Μικροβιολόγοι: Η απόφαση του ΕΟΠΥΥ για είσπραξη του clawback οδηγεί τα εργαστήρια στο κλείσιμο

clawback

Για την υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τις εργαστηριακές εξετάσεις ευθύνεται η χωρίς συγκεκριμένο πλαίσιο συνταγογράφηση.

Με μαθηματική ακρίβεια ο κλάδος των εργαστηριακών γιατρών οδηγείται σε οικονομική καταστροφή και εξαφάνιση, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του ΕΟΠΥΥ για την είσπραξη του clawback ολόκληρου του 2021, σε 120 δόσεις, καθώς και των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του 2023 σε 9 δόσεις.
Η Ελληνική Μικροβιολογική Εταιρεία, αναφέρει ότι αυτή η απόφαση σημαίνει ότι ποσοστό άνω του 50% της μηνιαίας υποβολής για την αποζημίωση των εργαστηριακών εξετάσεων θα παρακρατείται και ότι, σε συνδυασμό με την παρακράτηση φόρου, η συνολική παρακράτηση θα αγγίζει το 70%.

Ακτινολογική Εταιρεία: Η απόφαση για την είσπραξη του clawback οδηγεί σε χρεοκοπία τα ιδιωτικά εργαστήρια 

 

Τα αίτια της υπέρβασης του προϋπολογισμού

«Για τη διαχρονική υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τις εργαστηριακές εξετάσεις δεν ευθύνονται προφανώς τα εργαστήρια στα οποία αυτές εκτελούνται αλλά η ανοιχτή, χωρίς συγκεκριμένο πλαίσιο και προϋποθέσεις, συνταγογράφηση. Οι μόνοι που δεν έχουν ευθύνη, λοιπόν, είναι οι εργαστηριακοί γιατροί, κι όμως καλούνται να πληρώσουν το βαρύ τίμημα μιας κοινωνικής πολιτικής που ουσιαστικά ασκείται στις πλάτες τους», αναφέρει η Ελληνική Μικροβιολογική Εταιρεία.

Επισημαίνει για μία ακόμα φορά ότι αν δεν δρομολογηθούν άμεσα:

  • η διαγραφή του τεχνητού χρέους,
  • η κατάργηση ή έστω ένα πλαφόν στο clawback,
  • η κοστολόγηση των εξετάσεων σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα
  • η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων,

«εκατοντάδες εργαστήρια που έχουν βουλιάξει στα χρέη θα συνεχίσουν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο, με καταστροφικές επιπτώσεις τόσο για την υγεία των πολιτών, όσο και την οικονομία της χώρας».

Όλο Υγεία

Scroll to Top