Μακροζωία: Αυτή η διατροφή θα σας βοηθήσει να φτάσετε τα 100 σύμφωνα με έρευνα

Μακροζωία: Αυτή η διατροφή θα σας βοηθήσει να φτάσετε τα 100 σύμφωνα με έρευνα

Οι επιστήμονες κατέληξαν στη διατροφή που πρέπει να ακολουθούν ειδικά όσοι είναι πάνω από μια ηλικία για να ζήσουν με υγεία περισσότερα χρόνια.

Το πώς θα καταφέρουμε να ζήσουμε περισσότερα χρόνια με υγεία είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί όλους. Αρκετοί είναι αυτοί που υιοθετούν μια χορτοφαγική διατροφή με την ελπίδα ότι θα βελτιωθεί η υγεία τους. Ωστόσο, το να σταματήσει κανείς το κρέας και το ψάρι μπορεί να αποδειχθεί επιζήμιο στην πορεία της ζωής, ιδίως όσον αφορά τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Μακροζωία: 5 πράγματα που κάνουν οι επιστήμονες της αντιγήρανσης για να ζήσουν περισσότερο και υγιέστερα

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Loma Linda Health στην Καλιφόρνια ανακάλυψαν ότι οι περισσότερες χορτοφαγικές δίαιτες συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο ασθενειών σε άτομα μέσης ηλικίας . Ωστόσο, το αντίθετο συνέβη για τους άνω των 65 ετών.

Τι έδειξε η έρευνα για τη διατροφή της μακροζωίας

Οι ερευνητές παρατήρησαν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο στους πολύ ηλικιωμένους χορτοφάγους για παθήσεις, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, η άνοια και η νόσος του Πάρκινσον. Όταν όμως πρόσθεσαν στη διατροφή τους ψάρια, ο κίνδυνος μειώθηκε σημαντικά και συσχετίστηκε και με τον χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο στο American Journal of Clinical Nutrition, χρησιμοποίησε διατροφικά δεδομένα από 88.000 άτομα ηλικίας 30-85 ετών από τον Καναδά και τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων 12.500 θανάτων. Ελέγχθηκαν μεταξύ 2002 και 2007 και ακολούθησε παρακολούθηση το 2015.

Μακροζωία: Το τεστ των 30 δευτερολέπτων που μπορεί να προβλέψει πόσο θα ζήσετε – Το κάνετε εύκολα στο σπίτι

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε πέντε κατηγορίες ανάλογα με τη διατροφή τους:

  • μη χορτοφάγοι,
  • ημι-χορτοφάγοι,
  • pesco-vegetarian (αυτοί που έτρωγαν ψάρια),
  • lacto-ovo-vegetarian (αυτοί που έτρωγαν γαλακτοκομικά και αυγά)
  • vegan

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Συνολικά όσοι έκαναν χορτοφαγική διατροφή είχαν περίπου 12% μικρότερο διατροφικό κίνδυνο σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν κρέας. Αλλά οι άνθρωποι που έκαναν χορτοφαγική διατροφή αλλά έτρωγαν ψάρια είχαν 18% μικρότερο κίνδυνο θανάτου.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης το όφελος από την προσθήκη γαλακτοκομικών και αυγών σε μια χορτοφαγική διατροφή και διαπίστωσαν ότι η διατροφή αυτή μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 15%. Οι vegan, που δεν τρώνε ζωικά προϊόντα, είχαν μόνο 3% μειωμένο κίνδυνο θανάτου.

Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε ότι, παρόλο που η χορτοφαγική διατροφή προσέφερε προστασία από τον κίνδυνο θανάτου για τους ανθρώπους της μέσης ηλικίας, στους 80άρηδες οι ερευνητές δεν είδαν τόσο μεγάλο όφελος.

Ο κύριος ερευνητής της μελέτης, ο καθηγητής Γκάρι Φρέιζερ (Gary Fraser) εξήγησε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος νευρολογικών παθήσεων μεταξύ των χορτοφάγων στα 80 τους.
Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι σε μια χορτοφαγική διατροφή που δεν περιλαμβάνει ψάρια μπορεί να λείπουν ζωτικά θρεπτικά συστατικά, όπως λιπαρά οξέα, που μπορούν να βοηθήσουν τον εγκέφαλο.

Ο ρόλος της μεσογειακής διατροφής

Η μεσογειακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει επίσης την κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών, καθώς και λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός και το σκουμπρί, θεωρείται ότι είναι ευεργετική επειδή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
Οι ειδικοί της νόσου του Αλτσχάιμερ υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από ορισμένες βλάβες στα εγκεφαλικά κύτταρα που σχετίζονται με τη νόσο.

Η προσθήκη λιπαρών ψαριών, που είναι πλούσια σε ωμέγα-3, θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην υγεία του εγκεφάλου. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ωμέγα-3, τα οποία είναι επίσης ένα είδος λίπους που βρίσκεται στις κυτταρικές μεμβράνες, είναι σημαντικά για τον εγκέφαλό μας από την ανάπτυξη στη μήτρα έως την ενηλικίωση.
Τα ωμέγα-3 τα βρίσκουμε επίσης στα αυγά, τους σπόρους ξηρών καρπών και τα καρύδια, αλλά σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα λιπαρά ψάρια.

Όλο Υγεία

Scroll to Top