Πολλαπλή σκλήρυνση: Τα 7 πιο κοινά συμπτώματα που εμφανίζονται στις γυναίκες

Πολλαπλή σκλήρυνση: Τα 7 πιο κοινά συμπτώματα που εμφανίζονται στις γυναίκες

Η πολλαπλή σκλήρυνση ή σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια χρόνια αυτοάνοση νόσος όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο περίβλημα της μυελίνης, ένα προστατευτικό κάλυμμα γύρω από τα νεύρα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Αυτό προκαλεί βλάβες που διαταράσσουν τα νευρικά σήματα, οδηγώντας σε ποικίλα συμπτώματα.

Τα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης συνήθως εμφανίζονται για πρώτη φορά στη νεαρή ενήλικη ζωή, με τη νόσο να είναι τρεις φορές πιο συχνή στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Κάποιος με πολλαπλή σκλήρυνση, ανεξαρτήτως φύλου, μπορεί να εμφανίσει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα κοινά συμπτώματα:

Πώς η κατανάλωση αλατιού συνδέεται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας – Πώς να προστατευθείτε από τα αυτάνοσα

  • Θολή ή διπλή όραση
  • Ζάλη
  • Κούραση
  • Απώλεια μνήμης ή δυσκολία εστίασης
  • Μυϊκή αδυναμία ή δυσκαμψία
  • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα, που συχνά ξεκινά από τη μία πλευρά του σώματος
  • Αστάθεια
  • Δυσκολία στην ομιλία ή στην κατάποση
  • Δυσκολία στο περπάτημα
  • Αδυναμία ή μειωμένη αίσθηση στο πρόσωπο

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να παρουσιάζουν διακυμάνσεις. Οι φάσεις επιδείνωσης είναι γνωστές ως υποτροπές και οι φάσεις βελτίωσης είναι γνωστές ως υφέσεις. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν υποτροπιάζουσες μορφές πολλαπλής σκλήρυνσης, με πρώιμη έναρξη και συχνότερες υποτροπές. (Αντίθετα, οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς να αναπτύξουν προοδευτικούς τύπους της νόσου, οι οποίοι τείνουν να εξελίσσονται ταχύτερα και έχουν χειρότερα αποτελέσματα.)

Αν και πολλά από τα συμπτώματα πολλαπλής σκλήρυνσης είναι παρόμοια για όλους, ορισμένα είναι συγκεκριμένα στις γυναίκες. Τα κοινά συμπτώματα μεταξύ των δύο φύλων, οι γυναίκες μπορεί να τα εμφανίσουν χειρότερα ή διαφορετικά από τους άνδρες. Οι γυναίκες με πολλαπλή σκλήρυνση συχνά αντιμετωπίζουν μοναδικές προκλήσεις, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης.

Πολλαπλή σκλήρυνση: Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσουν οι γυναίκες

  1. Οπτική νευρίτιδα
  2. Συμπτώματα εμμηνόπαυσης
  3. Κούραση
  4. Γνωστικά προβλήματα
  5. Κατάθλιψη
  6. Πόνος
  7. Προβλήματα του ουρογεννητικού συστήματος

1. Οπτική νευρίτιδα

Η οπτική νευρίτιδα και τα σχετικά προβλήματα όρασης είναι συχνότερα τα πρώτα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Η οπτική νευρίτιδα είναι μια φλεγμονή του οπτικού νεύρου, η οποία μεταφέρει οπτικές πληροφορίες από το μάτι στον εγκέφαλο.

Τα συμπτώματα της οπτικής νευρίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Μη φυσιολογική απόκριση της κόρης στο φως
  • Θολή ή ομιχλώδης όραση
  • Δυσκολία στη διάκριση των χρωμάτων
  • Πόνος στα μάτια, ειδικά με την κίνηση των ματιών (εμφανίζεται περίπου στο 90% των περιπτώσεων)
  • Μερική ή πλήρης απώλεια όρασης (λιγότερο συχνή)
  • Ελαττώματα οπτικού πεδίου, όπως τυφλά σημεία
  • Αλλαγές του εμμηνορροϊκού κύκλου

Πολλαπλή σκλήρυνση: Εξέταση αίματος κάνει πιο αποτελεσματική τη θεραπεία- Μπορεί να αποτρέψει την αναπηρία

Οι γυναίκες με πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να έχουν αλλαγές στην περίοδό τους, όπως να έχουν λιγότερο συχνά ή να αιμορραγούν περισσότερο ή λιγότερο από το συνηθισμένο. Αυτές οι αλλαγές είναι πιο πιθανές εάν παίρνετε ορισμένα φάρμακα για τη νόσο, όπως ιντερφερόνη β-1α ή ιντερφερόνη β-1b). Μερικές γυναίκες άνθρωποι παρατηρούν επίσης ότι τα συμπτώματα της νόσου, όπως αίσθημα κόπωσης, αδυναμίας ή κατάθλιψης, χειροτερεύουν γύρω από την περίοδό τους.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μια σχέση μεταξύ των γυναικείων ορμονών, όπως τα οιστρογόνα, και της νόσου. Στην πραγματικότητα, τα άτομα που ξεκινούν την εμμηνόρροια σε μικρότερη ηλικία μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν πολλαπλή σκλήρυνση και θα μπορούσαν να αρχίσουν να έχουν συμπτώματα νωρίτερα.

2. Συμπτώματα εμμηνόπαυσης

Η εμμηνόπαυση εμφανίζεται όταν σταματά η εμμηνόρροια, σηματοδοτώντας το τέλος των αναπαραγωγικών ετών. Η εμμηνόπαυση συνήθως συμβαίνει στις αρχές των 50. Η πολλαπλή σκλήρυνση δεν επηρεάζει το χρόνο της εμμηνόπαυσης. Ωστόσο, ορισμένες ασθενείς παρατηρούν ότι η εμμηνόπαυση προκαλεί αυξημένη κόπωση, αλλαγές στη διάθεση και προβλήματα στην ουροδόχο κύστη.

Δεδομένου ότι αυτά τα συμπτώματα είναι κοινά τόσο στην πολλαπλή σκλήρυνση όσο και στην εμμηνόπαυση, μπορεί να είναι δύσκολο να πει κανείς ποιο τα προκαλεί. Μερικές ασθενείς, ωστόσο, δεν παρατηρούν καμία αλλαγή ή ακόμα και βελτίωση στα συμπτώματά τους κατά την εμμηνόπαυση.

3. Κόπωση

Η κόπωση δεν είναι ίδια με την τακτική κούραση. Μπορεί να είναι έντονη και δεν βελτιώνεται πάντα με την ανάπαυση ή τον ύπνο. Η σωματική δραστηριότητα ή η ζέστη συχνά επιδεινώνουν την κόπωση, καθιστώντας δύσκολη την ολοκλήρωση των καθημερινών εργασιών, την εργασία ή την απόλαυση κοινωνικών δραστηριοτήτων. Οι γυναίκες με πολλαπλή σκλήρυνση αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν κόπωση πιο συχνά από τους άνδρες.

4. Γνωστικά Προβλήματα

Η πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο σκέψης, μνήμης, εστίασης και επίλυσης προβλημάτων, επειδή διαταράσσει τα νευρικά σήματα στον εγκέφαλο. Οι γυναίκες με τη νόσο είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να έχουν αυτά τα γνωστικά προβλήματα, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο να επικεντρωθούν στη δουλειά, να θυμούνται τα ραντεβού ή να λαμβάνουν γρήγορες αποφάσεις. Αυτές οι προκλήσεις μπορεί να είναι απογοητευτικές, καθώς επηρεάζουν την καθημερινότητα.

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ποιος κοινός ιός ευθύνεται για την εμφάνιση της νόσου- Πώς θα προστατευθείτε

5. Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι κοινή για τα άτομα με τη νόσο, η οποία συχνά προέρχεται από το άγχος της διαχείρισης μιας χρόνιας ασθένειας και τις αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου. Μπορεί να φέρει έντονη θλίψη, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε αγαπούσατε και αλλαγές στον ύπνο ή την όρεξη. Οι γυναίκες με πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να αισθάνονται αυτές τις επιδράσεις πιο βαθιά, ειδικά όταν αρχίσουν να εμφανίζουν συμπτώματα για πρώτη φορά.

6. Πόνος

Οι γυναίκες με τη νόσο συχνά βιώνουν πιο έντονο πόνο. Το πώς είναι ο πόνος μπορεί να ποικίλλει σημαντικά τόσο σε ένταση όσο και σε τύπο. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται έντονους πόνους σαν μαχαιριές, ενώ άλλοι έχουν μια συνεχή ενόχληση που παραμένει για μεγάλες περιόδους.

7. Προβλήματα του ουρογεννητικού συστήματος

Τα προβλήματα του ουρογεννητικού συστήματος, τα οποία επηρεάζουν το ουροποιητικό (ούρα) και το αναπαραγωγικό σύστημα, είναι κοινά σε γυναίκες με πολλαπλή σκλήρυνση.

Τα προβλήματα της ουροδόχου κύστης μπορεί να συμβούν επειδή η νόσος επηρεάζει τα νευρικά σήματα που ελέγχουν τους μύες της ουροδόχου κύστης, αναγκάζοντάς τους να λειτουργούν υπερβολικά ή όχι αρκετά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως:

  • Ξαφνική ανάγκη για ούρηση
  • Συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
  • Συχνουρία
  • Πρόβλημα με την κένωση της ουροδόχου κύστης
  • Διαρροή ούρων

Αμερικανός γερουσιαστής ισχυρίζεται ότι η πολλαπλή σκλήρυνση βελτιώθηκε όταν προσβλήθηκε από παράσιτα στον Αμαζόνιο

Η πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί επίσης να επηρεάσει τα αναπαραγωγικά όργανα, οδηγώντας σε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο βιώνετε το σεξ. Η νόσος μπορεί να προκαλέσει χαμηλότερη σεξουαλική ορμή, δυσκολία στην επίτευξη οργασμού και δυσφορία κατά τη διάρκεια του σεξ. Αυτά τα σεξουαλικά προβλήματα οφείλονται συχνά σε νευρική βλάβη που επηρεάζει τη λίπανση και την αίσθηση στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top