Μακροζωία: Το απλό τεστ με τη μπατονέτα που δείχνει πόσο καλά γερνάτε και πόσο θα ζήσετε

Μακροζωία: Το απλό τεστ με τη μπατονέτα που δείχνει πόσο καλά γερνάτε και πόσο θα ζήσετε

Μια εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα το Μανχάταν έχει αναπτύξει ένα ρολόι «γήρανσης» που χρησιμοποιεί πληροφορίες που λαμβάνονται με μια μπατονέτα από τα κύτταρα στα μάγουλα για να προβλέψει τη βιολογική ηλικία και τη μακροζωία σας.

Η βιολογική ηλικία είναι η ηλικία των κυττάρων και των ιστών σας, επομένως αυτός ο αριθμός μπορεί να διαφέρει από τη χρονολογική σας ηλικία, δηλαδή τον αριθμό των ετών που έχετε ζήσει. Η έρευνα έχει βρει ότι ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ της βιολογικής και της χρονολογικής ηλικίας μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από ασθένειες.

Οι υπέρμαχοι της αντιγήρανσης λατρεύουν το χάπι που ενισχύει τη μακροζωία – Είναι αποτελεσματικό;

Οι περισσότερες βιοχημικές δοκιμές που προβλέπουν τη βιολογική ηλικία ενός ατόμου βασίζονται στο DNA του αίματος, αλλά το νέο τεστ, που ονομάζεται CheekAge, είναι μη επεμβατικό, καθώς μπορεί να διενεργηθεί απλώς με μια μπατονέτα στο μάγουλο.

Πώς λειτουργεί το τεστ με τη μπατονέτα που προβλέπει τη μακροζωία

Οι άνθρωποι γερνούν με διαφορετικούς ρυθμούς λόγω παραγόντων του τρόπου ζωής, όπως το άγχος, το κάπνισμα, το αλκοόλ, ο κακός ύπνος και η κακή διατροφή, που είναι γνωστό ότι επιταχύνουν τη διαδικασία.

Δεδομένου ότι τέτοιες περιβαλλοντικές επιδράσεις «εντυπώνονται» στο γονιδίωμά μας με τη μορφή επιγενετικών σημάτων, οι επιστήμονες λένε ότι είναι δυνατό να ποσοτικοποιηθεί η μοριακή γήρανση χαρακτηρίζοντας το επιγονιδίωμα σε ορισμένες τοποθεσίες. Την τελευταία δεκαετία, οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει πολλά τέτοια «επιγενετικά ρολόγια» βαθμονομημένα με βάση τη χρονολογική ηλικία και τους παράγοντες του τρόπου ζωής σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Για μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Aging, οι ερευνητές της εταιρείας Tally Health δοκίμασαν την τεχνολογία CheekAge χρησιμοποιώντας δείγματα αίματος σε ένα σύνολο δεδομένων από 1.513 ηλικιωμένους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που παρακολουθήθηκαν για όλη τους τη ζωή από το πρόγραμμα Lothian Birth Cohorts (LBC) του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου..

«Σε αυτήν την εργασία, δείχνουμε ότι το “ρολόι γήρανσης” CheekAge, το οποίο αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας κύτταρα από το μάγουλο, εξακολουθεί να σχετίζεται σημαντικά με τη θνησιμότητα στο αίμα», δήλωσε στη New York Post ο Max Shokhirev, επικεφαλής υπολογιστικής βιολογίας και δεδομένων στο Tally Health.

Μακροζωία: «Τα 5 μυστικά στη γυμναστική που με βοήθησαν να περάσω τα 100»

«Αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον δεδομένου αφενός ότι το CheekAge εκπαιδεύτηκε σε διαφορετικό ιστό και αφετέρου ότι από το σύνολο δεδομένων αίματος που χρησιμοποιήσαμε για τις δοκιμές έλειπαν περίπου οι μισές εισροές που απαιτούνται για την πρόβλεψη», πρόσθεσε.

Ο Δρ. Shokhirev επεσήμανε ότι το CheekAge δεν προβλέπει πότε ή πώς θα πεθάνει κάποιος. Δείχνει, όμως, ότι η διαφορά μεταξύ της βιολογικής σας ηλικίας και της χρονολογικής σας ηλικίας συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τον κίνδυνο θνησιμότητας.

Τεχνολογία βασισμένη στη μεθυλίωση του DNA

Κάθε τρία χρόνια, οι συμμετέχοντες στη μελέτη έκαναν τεστ αίματος για μεθυλίωση DNA. Το τελευταίο διαθέσιμο σημείο δεδομένων χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό του CheekAge τους.

Η μεθυλίωση του DNA είναι μια φυσική βιολογική διαδικασία κατά την οποία προστίθενται χημικές ετικέτες στο DNA. Η λειτουργία των γονιδίων μπορεί να αλλάξει αλλά ο γενετικός κώδικας παραμένει ίδιος. Τα επίπεδα μεθυλίωσης του DNA αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Η διατροφή, οι ορμόνες, το στρες, τα φάρμακα και η έκθεση σε ρύπους μπορούν να επηρεάσουν αυτή τη διαδικασία.

«Δείχνουμε επίσης ότι συγκεκριμένες θέσεις μεθυλίωσης είναι ιδιαίτερα σημαντικές για αυτή τη συσχέτιση, αποκαλύπτοντας πιθανούς δεσμούς μεταξύ συγκεκριμένων γονιδίων και διεργασιών και της ανθρώπινης θνησιμότητας που καταγράφεται από το ρολόι μας», σημείωσε ο Δρ. Shokhirev.

Η Tally Health λέει ότι το CheekAge, που κυκλοφόρησε νωρίτερα φέτος, ξεπέρασε τα τέσσερα ρολόγια πρώτης γενιάς που αναπτύχθηκαν πριν από χρόνια και είναι συγκρίσιμο με το DNAm PhenoAge, έναν προγνωστικό παράγοντα χρόνιων ασθενειών και θνησιμότητας.

Η εταιρεία, μάλιστα, διαπίστωσε ότι το CheekAge ενός ατόμου σχετίζεται με παράγοντες του τρόπου ζωής όπως ο ύπνος, η άσκηση και η κατανάλωση αλκοόλ και παράγοντες υγείας όπως η λοίμωξη από COVID-19.

Μακροζωία: Το τεστ των 30 δευτερολέπτων που μπορεί να προβλέψει πόσο θα ζήσετε – Το κάνετε εύκολα στο σπίτι

«Ασχολούμαστε ενεργά με την έρευνα για να κατανοήσουμε καλύτερα ποιοι τύποι μεταβλητών και μετρήσεων σχετίζονται σημαντικά με το CheekAge, συμπεριλαμβανομένων διαφορετικών ασθενειών, συνθηκών υγείας και παραγόντων τρόπου ζωής», κατέληξε μιλώντας στη New York Post ο Adiv Johnson, επικεφαλής επιστημονικών υποθέσεων και εκπαίδευσης της εταιρείας.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top