«Έπαθα έμφραγμα στα 22 μου – Ποια ήταν τα πρώτα συμπτώματα που με έκαναν να τρομάξω»

έμφραγμα

Μια 22χρονη Βρετανίδα περιγράφει την εμπειρία της από το έμφραγμα που υπέστη ξαφνικά και χωρίς καμία προειδοποίηση στις αρχές του έτους. Ποια ήταν τα πρώτα συμπτώματα που την ανησύχησαν και πώς κατάφερε να επιβιώσει από ένα συμβάν που έχει εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό επιβίωσης;

Επιστρέφοντας από έναν αγώνα χόκεϊ, η Faith Harrison ένιωσε ξαφνικά ένα περίεργο μυρμήγκιασμα στα χέρια της που ήταν τόσο έντονο που αναγκάστηκε να σταματήσει το αυτοκίνητο στο πλάι του δρόμου.

«Κόντεψα να πεθάνω από καρδιακή προσβολή στα 48 – Το πρώτο σύμπτωμα που έπρεπε να προσέξω»

«Το αριστερό μου χέρι μούδιασε εντελώς, αλλά την ίδια στιγμή είχα αίσθηση σαν να με τρυπύν καρφίτσες και βελόνες στο δεξί μου χέρι», λέει η 22χρονη Faith, προπονήτρια γυμναστικής από το Shropshire.

Καθώς ακινητοποιούσε το αυτοκίνητο, η κατάστασή της γρήγορα έγινε χειρότερη. «Ένιωσα ένα συντριπτικό σφίξιμο στο στήθος μου και τότε ήταν που με κυρίευσε ξαφνικά ένα αίσθημα σκοτεινού, επικείμενου χαμού», περιγράφει η ίδια μιλώντας στη Daily Mail.

έμφραγμα
Φωτογραφία: Faith Harrison/Daily Mail

Η Faith πέρασε λίγα λεπτά συγκεντρώνοντας την προσοχή της στην ανάσα της για να ηρεμήσει και τρίβοντας τα μουδιασμένα χέρια της πριν αποφασίσει να συνεχίσει την οδήγηση προς το σπίτι των γονιών της, που ήταν πιο κοντά από το δικό της. «Δεν μπορούσα να καταλάβω τι συνέβαινε, δεν υπήρχε προφανής λόγος να νιώσω τόσο άσχημα», εξηγεί.

Η διάγνωση για το έμφραγμα που τη σόκαρε

Όταν αργότερα έμαθε ποιο ήταν το πρόβλημα, η διάγνωση την τρόμαξε -γιατί παρά τη νεαρή της ηλικία της και τη φυσική της κατάσταση (τότε ήταν ημι-επαγγελματίας αθλήτρια), η Faithστην πραγματικότητα έπαθε έμφραγμα. Ένας μεγάλος θρόμβος είχε φράξει ένα από τα κύρια αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς της -μια μορφή καρδιακής προσβολής με χαμηλά ποσοστά επιβίωσης.

Αλλά η Faith δεν είχε ιδέα για τον κίνδυνο που διέτρεχε καθώς καθόταν στο αυτοκίνητό της και αποφάσισε να συγκεντρώσει τις δυνάμεις της για να οδηγήσει προς το σπίτι. Όταν έφτασε, 45 λεπτά αργότερα, η κοπέλα πονούσε τόσο πολύ στο στήθος της που κόντεψε να πέσει έξω από το αυτοκίνητο.

«Μπορούσα να περπατήσω μόνο καμπουριάζοντας. Βλέποντας με σε αυτή την κατάσταση, ο μπαμπάς μου τηλεφώνησε στο 166 και με συμβούλεψαν να πάω στο νοσοκομείο το συντομότερο δυνατό», αναφέρει.

Γιατί αυξάνονται εμφράγματα και εγκεφαλικά στους νέους; Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ο πατέρας της την έβαλε στο αυτοκίνητο και την πήγε στο κοντινό Princess Royal Hospital στο Τέλφορντ. «Ένιωσα τα πάντα μέσα μου να επιβραδύνουν, σαν να έκλειναν τα όργανά μου. Την ώρα που φτάσαμε ήμουν τόσο αδύναμη που δεν μπορούσα να μιλήσω -ο μπαμπάς μίλησε με τους γιατρούς», συνεχίζει η κοπέλα.

Της χορηγήθηκε γρήγορα μορφίνη για τον πόνο και εισήχθη εσπευσμένα για ηλεκτροκαρδιογράφημα, μια εξέταση που μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα στην καρδιά. Αυτό αποκάλυψε ανωμαλίες στον καρδιακό της ρυθμό που έδειχναν ότι είχε υποστεί καρδιακή προσβολή.

έμφραγμα
Φωτογραφία: Faith Harrison/Daily Mail

«Άκουσα ότι είχα πάθει έμφραγμα και τρομοκρατήθηκα. Προς στιγμήν έκανα σαν υστερική, τη μία γελούσα και την άλλη έκλαιγα. Δεν μπορούσα να καταλάβω πώς συνέβη αυτό, ενώ έπαιζα χόκεϊ σε επίπεδο κομητείας, έκανα όλα τα είδη αθλημάτων και πήγαινα στο γυμναστήριο αρκετές φορές την εβδομάδα», παραδέχεται η Faith.

Η κοπέλα μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Royal Stoke για χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του θρόμβου. «Ο μπαμπάς μου έκλαιγε καθώς με πήγαιναν στο χειρουργείο», θυμάται. Ενώ ήταν ξύπνια με τοπική αναισθησία, οι γιατροί άρχισαν να αφαιρούν τον θρόμβο μέσω μιας φλέβας στον καρπό της.

«Αποδείχθηκε ότι η αριστερή μου αρτηρία -το μεγαλύτερο από τα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς- ήταν 99% φραγμένη με θρόμβο. Το είδα καθώς το αφαίρεσαν -ήταν σαν ένα μακρύ φίδι από αίμα και ιστό. Ο γιατρός αργότερα μου είπε ότι αυτό το είδος της καρδιακής προσβολής έχει ποσοστό επιβίωσης μόνο 12%».

έμφραγμα
Φωτογραφία: Faith Harrison/British Heart Foundation/PA Wire

Αναγκάστηκε να σταματήσει όλα τα αθλήματα λόγω καρδιακής ανεπάρκειας

Η Faith πέρασε τρεις ημέρες στο νοσοκομείο μετά το συμβάν τον Ιανουάριο το και έκτοτε αναρρώνει αργά. Τον Ιούνιο, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για να κλείσει ένα «πτερύγιο» που βρήκαν στην καρδιά της που ονομάζεται ωοειδές τρήμα -ένα άνοιγμα μεταξύ του αριστερού και δεξιού κόλπου, των άνω κοιλοτήτων της καρδιάς που μπορεί να επιτρέψει στους θρόμβους να μετακινηθούν από τη δεξιά στην αριστερή πλευρά της καρδιάς και να οδηγήσει σε εγκεφαλικό και έμφραγμα.

Δεν ήταν αυτό ωστόσο που είχε προκαλέσει θρόμβο αίματος στη Faith. «Ανακάλυψαν ότι είχα επίσης μια σπάνια διαταραχή του αίματος. Τώρα παίρνω τέσσερα διαφορετικά φάρμακα για να μειώσω τον κίνδυνο άλλου θρόμβου αίματος και καρδιακής προσβολής», αναφέρει η κοπέλα και καταλήγει:

έμφραγμα
Φωτογραφία: Faith Harrison/Daily Mail

Έμφραγμα: Καρδιολόγος αποκαλύπτει τις… κρυφές αιτίες που πρέπει να προσέξουμε

«Έπρεπε να σταματήσω τα περισσότερα αθλήματα και την άρση βαρών καθώς έχω καρδιακή ανεπάρκεια και δεν μπορώ πλέον να παίξω χόκεϊ. Αυτό που θέλω να πω στους ανθρώπους είναι να μην πιστεύουν ότι μόνο ηλικιωμένοι άντρες παθαίνουν καρδιακές προσβολές. Μπορεί να συμβεί ακόμη και σε νέους ανθρώπους με καλή φυσική κατάσταση», καταλήγει η 22χρονη.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top