Η καθημερινή συνήθεια όταν ζεσταίνουμε το φαγητό που είναι «τοξική» και επικίνδυνη για την υγεία – Τι βρήκαν οι επιστήμονες

Η καθημερινή συνήθεια όταν ζεσταίνουμε το φαγητό που είναι «τοξική» και επικίνδυνη για την υγεία - Τι βρήκαν οι επιστήμονες

Τέσσερις επιστήμονες  που αρθρογραφούν στο Popular Science κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για τον κίνδυνο πρόκλησης σοβαρών προβλημάτων υγείας από την τοποθέτηση πλαστικών δοχείων σε φούρνους μικροκυμάτων.

Προτρέπουν δε όλους, να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε πλαστικά δοχεία για να ζεσταίνουμε τα τρόφιμα σε φούρνους μικροκυμάτων, ή σακούλες για να τα αποθηκεύουμε όταν είναι ζεστά, καθώς απελευθερώνονται τοξικές χημικές ουσίες στο φαγητό.

Φούρνος μικροκυμάτων: Μπορεί να είναι γεμάτος μικρόβια- Πώς θα τον καθαρίσετε σωστά 

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες ότι χημικές ενώσεις που περιέχονται στα πλαστικά μπορούν να εισχωρήσουν στα τρόφιμα και στη συνέχεια να περάσουν και να απορροφηθούν από τον οργανισμό, προκαλώντας δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Η τοξική ουσία στα πλαστικά που επηρεάζει αρνητικά τον οργανισμό

Η δισφαινόλη Α (BPA) που περιέχουν τα πλαστικά έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να μεταφερθεί στα τρόφιμα και να συσσωρευτεί στον οργανισμό. Μελέτες έχουν δείξει, ότι οι πιθανές επιπτώσεις στην υγεία από το BPA, είναι μεγάλες καθώς η ουσία μιμείται τα γυναικεία οιστρογόνα.

Πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Environmental Science and Technology Letters, εντόπισε ότι οι χημικές ουσίες BPA που περνούν στα τρόφιμα, επηρεάζουν τις γνωστικές λειτουργίες και τη συμπεριφορά των ανθρώπων- ιδιαίτερα βρεφών και παιδιών. 

Άλλες χημικές ουσίες όπως οι φθαλικές ενώσεις είναι επίσης γνωστό ότι προκαλούν προβλήματα υγείας, όπως πρόωρο τοκετό, αυξημένο κίνδυνο άσθματος και νευροαναπτυξιακές διαταραχές, αναφέρουν οι επιστήμονες του Popular Science. Οι φθαλικές ενώσεις μπορούν, όπως και οι BPA, να διοχετευθούν στα τρόφιμα από τη συσκευασία. Επίσης, οι πολυφθοροαλκυλικές ουσίες ή PFAs – που επίσης υπάρχουν και στα πλαστικά- σε συνδυασμό με τις παραπάνω ουσίες έχει φανεί ότι συνδέονται με τον καρκίνο των όρχεων. 

Ποια σκεύη δεν πρέπει να βάζετε στον φούρνο μικροκυμάτων – Εκλύουν επικίνδυνες χημικές ουσίες 

Η Popular Science υπογραμμίζει ότι είναι απαραίτητο να σταματήσουμε να ζεστάνουμε  τα φαγητά σε πλαστικά τα οποία τοποθετούνται σε φούρνους μικροκυμάτων λέγοντας ότι «είναι σαν να τρώτε «χημική σούπα».

Κάθετοι οι επιστήμονες για τα πλαστικά στον φούρνο μικροκυμάτων – Τι προτείνουν

Ο Μάρτιν Βάγκνερ, βιολόγος που μελετά την έκθεση στο πλαστικό στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας, υποστηρίζει ότι «οι υψηλότερες θερμοκρασίες διευκολύνουν την μεταφορά χημικών ουσιών και την απελευθέρωση μικροπλαστικών».

Ο Φίλιπ Λάντριγκαν, επιδημιολόγος και γιατρός δημόσιας υγείας στο Κολέγιο της Βοστώνης, είναι κατηγορηματικός ως προς την τοποθέτηση πλαστικών με φαγητό στα μικροκύμματα λέγοντας  «ποτέ μην το κάνετε».

Ο Τζο Μπράουν, καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Μπράουν, υπογραμμίζει ότι πρέπει επίσης να αποφεύγουμε να αποθηκεύουμε ζεστά τρόφιμα σε πλαστικά δοχεία.

Η Jane Muncke, περιβαλλοντική τοξικολόγος και διευθύνουσα σύμβουλος του μη κερδοσκοπικού Food Packaging Forum, είπε στο Popular Science ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και οξέα τραβούν περισσότερες χημικές ουσίες από τα πλαστικά δοχεία. Τα λάδια, τα ξύδια, τα τυριά και η σάλτσα ντομάτας επίσης ευάλωτα στην απορρόφηση των χημικών ουσιών.

Μικροπλαστικά: Ο εκπληκτικά απλός τρόπος να τα αφαιρέσετε από το νερό σας 

Οι επιστήμονες συνιστούν την αντικατάσταση των πλαστικών με γυάλινα δοχεία για την αποθήκευση ή το ζέσταμα του φαγητού καθώς όχι μόνο θα μειώσει τους αρνητικούς κινδύνους για την υγεία από την έκθεση σε χημικές ουσίες, αλλά θα μειώσει και την ποσότητα πλαστικού μίας χρήσης που καταλήγει στα σκουπίδια.

Όλο Υγεία

Scroll to Top