Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος ΣΦΕΕ: Απαιτείται εξορθολογισμός της δημόσιας επένδυσης για το φάρμακο

ΣΦΕΕ

Την ανάγκη για εξορθολογισμό της δημόσιας χρηματοδότησης, για το φάρμακο, καθώς ο προϋπολογισμός αδυνατεί πλέον να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών, τονίζει ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου. 

«Στον ΣΦΕΕ χαιρόμαστε που η Υγεία και οι Ψηφιακές μεταρρυθμίσεις είναι δύο από τις βασικές προτεραιότητες της νέας Κυβέρνησης», επισημαίνει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος Ολύμπιος Παπαδημητρίου και προσθέτει: Θα σταθούμε, όπως πάντα, αρωγοί στις προσπάθειες της Πολιτείας για το φάρμακο, προς όφελος των Ελλήνων ασθενών, της Δημόσιας Υγείας και των εργαζομένων του κλάδου.

Υπερφορολόγηση των φαρμακευτικών εταιριών

Ο κ. Παπαδημητρίου τονίζει επίσης την ανάγκη για εξορθολογισμό της δημόσιας επένδυσης για το φάρμακο, καθώς το δημογραφικό και επιδημιολογικό προφίλ του πληθυσμού, βαίνει σταθερά επιδεινούμενο ενώ ο δημόσιος προϋπολογισμός, για τα φάρμακα αδυνατεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών.

«Αυτό καταδεικνύεται από την υπερφορολόγηση των φαρμακευτικών εταιριών», επισημαίνει και προσθέτει: Εκτιμάται ότι για το 2022, οι επιστροφές που κατέβαλαν οι φαρμακευτικές εταιρίες ανέρχονται κατά μέσο όρο στο 47% της συνολικής δαπάνης, ενώ η Πολιτεία καλύπτει με δημόσια χρηματοδότηση, μόλις το 42% αυτής και οι ασθενείς συμμετέχουν με ποσοστό 11%.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, οι επιπτώσεις της υποχρηματοδότησης, σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές τιμές των φαρμάκων, αποτελούν και μια από τις αιτίες των ελλείψεων φαρμάκων, κάτι που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί.

ΣΦΕΕ

Οι ανασφάλιστοι πολίτες

“Είναι απαραίτητο η Πολιτεία να επανεξετάσει τη φαρμακευτική δαπάνη των ανασφάλιστων πολιτών, η οποία υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ ετησίως, επιτυγχάνοντας «νέο υψηλό» το 2022, ενώ ταυτόχρονα η ανεργία συνεχώς μειώνεται. Επιπλέον, πρέπει να εξετάσει τη χρηματοδότηση του ΙΦΕΤ από ξεχωριστό κονδύλι (200 εκατ. ευρώ ετησίως), δεδομένου ότι ο ΙΦΕΤ εισάγει φάρμακα σε πολύ υψηλές τιμές, και επιβαρύνει υπέρμετρα τη φαρμακευτική δαπάνη.

Δεν είναι λογικό τα φάρμακα που εισάγει ο ΙΦΕΤ να θεωρούνται απολύτως αναγκαία και να πληρώνονται όσο-όσο, ενώ τα φάρμακα που διαθέτουμε στην αγορά όλες οι υπόλοιπες εταιρείες να θεωρούνται δεδομένα, ίσως όχι τόσο αναγκαία και να πληρώνονται σε καθαρές τιμές χαμηλότερες από το μισό της τιμής παραγωγού την οποία το ίδιο το κράτος έχει καθορίσει.

Η φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, αυξάνεται περίπου κατά 6-7% ετησίως, λόγω των συνθηκών και ως εκ τούτου απαιτείται αναπροσαρμογή των κονδυλίων σε ετήσια βάση , τονίζει ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

 

Αιμιλία Σταθάκου
Αιμιλία Σταθάκου

Η Αιμιλία Σταθάκου έχει συνεργαστεί με έντυπα ,ιστοσελίδες και ραδιοτηλεοπτικά μέσα (<a href="https://www.real.gr/">real.gr</a>, <a href="https://www.real.gr/realfm/">Real FM</a>, isathens.gr, antenna.gr, Realnews, Απογευματινή ), σε επιτελικές θέσεις και ως διαπιστευμένη συντάκτρια του <a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείου Υγείας</a>. Πιστεύει ότι η δημοσιογραφία και η επιστήμη, πρέπει να υπηρετούν με ενσυναίσθηση, τον ασθενή και τον πολίτη.

Scroll to Top