διαδικασία σε δύο φάσεις είναι αυτό που κρατά το πρόγραμμα γενικής καθαριότητας στη σωστή κατεύθυνση. «Προσεγγίζω τη γενική καθαριότητα του σπιτιού μου αφιερώνοντας συγκεκριμένες ώρες για εντατικό καθαρισμό και συντηρώντας το με μικρότερες εργασίες κάθε εβδομάδα», αναφέρει και συμπληρώνει:

«Αυτή η υβριδική προσέγγιση λειτουργεί για μένα επειδή ευθυγραμμίζεται με το πολυάσχολο πρόγραμμα της δουλειάς μου σε υπηρεσία καθαρισμού, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι το σπίτι μου παραμένει σε άριστη κατάσταση».

Η Willis εξηγεί ότι αυτή η στρατηγική μπορεί να απαιτεί από εκείνη να αφιερώνει ένα Σαββατοκύριακο κάθε τέσσερις μήνες στη γενική καθαριότητα, ενώ παράλληλα συμβαδίζει με το εβδομαδιαίο πρόγραμμά της για τις τυπικές εργασίες καθαριότητας, όπως ξεσκόνισμα ή σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα.

2. Χωρίζουν το σπίτι τους σε ζώνες

Αν και πολλοί από εμάς επιλέγουμε να κάνουμε γενική καθαριότητα κάθε έξι μήνες, η Willis προτιμά να καθαρίζει το σπίτι της λίγο πιο συχνά, επιλέγοντας έναν πλήρη καθαρισμό κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες. Το κάνει χωρίζοντας το σπίτι της σε ζώνες ή εργασίες.

«Αυτή η στρατηγική αποτρέπει την εξουθένωση και διασφαλίζει ότι κάθε περιοχή λαμβάνει την προσοχή που της αξίζει. Τυπικά μου παίρνει περίπου δύο εβδομάδες για να ολοκληρώσω την όλη διαδικασία, αφιερώνοντας μερικές ώρες κάθε εβδομάδα σε μια συγκεκριμένη ζώνη ή εργασία», εξηγεί.

Το απροσδόκητο φυσικό καθαριστικό που είναι πιο αποτελεσματικό από το ξύδι στο μπάνιο και την κουζίνα

3. Δίνουν προτεραιότητα στην Υγεία

«Όταν καθαρίζω το σπίτι μου σε βάθος, δίνω προτεραιότητα σε εργασίες που έχουν τον πιο σημαντικό αντίκτυπο στην καθαριότητα του σπιτιού και στην υγεία της οικογένειάς μου. Αυτό περιλαμβάνει βαθύ καθαρισμό χαλιών, ταπετσαριών και επιφανειών, καθώς και περιοχές που συχνά παραβλέπονται, όπως σανίδες, παράθυρα και σημεία πίσω από συσκευές ή έπιπλα», λέει η Willis.

Επειδή η βρωμιά και η σκόνη μπορεί να συσσωρεύονται σιγά-σιγά με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να μην συνειδητοποιήσετε πόσο επιδραστικός μπορεί να είναι ο βαθύς καθαρισμός αυτών των περιοχών, μέχρι να ξεκινήσετε τη δουλειά.

Επίσης, οι περιοχές όπως πίσω από τις συσκευές μπορεί να μην είναι τόσο ορατές ή να επηρεάσουν άμεσα το πόσο καθαρό φαίνεται το σπίτι σας, αλλά είναι εξίσου καθοριστικής σημασίας για τη διατήρηση ενός καθαρού σπιτιού. «Πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην σκέφτονται τη σημασία του τακτικού καθαρισμού αυτών των περιοχών, αλλά μπορεί να φιλοξενούν σημαντική ποσότητα σκόνης και αλλεργιογόνων», λέει.

4. Θέτουν στόχους

Η Willis παραδέχεται ότι, όπως όλοι, έτσι και αυτή αναβάλλει τη γενική καθαριότητα. Είτε λόγω χρόνου, είτε λόγω κούρασης, είτε λόγω της αίσθησης ότι η δουλειά που πρέπει να γίνει «είναι βουνό», υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να σας κάνουν να αναβάλετε μια γενική καθαριότητα στο σπίτι.

«Για να ξεπεράσω αυτή τη νοοτροπία, θέτω μικρούς, εφικτούς στόχους και υπενθυμίζω στον εαυτό μου πόσο ικανοποιημένη με κάνει να νιώθω ένα καθαρό σπίτι», λέει η Willis. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι επικεντρώνεται σε μια εργασία ή δωμάτιο και στη συνέχεια επιβραβεύει τον εαυτό της όταν ολοκληρωθεί η δουλειά. «Η μουσική ή ένα podcast κάνει επίσης τη διαδικασία καθαρισμού πιο ευχάριστη και λιγότερο αγγαρεία», προτείνει.

5. Χρησιμοποιούν την εκπαίδευση, τα εργαλεία και τις τεχνικές τους

Αν νομίζετε ότι οι επαγγελματίες ξεχνούν τα πάντα μπαίνοντας στο σπίτι, ξανασκεφτείτε το. Η Willis λέει ότι ένα από τα πλεονεκτήματα της δουλειάς της είναι ότι μπορεί να τη φέρει μαζί της στο σπίτι — με την καλή έννοια. «Μια ενδιαφέρουσα πτυχή της γενικής καθαριότητας στο σπίτι μου είναι η εφαρμογή των τεχνικών αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας της επιχείρησής μου», λέει.

«Για παράδειγμα, η χρήση επαγγελματικών προϊόντων καθαρισμού και εργαλείων κάνει αξιοσημείωτη διαφορά τόσο στη διαδικασία καθαρισμού όσο και στο αποτέλεσμα». Οι γνώσεις, τα κόλπα και οι τεχνικές και η χρήση τους στο σπίτι της όχι μόνο βοηθά στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, αλλά μπορεί επίσης να απλοποιήσει τη διαδικασία.

Πεντακάθαρο μπάνιο: Πώς θα χρησιμοποιήσετε λεμόνι για να καθαρίσετε λεκέδες και άλατα

Ενώ οι περισσότεροι πιθανότατα δεν έχουμε τόσα εργαλεία και προϊόντα επαγγελματικής ποιότητας στη διάθεσή μας όταν έρθει η ώρα να καθαρίσουμε τα σπίτια μας, οι συμβουλές και τα κόλπα της Willis μπορούν σίγουρα να βοηθήσουν στην ελάφρυνση του φορτίου – ή τουλάχιστον να το κάνουν λιγότερο «τρομακτικό».

Όλο Υγεία

Scroll to Top