Δράσεις για τη Διαμόρφωση της Εθνικής Φαρμακευτικής Στρατηγικής

αγγελής

Στο επίκεντρο της Εθνικής Φαρμακευτικής Στρατηγικής βρίσκεται η Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας.

Η Ελληνική Ένωση Market Access (ΕΛ.Ε.Μ.Α.) πραγματοποίησε επιτυχώς για πέμπτη συνεχή φορά την εκδήλωση με τίτλο «Meet the Expert» με προσκεκλημένο και κεντρικό ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας, κύριο Άρη Αγγελή. Η εκδήλωση αφορούσε αποκλειστικά τα μέλη της ΕΛ.Ε.Μ.Α. και έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου Πανεπιστημιούπολης Αθηνών «Γιάννης Κυριόπουλος» του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Ο κ. Αγγελής παρουσίασε τις Δράσεις για τη Διαμόρφωση της Εθνικής Φαρμακευτικής Στρατηγικής, με κύρια αναφορά στην τρέχουσα κατάσταση και στις προοπτικές στον τομέα της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΑΤΥ) στην Ελλάδα και την εναρμόνισή της με τον νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2021/2282. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις στρατηγικές εξελίξεις και μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζονται για την ενίσχυση και βελτίωση της Εθνικής Φαρμακευτικής Στρατηγικής.

Η σημασία της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας

Ο κ. Αγγελής υπογράμμισε τη σημασία της ΑΤΥ στη διασφάλιση της ποιότητας της υγείας, της βιωσιμότητας των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες. Με ιδιαίτερη έμφαση στον νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2025, ο κ. Αγγελής ανέλυσε τα οφέλη της εναρμόνισης της Ελλάδας με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις, σημειώνοντας ότι ο κανονισμός θα βελτιώσει την πρόσβαση των ασθενών σε αποτελεσματικές και καινοτόμες τεχνολογίες υγείας, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τις διαδικασίες κλινικών αξιολογήσεων μέσω της συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο κ. Αγγελής αναφέρθηκε σε σειρά μελετών που αφορούν στη βελτίωση της φαρμακευτικής πολιτικής στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, αναπτύχθηκαν 5 διαφορετικές μελέτες σχετικά με τη σχεδίαση διαδικασιών Κλινικών Δοκιμών, την υλοποίηση πλάνου για την αξιοποίηση Πραγματικών Δεδομένων Υγείας (RWD), τη σχεδίαση Ταμείου Καινοτομίας και μηχανισμού Σάρωσης Ορίζοντα, καθώς επίσης και την υλοποίηση Φορέα Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (HTA), και τη σχεδίαση Μητρώων Ασθενών, για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης και την προσωποποιημένη φροντίδα υγείας.

Όλο Υγεία

Scroll to Top