Επιθετικότητα, ναρκισσισμός και αμυντικότητα είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που φέρουν οι εγκληματίες. Μία νέα μελέτη ωστόσο έρχεται να ανατρέψει την εν λόγω άποψη, βάζοντας στην εξίσωση ένα χαρακτηριστικό που δεν είναι όμως και τόσο «σκοτεινό».
Ειδικοί στο Πανεπιστήμιο Babes-Bolyai στη Ρουμανία πραγματοποίησαν συνεντεύξεις με κρατούμενους σε φυλακή υψίστης ασφαλείας και συνέκριναν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους με μια ομάδα μη ποινικών.
Ποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας γερνούν την καρδιά – Τα έχει πολύς κόσμος
Πώς διεξήχθη η μελέτη για τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός εγκληματία
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, περιελάμβανε 578 συμμετέχοντες, χωρισμένους σε δύο ομάδες: ένα γενικό κοινοτικό δείγμα 282 ατόμων και μια ομάδα 296 κρατουμένων από δύο φυλακές υψίστης ασφαλείας στη Ρουμανία.
Η ομάδα κρατουμένων χωρίστηκε περαιτέρω σε δύο υποομάδες: παραβάτες για πρώτη φορά (129 άτομα) και παραβάτες κατ’ εξακολούθηση (167 άτομα). Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μελέτη θα βοηθήσει τους ανθρώπους να ενημερώσουν πώς το προσωπικό αντιμετωπίζει τους παραβάτες στη φυλακή.
Η δεκτικότητα (openness), την οποία οι ειδικοί ορίζουν ως προθυμία να δοκιμάσουν νέες εμπειρίες, φαίνεται επίσης συνήθως στους χαρακτήρες των παραβατών, σύμφωνα με την έρευνα.
Μιλώντας για την κοινή και για τις δύο πλευρές απόλαυση νέων εμπειριών των κρατουμένων, οι ερευνητές είπαν ότι αυτό μπορεί επίσης να αυξήσει την προθυμία τους να αναλάβουν κινδύνους, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εγκληματική συμπεριφορά.
Ωστόσο, η δεκτικότητα δεν φάνηκε να προβλέπει την επανάληψη του αδικήματος, υποδεικνύοντας ότι αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να σχετίζεται περισσότερο με τις αρχικές εγκληματικές πράξεις. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι το μόνο «φωτεινό» της προσωπικότητας που αυξάνει την πιθανότητα προσβολής, σύμφωνα με τη μελέτη.
Το στυλ τρεξίματος μπορεί να δείχνει την προσωπικότητά σας – Τι σημαίνει το καθένα
Ο νευρωτισμός, παράγοντας κινδύνου για εγκληματική συμπεριφοράς
Έκπληξη ήταν επίσης η συσχέτιση μεταξύ νευρωτισμού και εγκληματικής συμπεριφοράς.Ο νευρωτισμός -μια τάση ανεπαρκούς ανταπόκρισης στο στρες, με αποτέλεσμα άγχος, θυμό και θλίψη- συνδέθηκε σταθερά τόσο με την πρώτη προσβολή όσο και με την επανάληψη.
Αυτό υποδηλώνει ότι η συναισθηματική αστάθεια μπορεί να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την εμπλοκή σε εγκληματικές δραστηριότητες και τη συνέχιση της με την πάροδο του χρόνου.
Άλλα χαρακτηριστικά που συνδέονται με την εγκληματική συμπεριφορά
Συνολικά, η μελέτη διαπίστωσε ότι ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας της εγκληματικότητας ήταν τα χαρακτηριστικά της «σκοτεινής τριάδας» – υψηλότερα επίπεδα συναισθηματικής αστάθειας, ανάληψη κινδύνων, καθώς και εξαπάτηση. Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι δεν θα γίνουν εγκληματίες όλοι με τύπους προσωπικότητας «σκοτεινής τριάδας».
Μάλλον δεν αποτελεί έκπληξη, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ο σαδισμός – η τάση να απολαμβάνει κανείς να προκαλεί κακό σε άλλους – συνδέθηκε με την πρώτη προσβολή, αλλά όχι με την επανάληψη.
Άλλα σκοτεινά χαρακτηριστικά, όπως η έλλειψη ενσυναίσθησης, η μνησικακία και η αίσθηση ότι αξίζετε περισσότερα από άλλα, δεν εμφανίστηκαν ως σημαντικοί προγνωστικοί παράγοντες εγκληματικής συμπεριφοράς.
Η εξωστρέφεια, η οποία συνήθως συνδέεται με την κοινωνικότητα και τη διεκδικητικότητα, ήταν χαμηλότερη τόσο στους παραβάτες για πρώτη φορά, όσο και στους κατ’ επανάληψη παραβάτες σε σύγκριση με άτομα χωρίς ποινικό ιστορικό. Σημαίνει ότι οι εγκληματίες είναι πιο πιθανό να είναι συγκρατημένοι ή λιγότερο εξωστρεφείς από τους συνομηλίκους τους.