Ο πεντανόστιμος ελληνικός σπόρος που θωρακίζει το έντερο, μειώνει σάκχαρο, πίεση και χοληστερίνη και ωφελεί τα μάτια

Ο πεντανόστιμος ελληνικός σπόρος που θωρακίζει το έντερο, μειώνει σάκχαρο, πίεση και χοληστερίνη και ωφελεί τα μάτια

Μπορεί οι περισσότεροι να πιστεύουν ότι πρόκειται για ξηρό καρπό, αλλά στην πραγματικότητα αυτός ο πεντανόστιμος ελληνικός σπόρος που καταναλώνουμε εδώ και χιλιάδες χρόνια είναι σπόρος του δέντρου της φυστικιάς.

Ο πυρήνας του μπορεί να έχει διαφορετικά χρώματα, που κυμαίνονται από κίτρινο έως αποχρώσεις του πράσινου. Συνήθως έχουν μήκος περίπου 2,5 εκατοστά και διάμετρο 1,25 εκατοστά. Αν θέλετε να δοκιμάσετε ένα, θα πρέπει πρώτα να ανοίξετε το σκληρό του κέλυφος.

Ο αρχαίος ξηρός καρπός που κάνει καλό στο έντερο και στα μάτια – Καταπολεμά καρδιακές παθήσεις και στυτική δυσλειτουργία

Μιλάμε φυσικά για τα φυστίκια Αιγίνης. Η Αίγινα είναι η βασική περιοχή παραγωγής των φυστικιών Αιγίνης στην Ελλάδα (όπως, άλλωστε, λέει και το όνομά τους), ωστόσο υπάρχουν και άλλες περιοχές που παράγουν αυτό το εξαιρετικά νόστιμο φυστίκι. Στην Αμερική, η Καλιφόρνια, η Αριζόνα και το Νέο Μεξικό αποτελούν όλη την εμπορική παραγωγή φυστικιού.

Είναι συνήθως πράσινα και έχουν ελαφρώς γλυκιά γεύση. Ονομάζονται ξηροί καρποί, αλλά βοτανικά τα φυστίκια είναι σπόροι και μπορείτε να τα αγοράσετε με κέλυφος, χωρίς κέλυφος, ψητά ή αλατισμένα.

Πόσο ωφέλιμος είναι ο πεντανόστιμος ελληνικός σπόρος για την υγεία;

Τα φυστίκια Αιγίνης είναι μια θρεπτική προσθήκη στη διατροφή σας. Αποτελούνται από 20% πρωτεΐνη, μια πολύ υψηλότερη αναλογία θερμίδων προς πρωτεΐνη από αυτή των περισσότερων ξηρών καρπών. Αυτή η πρωτεΐνη μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το βάρος σας.

Τα φυστίκια Αιγίνης διαθέτουν επίσης υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών, δεύτερη μετά τα καρύδια και τα πεκάν. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι ενώσεις στο σώμα σας που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα, τις πρωτεΐνες και το DNA, προκαλώντας πρόωρη γήρανση καθώς και ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Τα φυστίκια είναι καλή πηγή ακόρεστων λιπαρών οξέων και καλίου. Και τα δύο έχουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη χαρακτηριστικά. Όπως και άλλοι ξηροί καρποί, τα φυστίκια Αιγίνης αποτελούν βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, η οποία έχει συνδεθεί με τη συνολική μακροπρόθεσμη υγεία.

Τα 6 οφέλη των φυστικιών Αιγίνης

Η έρευνα έχει βρει πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία αυτών των νόστιμων ξηρών καρπών, όπως:

  1. Προώθηση υγιών βακτηρίων του εντέρου
  2. Μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης
  3. Υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα
  4. Βελτιωμένη υγεία των αιμοφόρων αγγείων
  5. Καλύτερη υγεία των ματιών
  6. Απώλεια βάρους

Ο δημοφιλής ξηρός καρπός που μειώνει την πίεση – Προστατεύει την καρδιά και τη μνήμη

1. Προώθηση υγιών βακτηρίων του εντέρου

Τα φυστίκια Αιγίνης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ως πρεβιοτικά, ή ως τροφή που αφομοιώνεται από τα καλά βακτήρια του εντέρου για να τα βοηθήσουν να αναπτυχθούν. Τα βακτήρια του εντέρου μπορούν στη συνέχεια να ζυμώσουν τις ίνες και να τις μετατρέψουν σε λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και πεπτικών διαταραχών.

2. Μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης

Τα φυστίκια Αιγίνης έχει αποδειχθεί ότι έχουν αποτελέσματα στη μείωση της χοληστερόλης. Αυτοί οι ξηροί καρποί έχουν φυτικές ίνες και υψηλές ποσότητες πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών, τα οποία συνδέονται με υγιή επίπεδα χοληστερόλης και μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Και η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση φυστικιών -ειδικά σε σύγκριση με την κατανάλωση άλλων ξηρών καρπών- έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

3. Υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Τα φυστίκια Αιγίνης έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι η κατανάλωση τους δεν προκαλεί μεγάλες αιχμές στο σάκχαρο. Έχουν επίσης αντιοξειδωτικά, καροτενοειδή και φαινολικές ενώσεις, οι οποίες υποστηρίζουν όλα τα υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

4. Βελτιωμένη υγεία των αιμοφόρων αγγείων

Τα αμινοξέα θεωρούνται απαραίτητα, οπότε αν το σώμα σας δεν μπορεί να τα παράγει, πρέπει να τα λαμβάνετε μέσω της διατροφής σας. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα αμινοξέα στα φυστίκια μειώνουν την ποσότητα λίπους και ζάχαρης (γλυκαιμικός δείκτης) στο αίμα σας και μπορούν να τονώσουν τα αιμοφόρα αγγεία σας και να τα κάνουν πιο εύκαμπτα.

5. Καλύτερη υγεία των ματιών

Τα φυστίκια Αιγίνης έχουν τα υψηλότερα επίπεδα ζεαξανθίνης και λουτεΐνης μεταξύ των ξηρών καρπών, τα οποία προστατεύουν τα μάτια σας από βλάβες που προκαλούνται από το μπλε φως καθώς και από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μια ασθένεια των ματιών που μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρασης καθώς μεγαλώνετε.

6. Απώλεια βάρους

Η κατανάλωση φυστικιών μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε χορτάτοι και μπορεί να σας βοηθήσουν να τρώτε λιγότερο.

Ο ελληνικός ξηρός καρπός που αδυνατίζει, ρίχνει πίεση, σάκχαρο και χοληστερίνη

Μια γρήγορη συμβουλή: Επιλέξτε φυστίκια με κέλυφος για τσιμπολόγημα. Τα φυστίκια με κέλυφος βοηθούν στο να τρώμε αργά και προσεκτικά, γιατί χρειάζεται χρόνος για να αφαιρεθούν τα κελύφη. Επίσης, τα κελύφη συσσωρεύονται μπροστά σας, δείχνοντας πόσο έχετε φάει. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε φυστίκια με κέλυφος κατανάλωναν 41% λιγότερες θερμίδες σε μια συνεδρίαση, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν φιστίκια με κέλυφος.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top