Συνεργασία ΠΟΥ και TikTok για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στην Υγεία

ΠΟΥ

Στόχος της συνεργασίας του ΠΟΥ με το TikTok είναι η πρόσβαση των χρηστών σε αξιόπιστες πληροφορίες για θέματα Υγείας.

Συνεργασία διάρκειας ενός έτους, ανακοίνωσαν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η πλατφόρμα δημιουργίας και κοινοποίησης βίντεο μικρής διάρκειας, TikTok με στόχο την παροχή αξιόπιστων επιστημονικών πληροφοριών για την υγεία. Αυτό αντανακλά τη δέσμευση του ΠΟΥ να αξιοποιήσει πολλαπλές πλατφόρμες ψηφιακής επικοινωνίας για την προώθηση θεμάτων υγείας.
Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να είναι σημαντικές πηγές πληροφοριών που επηρεάζουν συμπεριφορές και αποφάσεις που σχετίζονται με την υγεία, αναφέρει ο ΠΟΥ.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ ένας στους τέσσερις νεαρούς ενήλικες αναζητά πληροφορίες και ενημερώνεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου του TikTok και όπως αναφέρει ο ΠΟΥ οι άνθρωποι γίνονται όλο και περισσότερο στόχος παραπληροφόρησης σε αυτά τα ψηφιακά κανάλια.

Η νέα συνεργασία μεταξύ του ΠΟΥ και του TikTok έρχεται για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, προωθώντας περιεχόμενο που βασίζεται σε στοιχεία και ενθαρρύνοντας τον ουσιαστικό διάλογο για την υγεία.
Αυτή η συνεργασία αναδεικνύει το πώς οι ψηφιακές πλατφόρμες μπορούν να είναι κοινωνικά υπεύθυνες.

Η συνεργασία υγείας και τεχνολογίας προσφέρει μια ευκαιρία να προσεγγίσουμε ανθρώπους όλων των ηλικιών, όπου και αν βρίσκονται, δήλωσε ο Δρ δήλωσε ο Δρ Jeremy Farrar , επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ.
Δουλεύοντας με την πλατφόρμα TikTok και άλλους, βοηθούμε τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες και να συμμετέχουν σε επιστημονικό διάλογο που βοηθά στη διαμόρφωση ενός πιο υγιούς μέλλοντος για όλους, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ρόλος του TikTok στην προώθηση της υγείας

Με πάνω από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους ως μέρος της παγκόσμιας κοινότητάς του, το TikTok χρησιμοποιεί την πλατφόρμα και την τεχνολογία του για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για την υγεία και την πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες.

Καταπολεμώντας το στίγμα, επικοινωνώντας εντυπωσιακές ιστορίες, παρέχοντας πόρους για την υποστήριξη όσων έχουν ανάγκη και χτίζοντας ισχυρές κοινότητες, το TikTok στοχεύει να έχει θετικό αντίκτυπο στην ευημερία των ανθρώπων.
«Γνωρίζουμε ότι εκατομμύρια άνθρωποι έρχονται στο TikTok καθημερινά για να μοιραστούν και να βρουν κάποια κοινότητα για όλους τους τομείς της ζωής τους, συμπεριλαμβανομένης της ευημερίας τους και προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι μπορούν να βρουν αξιόπιστες πληροφορίες για αυτό το σημαντικό θέμα. Χαίρομαι που συνεργαζόμαστε με το δίκτυο Fides του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με άτομα που επηρεάζουν την υγεία, για να ενισχύσουμε περαιτέρω αυτή τη δέσμευση φέρνοντας ελκυστικό και έγκυρο περιεχόμενο ψυχικής ευεξίας στην κοινότητά μας», λέει ο Valiant Richey, Global Head of Trust and Safety Outreach and Partnerships του TikTok .

Δίκτυο Fides του ΠΟΥ

Το δίκτυο Fides του ΠΟΥ, το οποίο ξεκίνησε το 2020, κινητοποιεί τους δημιουργούς περιεχομένου υγείας για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και την αναβάθμιση του περιεχομένου που βασίζεται σε στοιχεία. Με μια κοινότητα άνω των 800 δημιουργών που προσεγγίζουν 150 εκατομμύρια άτομα σε διάφορες πλατφόρμες, το Fides μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της στοχευμένης, αξιόπιστης επικοινωνίας για να βοηθήσει τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε καλύτερες πληροφορίες για την υγεία.

Ο Δρ Alain Labrique, Διευθυντής Ψηφιακής Υγείας και Καινοτομίας του ΠΟΥ, τόνισε τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας: «Οι δημιουργοί που κατανοούν τις ανάγκες του κοινού τους έχουν μια μοναδική ευκαιρία να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ της επιστήμης και της καθημερινής ζωής. Εδώ ο ΠΟΥ μπορεί να παρέμβει για να υποστηρίξει τους παράγοντες επιρροής στην παροχή πληροφοριών που βασίζονται σε στοιχεία, διασφαλίζοντας ότι οι συνομιλίες για την υγεία σε πλατφόρμες όπως το TikTok είναι τόσο επιδραστικές όσο και ενημερωμένες».
Η συνεργασία θα επεκτείνει τις προσπάθειες γύρω από μια σειρά σχετικών θεμάτων υγείας, μεταφέροντας μέσω βίντεο πληροφορίες που βασίζονται στην επιστήμη και παρέχοντας υποστήριξη μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης στους δημιουργούς του TikTok.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top