Νέα στοιχεία για τον καφέ φέρνει στην επιφάνεια παγκόσμια έρευνα η οποία υποστηρίζει ότι η κατανάλωση καφέ σε μεγαλύτερη από μια συγκεκριμένη ποσότητα την ημέρα αυξάνει κατά πάνω από 1/3 τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.
Τα νέα ευρήματα προέρχονται από τη συνεργασία των Πανεπιστημίων Galway της Ιρλανδίας, του Πανεπιστημίου McMaster του Καναδά και ενός διεθνούς δικτύου ερευνητών από 27 χώρες, οι οποίοι μελέτησαν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η κατανάλωση καφέ και ανθρακούχων ποτών στον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού.
Εγκεφαλικό: Τα 6 σιωπηλά συμπτώματα που πιθανόν να μην έχετε ακούσει ποτέ – Πώς θα προστατευθείτε
Το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν διακόπτεται η παροχή αίματος σε μέρος του εγκεφάλου και βλάπτει τα εγκεφαλικά κύτταρα – μπορεί είτε να είναι ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο συνήθως οφείλεται σε θρόμβο αίματος, είτε όταν υπάρχει ενδοεγκεφαλική αιμορραγία, η οποία αιμορραγεί στον εγκεφαλικό ιστό.
Τα ευρήματα προέρχονται από δύο αναλύσεις του ερευνητικού προγράμματος Interstroke που δημοσιεύτηκαν στο Lancet, μιας από τις μεγαλύτερες διεθνείς μελέτες παραγόντων κινδύνου για εγκεφαλικό, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 27.000 άτομα σε 27 χώρες. Η μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις των ανθρακούχων ποτών και του χυμού φρούτων δημοσιεύτηκε στο Journal of Stroke και τα ευρήματα που σχετίζονται με το τσάι και τον καφέ στο International Journal of Stroke.
Ανθρακούχα ποτά και καφές – Πόσο ένοχα είναι για εγκεφαλικό
Σύμφωνα με την έρευνα, τα ανθρακούχα ποτά, συμπεριλαμβανομένων των ζαχαρούχων και όσων περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά ή αυτά που θεωρούνται Zero sugar, συνδέθηκαν με 22% αυξημένη πιθανότητα εγκεφαλικού και ο κίνδυνος αυξήθηκε απότομα με την κατανάλωση δύο ή περισσότερων την ημέρα.
Τα ποτά με χυμούς φρούτων συνδέθηκαν με 37% αύξηση της πιθανότητας εγκεφαλικού επεισοδίου λόγω αιμορραγίας που είναι γνωστή ως ενδοκρανιακή αιμορραγία. Η κατανάλωση δύο από αυτά τα ποτά την ημέρα, τριπλασίασε τον κίνδυνο, σύμφωνα με την έρευνα.
Ποιος είναι ο πιο υγιεινός καφές – Ο καλύτερος τρόπος για να τον φτιάξετε
Όσο για τον καφέ, η έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση περισσότερων από τεσσάρων φλιτζανιών από το ρόφημα την ημέρα αύξησε την πιθανότητα εγκεφαλικού κατά 37%, αν και η χαμηλότερη πρόσληψη δεν φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.
Αντίθετα, η κατανάλωση τριών με τεσσάρων φλιτζανιών τσαγιού την ημέρα συνδέθηκε με 29% μικρότερη πιθανότητα εγκεφαλικού, ενώ η κατανάλωση της ίδιας ποσότητας πράσινου τσαγιού συνδέθηκε με 27% χαμηλότερες πιθανότητες.
Η έρευνα διαπίστωσε ακόμη ότι η προσθήκη γάλακτος μπορεί να μειώσει ή να εμποδίσει τις επιδράσεις των αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στο τσάι.
Πού αποδίδεται ο αυξημένος κίνδυνος του καφέ για εγκεφαλικό
Ο καθηγητής Andrew Smyth, καθηγητής κλινικής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Galway και σύμβουλος ιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Galway, υπογράμμισε την τεράστια διαφορά μεταξύ των φρεσκοστυμμένων χυμών που έχουν τεράστια οφέλη για την υγεία, από αυτούς που παρασκευάζονται από συμπυκνώματα, με πολλά πρόσθετα σάκχαρα και συντηρητικά, τα οποία μπορεί να είναι επιβλαβή.
Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια-Τι είναι, πώς προκαλούνται και πώς προλαμβάνονται
Ο καθηγητής Smyth υπογράμμισε ότι ο αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού λόγω της κατανάλωσης καφέ «πιθανώς συνδέεται με την καφεΐνη, η οποία μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση». Ωστόσο, δήλωσε ότι η έρευνα δεν εξέτασε τις επιπτώσεις των διαφορετικών τύπων καφέ, που θα μπορούσαν να έχουν ποικίλες επιπτώσεις.