Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του clawback για τα νοσοκομειακά φάρμακα

Φάρμακα

Καταφθάνουν στις φαρμακευτικές εταιρίες τα σημειώματα για το clawback του πρώτου εξαμήνου του 2023.

Την αποστολή -με μεγάλη καθυστέρηση- των σημειωμάτων για το clawback του πρώτου εξαμήνου του 2023, που αφορά στην υπέρβαση της δαπάνης στα νοσοκομειακά φάρμακα αναμένουν οι φαρμακευτείς εταιρίες. Με βάση την υπάρχουσα κατάσταση και σύμφωνα με στοιχεία των φαρμακοβιομηχανιών οι συνολικές επιστροφές (clawback και rebate) στα νοσοκομειακά φάρμακα, για το 2023, θα άγγιζαν το 81,9% των συνολικών πωλήσεων, ενώ το 2028 θα έφταναν το 92,3%.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση των υπέρογκων επιστροφών οι φαρμακευτικές εταιρίες ζητούν την οικοδόμηση κοινών λύσεων. Τα τελευταία χρόνια, ο ΣΦΕΕ, επιμένει στην υπογραφή ενός πολυετούς μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Πολιτείας και της φαρμακοβιομηχανίας, το οποίο θα συμβάλει στην προβλεψιμότητα και τη διαφάνεια.

ΣΦΕΕ: Ένα στα δύο καινοτόμα φάρμακα δεν διατίθεται στην ελληνική αγορά 

Εξορθολογισμός του clawback

Ο υπολογισμός των επιστροφών του πρώτου εξαμήνου του 2023 θα γίνει με τα ισχύοντα πρότυπα, δηλαδή με την εξαίρεση καταβολής του 100% του clawback που τους αναλογεί, για σκευάσματα κάτω των 30 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι αυτή η ρύθμιση είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ΣΦΕΕ ο οποίος έκανε λόγο για «στρέβλωση» και επιπλέον επιβάρυνση των υπολοίπων φαρμακευτικών εταιρειών.

Το ύψος του clawback έχει εξελιχθεί σε μεγάλο πονοκέφαλο και σχεδιάζονται αλλαγές προκειμένου να μειωθεί. Στο σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τον εξορθολογισμό του clawback στο νοσοκομειακό φάρμακο, αλλά και μέτρα για τη συγκράτηση της δαπάνης.

Τα σημειώματα που θα ακολουθήσουν για το δεύτερο εξάμηνο του 2023, θα υπολογιστούν με διαφορετικό τρόπο, καθώς αναμένονται αλλαγές.

Δηλαδή τα νοσοκομειακά φάρμακα που εξαιρούνται από την καταβολή μειωμένου ή μηδενικού clawback, θα είναι όσα έχουν τιμή κάτω από 15 ευρώ και όχι κάτω από 30 ευρώ. Συγκεκριμένα μέχρι 5 ευρώ το clawback θα είναι μηδενικό και από 5,01 ευρώ έως 15 ευρώ θα πληρώνουν μέχρι το 20% της προκαλούμενης υπέρβασης.
Η αλλαγή αυτή θα ισχύσει αναδρομικά από την αρχή του 2023 κι έτσι στα σημειώματα για το δεύτερο μισό της προηγούμενης χρονιά θα υπάρχουν διορθώσεις και για το πρώτο εξάμηνο.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top