Το φθινοπωρινό φρούτο που μειώνει τη φλεγμονή και το σάκχαρο, προστατεύει την καρδιά και το έντερο

Το φθινοπωρινό φρούτο που μειώνει τη φλεγμονή και το σάκχαρο, προστατεύει την καρδιά και το έντερο

Το φθινόπωρο είναι μια εποχή που η φύση μάς προσφέρει αναρίθμητους καρπούς, καθώς προετοιμάζεται για να τον χειμώνα. Ανάμεσα σε αυτούς, υπάρχει κι ένα υπέροχο φθινοπωρινό φρούτο με εντυπωσιακά οφέλη και θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν τις ασθένειες.

«Αυτά τα φρούτα είναι πολύ υγιεινά και οι περισσότεροι άνθρωποι τα ανέχονται πολύ καλά. Είναι εξαιρετικά για την πέψη σας και έχουν άλλα εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία. Επίσης, είναι ένα τέλειο σνακ αν λαχταράτε κάτι γλυκό», λέει η διαιτολόγος Beth Czerwony από την Κλινική του Κλίβελαντ.

Αχλάδι: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

Το φθινοπωρινό φρούτο και τα οφέλη του για την υγεία

Τα αχλάδια είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών, καλίου και βιταμίνης C. Αλλά δεν είναι μόνο γεμάτα θρεπτικά συστατικά, αλλά μπορεί επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών. Εδώ είναι πέντε τρόποι με τους οποίους τα αχλάδια ενισχύουν την υγεία σας.

  1. Μια θρεπτική πηγή βιταμινών και μετάλλων
  2. Βοηθούν στη διαχείριση του σακχάρου
  3. Ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα και βελτιώνει την υγεία του πεπτικού συστήματος
  4. Μειώνουν τη φλεγμονή
  5. Προάγουν την υγεία της καρδιάς

1. Μια θρεπτική πηγή βιταμινών και μετάλλων

Όπως τα περισσότερα φρούτα, τα αχλάδια είναι πηγή καλής διατροφής. Ένα μέτριο αχλάδι έχει περίπου:

  • 102 θερμίδες
  • 27 γραμμάρια υδατάνθρακες
  • 0 γραμμάρια χοληστερόλης
  • 0,2 γραμμάρια λίπους
  • 6 γραμμάρια φυτικών ινών
  • 0,6 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • 1 χιλιοστόγραμμα νατρίου
  • 17 γραμμάρια ζάχαρη

Ένα μέτριο αχλάδι σας δίνει επίσης:

  • 8 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C (9% ημερήσιας αξίας)
  • 8 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ (7% ημερήσιας αξίας)
  • 0,05 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης Β6 (5% ημερήσιας αξίας)
  • 206 χιλιοστόγραμμα καλίου (4% ημερήσιας αξίας)

2. Βοηθούν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα

Κανείς δεν απολαμβάνει αυτό που συμβαίνει όταν τα ζαχαρούχα τρόφιμα αυξάνουν τη γλυκόζη στο αίμα. Σταθερό σάκχαρο στο αίμα σημαίνει σταθερή παροχή ενέργειας, η οποία είναι πιο υγιεινή για το σώμα σας. Η διαχείριση του σακχάρου είναι ακόμη πιο σημαντική εάν έχετε διαβήτη.

Τα 4 καλύτερα φρούτα για δυσκοιλιότητα

Η Δρ. Czerwony υποστηρίζει ότι τα αχλάδια μπορεί να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση του σακχάρου και ακόμη και στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, αρχικά μέσω των φυτικών ινών. Ένα μέτριο αχλάδι προσφέρει σχεδόν το ένα τέταρτο των φυτικών ινών που χρειάζεστε σε μια μέρα. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη διατήρηση σταθερού του σακχάρου επιβραδύνοντας την απορρόφηση της ζάχαρης από το σώμα.

Τα αχλάδια περιέχουν επίσης ανθοκυανίνη, ένα αντιοξειδωτικό. Μια μελέτη παρατήρησης υποδηλώνει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε ανθοκυανίνες και χαμηλότερου κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση αχλαδιών θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Για κάθε μερίδα αχλαδιών που καταναλώνονταν την εβδομάδα, οι ερευνητές βρήκαν 3% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Επιπλέον, τα αχλάδια είναι μια τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι δεν αυξάνουν το σάκχαρο όπως τα ζαχαρούχα τρόφιμα και ορισμένα φρούτα.

3. Ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα και βελτιώνει την υγεία του πεπτικού συστήματος

Οι φυτικές ίνες προσθέτουν όγκο και μαλακώνουν τα κόπρανα, κάτι που βοηθάει την κίνηση του εντέρου. Πολλά τρόφιμα περιέχουν φυτικές ίνες, αλλά τα αχλάδια είναι μια ιδιαίτερα εξαιρετική πηγή.

Ένα μόνο αχλάδι περιέχει 6 γραμμάρια φυτικών ινών (πάνω από το 20% αυτών που χρειάζεται ένας ενήλικας την ημέρα). Και η πηκτίνη, ένας τύπος ινών στα αχλάδια, έχει ορισμένα συγκεκριμένα οφέλη. Η πηκτίνη είναι μια διαλυτή ίνα που είναι γνωστό ότι βοηθά:

  • Δυσκοιλιότητα: Σε μια μελέτη 80 ατόμων με δυσκοιλιότητα, η πηκτίνη βελτίωσε σημαντικά την κίνηση των τροφίμων μέσω του πεπτικού τους συστήματος και μείωσε τα συμπτώματα.
  • Μικροβίωμα του εντέρου: Η πηκτίνη προάγει την ανάπτυξη καλών βακτηρίων στο παχύ έντερο, σύμφωνα με μια ανασκόπηση πολλών μελετών, βοηθώντας το μικροβίωμα να παραμείνει υγιές.

Για να επωφεληθείτε από τα ινώδη οφέλη των αχλαδιών, μην παραλείψετε το δέρμα. «Το δέρμα του αχλαδιού περιέχει σημαντική ποσότητα της συνολικής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες του φρούτου», σημειώνει η Czerwony.

«Είμαι γαστρεντερολόγος – Τρώω 6 φρούτα για να σταματήσω τη δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα»

4. Μειώνει τη φλεγμονή

Η φλεγμονή συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα προσπαθεί να σας προστατεύσει από κάτι -μια μόλυνση, μια τοξίνη ή κάποιο άλλο ένοχο. Κάποια προσωρινή φλεγμονή είναι στην πραγματικότητα μια υγιής απάντηση σε αυτά τα πράγματα. Αλλά όταν υπάρχει χρόνια φλεγμονή, μπορεί να συμβάλει σε ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ, το άσθμα, ο καρκίνος και ο διαβήτης τύπου 2.

Τα αντιοξειδωτικά είναι θρεπτικά συστατικά που μπορούν να αποτρέψουν μέρος της κυτταρικής βλάβης που οδηγεί σε φλεγμονή. Τα αχλάδια είναι πλούσια σε ισχυρούς τύπους αντιοξειδωτικών που ονομάζονται φλαβονοειδή. Έρευνες δείχνουν ότι τα φλαβονοειδή μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να μειώσουν τον κίνδυνο:

5. Προάγει την υγεία της καρδιάς

Τα αχλάδια είναι ένα εξαιρετικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής για την καρδιά. Τα θρεπτικά συστατικά στα αχλάδια που μπορούν να ωφελήσουν την καρδιά σας περιλαμβάνουν:

  • Ανθοκυανίνες, ένα αντιοξειδωτικό και χρωστική ουσία που δίνει σε μερικά αχλάδια το κόκκινο χρώμα τους. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση 44 μελετών, οι ανθοκυανίνες μπορεί να προστατεύουν από τη στεφανιαία νόσο.
  • Φυτικές ίνες, οι οποίες μπορεί να παίζουν ρόλο στη μείωση της χοληστερόλης, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση 15 κλινικών δοκιμών. Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.
  • Κάλιο, γνωστό ότι βοηθά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης -ένας άλλος παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Το φρούτο που μειώνει τον κίνδυνο να πάθετε διαβήτη – Το καλύτερο για την αντίσταση στην ινσουλίνη

Επιπλέον, μια μελέτη που εξέτασε τις επιπτώσεις της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών προτείνει ότι η κατανάλωση αχλαδιών μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Και μια μεγάλη κλινική δοκιμή έδειξε μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αχλαδιών και του χαμηλότερου κινδύνου θανάτου από καρδιακές παθήσεις.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top