Εάν το παιδί σας ξυπνά συνεχώς νωρίς -όπως 4 ή 5 τα ξημερώματα- μπορεί να προκαλέσει προβλήματα τόσο σε εσάς, όσο και στο ίδιο, αλλά και σε ολόκληρο το σπίτι. Μέχρι την ώρα του δείπνου, όλοι θα νιώθουν νυσταγμένοι και κουρασμένοι.
«Πολλές από τις συνήθειες ύπνου μας αναπτύσσονται σε πολύ μικρή ηλικία», λέει η παιδίατρος στην Κλινική του Κλίβελαντ, Maria Tang. «Έτσι, είναι σημαντικό για ένα παιδί να έχει καλές συνήθειες ύπνου για τη γενική του υγεία και ευεξία». Η Δρ. Tang εξηγεί μερικές πιθανές αιτίες για το πολύ πρωινό ξύπνημα και προτείνει μερικές λύσεις.
Παιδιά: Οι εκπληκτικά απλές ασκήσεις που βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου τους
Λόγοι για τους οποίους το παιδί σας μπορεί να ξυπνήσει νωρίς
Σε πολλές περιπτώσεις, μερικά παιδιά απλά ξυπνούν νωρίς. Αλλά αν είναι πριν από τις 6 π.μ. και χτυπούν ήδη την πόρτα του υπνοδωματίου σας, αυτό μπορεί να είναι ένα πρόβλημα. Ένα περιστασιακό πρωινό ξύπνημα είναι εντάξει. Αλλά αν συμβαίνει συνεχώς, μπορεί να αρχίσει να επηρεάζει τον ύπνο τους (και τον δικό σας).
Μερικοί από τους λόγους για τους οποίους το παιδί σας ξυπνά πολύ νωρίς μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Πάει για ύπνο πολύ νωρίς.
- Πάει για ύπνο πολύ αργά.
- Παίρνει πάρα πολλούς (ή πολύ μεγάλους) υπνάκους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
- Το περιβάλλον ύπνου του αποσπά πολύ την προσοχή.
- Έχει δημιουργήσει τη συνήθεια να ξυπνά πολύ νωρίς.
Πόσο πρέπει να κοιμάται το παιδί;
Η ποσότητα ύπνου που χρειάζεται το παιδί σας θα εξαρτηθεί από την ηλικία του. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, τα νεογνά (0 έως 3 μηνών) χρειάζονται περίπου 14 έως 17 ώρες, ενώ τα βρέφη (4 έως 11 μηνών) χρειάζονται 12 έως 15 ώρες.
Στη συνέχεια, η απαραίτητη ποσότητα ύπνου αρχίζει να μειώνεται αισθητά. Το νήπιο (1 έως 2 ετών) θα χρειαστεί περίπου 11 έως 14 ώρες, ενώ τα παιδιά προσχολικής ηλικίας (3 έως 4 ετών) θα χρειαστούν 10 έως 13 ώρες. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα σύνολα περιλαμβάνουν τις ώρες του μεσημεριανού και του βραδινού ύπνου.
Δυσλεξία: Τα 6 συμπτώματα που πρέπει να προσέξουν οι γονείς στα παιδιά τους
Συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να κοιμάται περισσότερο
Εφόσον, λοιπόν, το παιδί σας ξυπνά νωρίς, μόλις αυτό συμβεί δεν υπάρχουν και πολλά που μπορείτε να κάνετε, εκτός από το να το πάρετε χαλαρά και να ξεκινήσετε τη μέρα σας νωρίτερα. Αλλά για να λύσετε αυτό το πρόβλημα μακροπρόθεσμα, θα χρειαστεί να εργαστείτε προς τα πίσω.
Με άλλα λόγια, όλα όσα κάνετε πριν τον ύπνο θα επηρεάσουν το πώς και πότε ξυπνά το παιδί το επόμενο πρωί. Η Δρ. Tang μοιράζεται μερικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να κοιμάται περισσότερο.
1. Ορίστε μια υγιή ώρα ύπνου και αφύπνισης
Η παιδίατρος λέει ότι ένα από τα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι να είναι συνεπείς με την τήρηση της τακτικής ρουτίνας ύπνου και αφύπνισης.
Δεν πρέπει να περιμένετε μέχρι το παιδί σας να δείξει σημάδια υπνηλίας, όπως να χασμουρητό ή να τρίβει τα μάτια του, πριν το βάλετε στο κρεβάτι. Σε εκείνο το σημείο, μάλλον είναι υπερβολικά κουρασμένο και έχει αρχίσει να επηρεάζεται, λέει η Δρ. Tang. Αντ ‘αυτού, βάζετε το παιδί σας στο κρεβάτι μια συγκεκριμένη ώρα κάθε βράδυ.
Από την άλλη, μπορεί το παιδί να πηγαίνει για ύπνο πολύ νωρίς. Είναι μια δύσκολη ισορροπία, αλλά αν πάει για ύπνο πριν τις 7:30 μ.μ. και ξυπνά πολύ νωρίς, τότε αυτός μπορεί να είναι ο ένοχος. Ξεκινήστε καθυστερώντας την ώρα του ύπνου αργότερα κατά 10 λεπτά περίπου κάθε βράδυ μέχρι να φτάσετε στο σωστό σημείο.
Στρώμα ύπνου: Πότε πρέπει να το αλλάξετε και πώς θα το καθαρίσετε – Τι κινδύνους κρύβει
Εάν το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο για να διαβάσει την ώρα στο ρολόι, η προσθήκη ενός ειδικού ρολογιού ύπνου-αφύπνισης στο δωμάτιό του μπορεί να βοηθήσει.
«Υπάρχουν ξυπνητήρια σχεδιασμένα ειδικά για να βοηθούν τα παιδιά να μάθουν καλές ώρες ύπνου και αφύπνισης», σημειώνει η Δρ. Tang. «Αλλά το πιο σημαντικό πράγμα είναι να μην χρησιμοποιείτε το κινητό τηλέφωνο ως ξυπνητήρι γιατί αν είναι διαθέσιμο, μπορεί να το χρησιμοποιήσουν όταν δεν υπάρχει κανείς να τα ελέγξει».
Αντίθετα, χρησιμοποιήστε ένα ξυπνητήρι και εξηγήστε ότι είναι καλό να σηκωθεί από το κρεβάτι σε μια συγκεκριμένη ώρα (όπως 7:30 π.μ.). Πάνω απ ‘όλα, να είστε υπομονετικοί καθώς αντιμετωπίζετε προβλήματα με αυτές τις ρουτίνες.
«Μόλις τα παιδιά αναπτύξουν κακές συνήθειες ύπνου, οι γονείς πρέπει να είναι υπομονετικοί στην προσπάθεια να τις αντιστρέψουν», συμβουλεύει η ειδικός. «Η αλλαγή της ώρας ύπνου και αφύπνισης μπορεί να διαρκέσει περίπου τρεις εβδομάδες. Και πρέπει να είστε συνεπείς».
2. Καθιερώστε μια καλή νυχτερινή ρουτίνα
Ο καθορισμός ώρας για ύπνο είναι μόνο ένα μέρος μιας υγιούς νυχτερινής ρουτίνας για το παιδί σας. Στη συνέχεια, προσέξτε τι κάνει πριν κοιμηθεί. Πρώτον, η κρεβατοκάμαρά του θα πρέπει να είναι σχεδιασμένη για ύπνο. «Βεβαιωθείτε ότι η κρεβατοκάμαρα του παιδιού σας συνδέεται με τον ύπνο και όχι απαραίτητα ως μέρος για παιχνίδι», συνιστά η Δρ. Tang.
Προτείνει επίσης να δημιουργήσετε μια νυχτερινή ρουτίνα με πράγματα που κάνουν το παιδί σας ενθουσιασμένο για την ώρα του ύπνου ενώ ταυτόχρονα το ηρεμούν. Αυτές μπορεί να είναι ενέργειες ή δραστηριότητες όπως η ώρα της ιστορίας, ένα νανούρισμα ή απλά να χαμηλώσετε τα φώτα. «Το παιδί σας θα αρχίσει να συνδέει αυτά τα πράγματα με την ώρα του ύπνου», εξηγεί.
Επίσης, φροντίστε να σταματήσετε την χρήση οθόνης τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο και προσπαθήστε να κρατήσετε τα tablet και τα τηλέφωνα έξω από το δωμάτιο του παιδιού σας.
3. Περιορίστε τον μεσημεριανό ύπνο
Ο χρόνος του μεσημεριανού ύπνου προστίθεται στο συνολικό χρόνο ύπνου του παιδιού. Αλλά αν διαπιστώσετε ότι δυσκολεύεται να κοιμηθεί και ότι ξυπνά πολύ νωρίς, μπορεί το πρόβλημα να είναι ο μεσημεριανός ύπνος. Κοιμάται για μεσημέρι πολύ αργά μέσα στην ημέρα; Προσπαθήστε να βάλετε στόχο για έναν ύπνο στις 11 το πρωί και έναν απογευματινό ύπνο στις 3 μ.μ.
Ποια είναι η πιο υγιεινή στάση ύπνου; Οι 2 στάσεις με τα περισσότερα οφέλη, σύμφωνα με ειδικούς
Αυτό θα αλλάξει καθώς το παιδί μεγαλώνει. Μπορείτε να ξεκινήσετε με δύο ύπνους την ημέρα όταν είναι μικρό παιδί, αλλά όταν είναι 2 ετών, ξεκινήστε τη μετάβαση στον έναν. Τα περισσότερα παιδιά σταδιακά εγκαταλείπουν τον μεσημεριανό ύπνο στις ηλικίες 3 έως 5 ετών.
Ένα άλλο πιθανό ζήτημα: Το παιδί σας μπορεί να κοιμάται για πολλή ώρα κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου. Η Δρ. Tang συνιστά τον περιορισμό του ημερήσιου ύπνου σε λιγότερο από 45 λεπτά για παιδιά άνω των 5 ετών.
4. Αποφύγετε τον υπερβολικό ύπνο τα Σαββατοκύριακα
Όταν είναι ένα πρωινό Σαββάτου μετά από μια κουραστική εβδομάδα, σε ποιον δεν αρέσει να πατάει αναβολή στο ξυπνητήρι; Αλλά ειδικά για τα παιδιά, είναι σημαντικό να διατηρήσουν τη ρουτίνα τους όσο το δυνατόν πιο συνεπή.
Τα Σαββατοκύριακα, η Δρ. Tang συνιστά το παιδί να ξυπνά το αργότερο μία ώρα μετά την κανονική ώρα αφύπνισης. Το να το αφήνετε να κοιμάται περισσότερο θα μπορούσε να διαταράξει το εσωτερικό του ρολόι και να κάνει πιο δύσκολο να κοιμηθεί εκείνο το βράδυ.
Προσέξτε για σημάδια υποκείμενων προβλημάτων
Κάθε παιδί είναι μοναδικό και οι συνήθειες ύπνου μπορεί να ποικίλλουν. Αλλά αν δεν παρατηρήσετε καμία διαφορά στο παιδί σας αφού προσπαθήσατε να αλλάξετε την ώρα ύπνου και αφύπνισης, ίσως είναι καιρός να επισκεφτείτε τον παιδίατρό σας.
«Θα αναζητήσουμε πράγματα όπως το ροχαλητό τη νύχτα, αλλαγές στην αναπνοή ή εάν επηρεάζονται οι σχολικές τους επιδόσεις. Μερικά παιδιά πρέπει να δουν έναν ωτορινολαρυγγολόγο ή ακόμα και να κάνουν μια μελέτη ύπνου», καταλήγει η Δρ. Tang.