Πιτυρίδα: Οι δύο συμβουλές γιατρού για αντιμετώπιση οριστική

Πιτυρίδα: Οι δύο συμβουλές γιατρού για να τη διώξετε μια για πάντα

Η πιτυρίδα είναι μια αρκετά κοινή πάθηση, η οποία προκαλεί «ξεφλούδισμα» του δέρματος στο τριχωτό της κεφαλής, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μια ενοχλητική λευκή «σκόνη» στα μαλλιά, αν και δεν αποτελεί μεταδοτικό ή σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Προκαλείται κυρίως από τον μύκητα Malassezia Furfur ο οποίος τρέφεται από τις λιπαρές ουσίες που εκκρίνονται από τους θύλακες των τριχών, ερεθίζει το δέρμα και αυξάνει τα δερματικά κύτταρα. Ο πολλαπλασιασμός του μύκητα σχετίζεται με την ξηρότητα και τη λιπαρότητα του δέρματος, με την ψωρίαση, το έκζεμα, την ευαισθησία του δέρματος σε προϊόντα περιποίησης μαλλιών, με τις ορμονολογικές και τις νευρολογικές διαταραχές, με το χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα.

Πώς η πιτυρίδα συνδέεται με κίνδυνο για καρκίνο του μαστού – Έρευνα αποκαλύπτει τι πρέπει να προσέχουμε

Αποτελεί ένα ιδιαίτερα κοινό πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους και αυτή η λευκή σκόνη είναι συχνά και αντιαισθητική, καθώς όχι μόνο μπορεί να είναι ορατή ανάμεσα στις τρίχες των μαλλιών κάποιου, αλλά συχνά καταλήγει και στα ρούχα και κυρίως στους ώμους του… παθόντα, κάνοντας την παρουσία της κάτι παραπάνω από αισθητή.

Οι δύο συμβουλές του ειδικού για να αντιμετωπίσετε την πιτυρίδα

Ένας Βρετανός γιατρός, ο οποίος δηλώνει και γκουρού περιποίησης της επιδερμίδας στο TikTok, ο Δρ. Mark, σε βίντεο που ανέβασε στη δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ισχυρίζεται ότι υπάρχουν «μόνο δύο πράγματα για να αντιμετωπίσετε την πιτυρίδα σας».

@dermarkologist AD| the TWO things you need to know to effectively treat your dandruff with @headandshoulders BARE anti-dandruff shampoo! #headandshoulderspartner ♬ original sound – Dr. Mark, MD | Dermarkologist

Πρώτη και βασική συμβουλή του γιατρού είναι η επιλογή ενός σωστού και καλού σαμπουάν κατά της πιτυρίδας. Υποστηρίζει ότι το σαμπουάν πρέπει να έχει την πυριθειόνη ψευδάργυρου ως το βασικό συστατικό, η οποία καταπολεμά τη συσσώρευση ζύμης που μπορεί να προκαλέσει φαγούρα και ξεφλούδισμα.

Άσπρες τρίχες: Το μεγάλο λάθος που κάνουν οι γυναίκες, σύμφωνα με ειδικό στα μαλλιά

Η δεύτερη συμβουλή του Δρ. Markείναι η συνέπεια, τονίζοντας τη σημασία της χρήσης ενός σαμπουάν κατά της πιτυρίδας τρεις φορές την εβδομάδα, «ακόμα και όταν το τριχωτό της κεφαλής σας είναι καθαρό και χωρίς νιφάδες». Προειδοποιεί ότι η μαγιά που είναι υπεύθυνη για την πιτυρίδα είναι πάντα παρούσα στο τριχωτό της κεφαλής και η διακοπή της θεραπείας θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανεμφάνιση των συμπτωμάτων.

Το βρετανικό σύστημα υγείας (NHS) προτείνει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν:

  • εξακολουθείτε να έχετε συμπτώματα πιτυρίδας μετά τη χρήση σαμπουάν κατά της πιτυρίδας για ένα μήνα,
  • το τριχωτό της κεφαλής σας έχει πολλή φαγούρα,
  • το τριχωτό της κεφαλής σας είναι κόκκινο ή πρησμένο,
  • έχετε ξεφλουδισμένα, κνησμώδη μπαλώματα στο πρόσωπό σας ή σε άλλα μέρη του σώματός σας.

Τριχόπτωση: Μήπως τα μαλλιά σας σπάνε και πέφτουν; Πώς θα το αντιμετωπίσετε

Η επίσκεψη στο γιατρό συνίσταται, καθώς εκείνος μπορεί να εξετάσει το τριχωτό της κεφαλής σας για τυχόν δερματικές παθήσεις που μπορεί να συμβάλλουν στην πιτυρίδα σας.

Όλο Υγεία

Scroll to Top