Περπάτημα: Το 6λεπτο τεστ στο βάδισμα που δείχνει την υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων σας

Περπάτημα: Το 6λεπτο τεστ στο βάδισμα που δείχνει την υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων σας

Μόλις 6 λεπτά περπάτημα είναι αρκετά για να ελέγξετε τη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων σας.Υπάρχει ένα εύκολο τεστ που μπορείτε να κάνετε.

Τα οφέλη του περπατήματος είναι πολλά και είναι μία μίνιμουμ και πολύ εύκολη άσκηση που προτείνουν όλοι οι γιατροί. Περίπου 30 λεπτά περπάτημα τη μέρα είναι αρκετά για να τονωθούν οι μύες, να ανακουφιστούν πόνοι στη μέση, να ενδυναμωθούν οστά και αρθρώσεις και να βελτιωθεί η αναπνοή.

Τι δείχνει το περπάτημά σας για την υγεία της καρδιάς – Πώς μειώνεται κατά 34% ο κίνδυνος σύμφωνα με το Κλίβελαντ

Παράλληλα, το περπάτημα προλαμβάνει καρδιακές παθήσεις, βοηθάει τη λειτουργία του εγκεφάλου και την ψυχική υγεία, βελτιώνει την πέψη και την όραση, ενώ έχει ευεργετικές επιδράσεις στο πάγκρεας.

Μία μισάωρη βόλτα για περπάτημα κάθε πρωί ή βράδυ είναι καλό να γίνει συνήθεια όλων, ωστόσο ένα εξάλεπτο περπάτημα – τεστ- είναι αρκετό για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους πνεύμονες ή την καρδιά, για να μάθουν πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα.

Πρόκειται για ένα συνηθισμένο τεστ που μετρά πόσο μπορείτε να περπατήσετε σε έξι λεπτά! Μπορεί να αισθανθείτε δύσπνοια ή να δυσκολευτείτε να περπατήσετε για έξι λεπτά εάν η καρδιά και οι πνεύμονές σας δεν είναι δυνατοί.

Εκτός από την αξιολόγηση ατόμων με καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις, το τεστ βάδισης έξι λεπτών μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση της ικανότητας άσκησης σε ηλικιωμένους με άλλες παθήσεις, όπως ρευματικές παθήσεις. Θυμηθείτε ότι στο τέλος του τεστ, πρέπει να μοιραστείτε τα αποτελέσματα με τον γιατρό σας.

Τι είναι το τεστ των 6 λεπτών στο περπάτημα;

Το τεστ βάδισης έξι λεπτών είναι ένα απλό μέτρο που λαμβάνεται κατά τη διάρκεια κλινικών αποκατάστασης για την αξιολόγηση της λειτουργικής ικανότητας άσκησης ενός ατόμου. Η δοκιμή είναι απλή, ασφαλής και δεν απαιτεί εξελιγμένο εξοπλισμό.

Μακροζωία: Πόσο πρέπει να περπατάτε καθημερινά για να κερδίσετε έναν επιπλέον χρόνο ζωής

Αξιολογεί το μέγιστο επίπεδο της λειτουργικής ικανότητας ενός ατόμου όταν περπατά σε επίπεδη και σκληρή επιφάνεια κατά τη διάρκεια έξι λεπτών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Therapeutic Advances In Cardiovascular Disease το 2019.

«Χρησιμοποιείται συνήθως σε άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρδιακή ανεπάρκεια και πνευμονική υπέρταση», λέει ο φυσιοθεραπευτής Δρ. Aijaz Ashai. Η αρθρίτιδα, ο τραυματισμός του νωτιαίου μυελού και οι μυϊκές διαταραχές είναι επίσης μερικές από τις καταστάσεις στις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η εξέταση.

Σκοπός του 6λεπτου τεστ

Σκοπός του τεστ βάδισης έξι λεπτών είναι να ελέγξει την καρδιαγγειακή και πνευμονική αντοχή ενός ατόμου. Δεδομένου ότι αυτό το τεστ μετρά την καρδιαγγειακή και πνευμονική λειτουργία, σημαντικά προβλήματα μπορούν να ανιχνευθούν έγκαιρα.

«Επίσης, ενθαρρύνει ένα άτομο να κάνει κάποιο είδος σωματικής δραστηριότητας, το οποίο είναι μια βασική πτυχή για τη διατήρηση της υγείας», λέει ο ειδικός.

Πώς γίνεται το τεστ των έξι λεπτών

Οι συμμετέχοντες στο τεστ πρέπει να περπατούν πέρα δώθε σε μια προκαθορισμένη απόσταση, συνήθως 30 μέτρων, για έξι λεπτά.

Η συνολική απόσταση που διανύθηκε σε μέτρα καταγράφεται και τυχόν πρόσθετες παρατηρήσεις, όπως ο καρδιακός ρυθμός, η αντιληπτή προσπάθεια και ο κορεσμός οξυγόνου, μπορούν να σημειωθούν.

Αυτές οι αποστάσεις συγκρίνονται με τις κανονιστικές τιμές που βασίζονται στην ηλικία, το φύλο και την κατάσταση της υγείας για την αξιολόγηση της λειτουργικής ικανότητας ενός ατόμου.

Τι να έχετε υπόψη σας πριν κάνετε το τεστ βάδισης 6 λεπτών

  •  Φορέστε άνετα ρούχα και παπούτσια.
  •  Μείνετε ενυδατωμένοι πριν από το τεστ, αλλά αποφύγετε την υπερβολική πρόσληψη υγρών.
  •  Εκτελέστε μια ελαφριά άσκηση προθέρμανσης πριν από τη δοκιμή.
  •  Τα βαριά γεύματα, η καφεΐνη και τα διεγερτικά θα πρέπει να αποφεύγονται πριν από τη δοκιμή, καθώς μπορούν να επηρεάσουν τον καρδιακό σας ρυθμό.
  •  Θα πρέπει να επιβεβαιώσετε τη λήψη φαρμάκων σας με το γιατρό σας πριν από τη δοκιμή.

Η καλύτερη στιγμή να πάτε για περπάτημα για να «λιώσετε» το λίπος, σύμφωνα με personal trainer

Ποια είναι η καλή βαθμολογία του τεστ;

Οι περισσότεροι ενήλικες δηλώνονται υγιείς εάν φτάσουν σε βαθμολογία 400 έως 700 μέτρα σε έξι λεπτά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Respiratory Medicine το 2006. «Η βαθμολογία του τεστ για τους ηλικιωμένους θα πρέπει να είναι περίπου 300 έως 600 μέτρα. Τα άτομα με χρόνιες παθήσεις μπορεί να έχουν χαμηλότερες βαθμολογίες, αλλά οτιδήποτε λιγότερο από 300 μέτρα μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει σημαντική λειτουργική έκπτωση», λέει ο Δρ. Ασάι.

Το να μπορεί κανείς να περπατήσει μεγαλύτερη απόσταση υποδηλώνει καλύτερη καρδιαγγειακή ικανότητα, αντοχή και λειτουργική ικανότητα. Μπορεί να υποδηλώνει ότι ένα άτομο είναι σε θέση να συμμετέχει σε καθημερινές δραστηριότητες χωρίς υπερβολική κούραση, ενώ αποστάσεις σημαντικά κάτω από το μέσο όρο μπορεί να σηματοδοτούν μειωμένη λειτουργική ικανότητα ή προβλήματα υγείας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω αξιολόγηση και παρεμβάσεις, όπως αποκατάσταση ή αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Ποιος δεν πρέπει να κάνει το τεστ των 6 λεπτών με τα πόδια;

Άτομα με υπέρταση και καρδιακούς παλμούς σε ηρεμία πάνω από 120 το λεπτό θα πρέπει να αποφεύγουν να κάνουν αυτό το τεστ, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο StatPearls το 2023. Άλλοι που δεν πρέπει να κάνουν το τεστ έξι λεπτών με τα πόδια είναι άτομα:

  • που έχουν υποβληθεί σε πρόσφατη χειρουργική επέμβαση
  •  με σοβαρά προβλήματα στις αρθρώσεις
  •  άτομα για τα οποία υπάρχει υψηλός κίνδυνος πτώσης
  • με ιστορικό οξέος στεφανιαίου συνδρόμου
  •  με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια.

Πώς θα κάψετε περισσότερες θερμίδες περπατώντας – 3 κορυφαίες συμβουλές

Όλο Υγεία

Scroll to Top