Οι ώρες που κοιμάται η γυναίκα στην εγκυμοσύνη έχουν επίπτωση στην σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι λιγότερο από κάποιες ώρες ύπνου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ανάπτυξης, ειδικά στα αγόρια.
Τα προβλήματα με τον ύπνο είναι συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η μεγάλη κοιλιά, η πίεση στο διάφραγμα, η αυξημένη συχνότητα ούρησης, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών είναι κάποιες από τις συχνές αιτίες της αϋπνίας στην εγκυμοσύνη, σύμφωνα με το
Έγκυος: Πώς θα μπορούσε να ενισχύσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου
Εγκυμοσύνη: Πόσες μέλλουσες μαμάδες υποφέρουν από έλλειψη ύπνου
Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, οι γυναίκες που δυσκολεύονται να κοιμηθούν ικανοποιητικά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο μειωμένης ανοχής στη γλυκόζη, αντίστασης στην ινσουλίνη και να εμφανίσουν διαβήτη κύησης. Μελέτη που ανέλυσε τα δεδομένα ύπνου από περισσότερα από 7.000 μαμάδες με τα παιδιά τους διαπίστωσε ότι οι επιπτώσεις είναι πιο συχνές στα αγόρια.
Η δυσκολία στον ύπνο κατά την εγκυμοσύνη είναι ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο, καθώς 4 στις 10 μέλλουσες μαμάδες υποφέρουν από έλλειψη ύπνου, συχνά λόγω ορμονικών αλλαγών και δυσφορίας.
Ο επικεφαλής της έρευνας Dor Peng Zhu, του Ιατρικού Πανεπιστημίου Anhui στην Κίνα, υποστήριξε πως «η βελτίωση των συνηθειών ύπνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αποτρέψει ή να μειώσει τον κίνδυνο νευροαναπτυξιακών προβλημάτων στα παιδιά».
Οι έγκυες που κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες τη νύχτα μπορεί να βλάψουν το αγέννητο μωρό τους καθώς η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση στην ανάπτυξη, ιδιαίτερα στα αγόρια.
Πέρυσι μια άλλη έρευνα αποκάλυψε, ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να μένουν μακριά από το τεχνητό φως την ώρα του ύπνου, σε μια προσπάθεια να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης. Πέντε στις 100 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο επηρεάζονται από την πάθηση σύμφωνα με το Royal College of Obstetricians and Gynecologists και μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές και σοβαρά προβλήματα υγείας για το αγέννητο παιδί τους.
Η Δρ Minjee Kim, η οποία ηγήθηκε της μελέτης στο Πανεπιστήμιο Northwestern, στο Ιλινόις των ΗΠΑ, και η ομάδα της δούλεψαν με 714 γυναίκες, οι οποίες ήταν στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους και φορούσαν αισθητήρες φωτός γύρω από τους καρπούς τους, που κατέγραφε την ρουτίνα του ύπνου τους καθημερινά.
Η ορμόνη στην εγκυμοσύνη που μπορεί να μειώσει την ευφυΐα των αγοριών – Τι ισχύει για τα κορίτσια
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι 16 από τις 247 γυναίκες που πέρασαν περίπου 1,7 ώρες σε ημίφως εμφάνισαν διαβήτη κύησης, σε σύγκριση με 12 από αυτές που πέρασαν περίπου 2,2 ώρες σε αμυδρό φως και τρεις από αυτές που πέρασαν περίπου 2,6 ώρες σε χαμηλό φως.