Καρκίνος παχέος εντέρου: Τα 6 χαρακτηριστικά συμπτώματα που εμφανίζονται στους νέους

Καρκίνος παχέος εντέρου: Τα 6 χαρακτηριστικά συμπτώματα που εμφανίζονται στους νέους

Ο καρκίνος παχέος εντέρου μεταξύ των νέων αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, τη στιγμή που οι διαγνώσεις στους ηλικιωμένους μειώνονται. Ένα εντυπωσιακό ποσοστό της τάξης του 20% των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου το 2019 εντοπίστηκε σε άτομα κάτω των 55 ετών, από 11% το 1995.Ποια είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα σε αυτές τις ηλικίες;

Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι γιατί υπάρχει αύξηση στους νεαρούς ενήλικες που προσβάλλονται από καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού. Οι ερευνητές διερευνούν παράγοντες όπως η διατροφή, η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης, η χρήση καπνού και αλκοόλ καθώς και περιβαλλοντικές επιπτώσεις όπως η έκθεση σε χημικές ουσίες. Το οικογενειακό ιστορικό παίζει επίσης ρόλο.

Καρκίνος παχέος εντέρου: Ποιες υγιεινές τροφές μπορεί να τον προκαλούν – Πώς θα προστατευθούμε 

Το ανησυχητικό είναι πως αυτή η δημογραφική ομάδα τείνει να διαγιγνώσκεται στα τελευταία στάδια της νόσου, καθιστώντας δυσκολότερη τη θεραπεία, σύμφωνα με τους γιατρούς που αναμένουν ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου θα προκαλέσει περίπου 53.000 θανάτους στις ΗΠΑ φέτος.

Αίσθηση προκάλεσε πρόσφατα, η προειδοποίηση επιστημόνων από το Yale που εφιστούν την προσοχή στα άτομα άνω των 20 ετών στα ύποπτα συμπτώματα.

Ωστόσο, υπάρχουν έξι ξεκάθαρα σημάδια που πρέπει να προσέχουν οι νέοι, με τους ειδικούς να συμβουλεύουν άμεση επίσκεψη σε έναν επαγγελματία υγείας εάν εμφανίσουν κάποιο από τα παρακάτω.

Καρκίνος παχέος εντέρου: Τα 6 κοινά συμπτώματα στους νέους

  1. Αιμορραγία από το ορθό
  2. Αλλαγές στις συνήθειες της τουαλέτας
  3. Κοιλιακός πόνος ή κράμπες
  4. Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  5. Αναιμία
  6. Υπερβολική κόπωση

1. Αιμορραγία από το ορθό

Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι το πιο κοινό σύμπτωμα του καρκίνου του παχέος εντέρου στους νέους ήταν η αιμορραγία από το ορθό, καθώς σχεδόν οι μισοί από αυτούς που διαγνώστηκαν ανέφεραν αίμα στο χαρτί τουαλέτας ή στη λεκάνη.

Ο Andrea Cercek, ογκολόγος-γαστρεντερολόγος στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη, εξήγησε μιλώντας στο SELF ότι για νεότερους ανθρώπους με καρκίνο του παχέος εντέρου, οι όγκοι συχνά αναπτύσσονται στο τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου ή του ορθού.

«Το αίμα από αυτούς τους όγκους έχει μικρότερη απόσταση να διανύσει, επομένως βγαίνει έντονο κόκκινο, ενώ το αίμα που βρίσκεται στο πεπτικό σύστημα για λίγο μπορεί να φαίνεται σχεδόν μαύρο», ανέφερε.

Ενώ το αίμα μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου του παχέος εντέρου, άλλες αιτίες αιμορραγίας από το ορθό περιλαμβάνουν το φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, ραγάδες πρωκτού και αιμορροΐδες. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το είδος αιμορραγίας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται και να αξιολογείται από έναν ιατρό.

Αυξάνει το κόκκινο κρέας τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου; – Ανατρεπτική μελέτη

2. Αλλαγές στις συνήθειες της τουαλέτας

Συχνά, ένας όγκος στο κόλον ή στο ορθό σας θα αλλάξει -όπως ένα φράξιμο σε έναν σωλήνα- τον τρόπο που κενώνετε το έντερό σας. Αυτό μπορεί να σημαίνει συχνή δυσκοιλιότητα, διάρροια ή και τα δύο.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι άνθρωποι δεν αισθάνονται πως έχουν αδειάσει αποτελεσματικά το έντερό τους μετά την τουαλέτα ή παρατηρούν ότι τα κόπρανά τους είναι διαφορετικά από πριν (είναι πιο στενά, για παράδειγμα).

Ο Δρ Michael Cecchini, διευθυντής του προγράμματος παχέος εντέρου στο Κέντρο για Καρκίνους του Γαστρεντερικού και ογκολόγος στο Κέντρο Καρκίνου του Yale, εξηγεί περαιτέρω στη HuffPost ότι οι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν συχνά πολύ λεπτά κόπρανα.

«Αυτό τείνει να συμβαίνει εάν υπάρχουν όγκοι κοντά στο τέλος του παχέος εντέρου ή εάν καλύπτουν ολόκληρο το εσωτερικό του παχέος εντέρου, το οποίο στενεύει ό,τι κόπρανα περνάει. Όταν συμβαίνει, είναι πολύ ανησυχητικό», προειδοποιεί.

3. Κοιλιακός πόνος ή κράμπες

Ο επίμονος πόνος στην κοιλιά, ιδιαίτερα οι πόνοι που συμπίπτουν με την ώρα του φαγητού, είναι ένα πιθανό σύμπτωμα του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ωστόσο, αυτός ο πόνος μπορεί εύκολα, και πολύ πιο συχνά, να αποδοθεί σε κράμπες περιόδου, πέτρες στα νεφρά, δυσπεψία, καούρα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Πώς ξέρετε πότε είναι ώρα να πάτε στο γιατρό; Η Sonia Kupfer, διευθύντρια της Κλινικής Κινδύνου και Πρόληψης του Γαστρεντερικού Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο Ιατρικής, δηλώνει: «Αν είναι νέος ή διαφορετικός πόνος στην κοιλιά από αυτό που είχατε πριν, αυτός είναι ένας λόγος να επισκεφτείτε το γιατρό σας».

4. Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Εκτός από τα συμπτώματα του καρκίνου όπως η γαστρεντερική δυσφορία που μπορεί να δυσκολέψει το φαγητό, οι όγκοι του παχέος εντέρου μπορούν να απελευθερώσουν ορμόνες που μπορούν να καταστείλουν σοβαρά την όρεξή σας. Σε μια πρόσφατη μελέτη, το 15% των νεότερων ατόμων ανέφεραν απώλεια όρεξης τέσσερις έως έξι μήνες πριν από τη διάγνωσή τους.

Πόση απώλεια βάρους αποτελεί ενδεικτικό σημάδι για τον καρκίνο του παχέος εντέρου; Η απώλεια 4,5 κιλών ή 5% του σωματικού σας βάρους σε διάστημα έξι μηνών χωρίς προσπάθεια είναι αρκετός λόγος για να αναζητήσετε ιατρική γνώμη.

Και πάλι, πολλές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, της κοιλιοκάκης και του υπερθυρεοειδισμού, μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους, αλλά ανεξάρτητα από την αιτία, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό.

5. Αναιμία

Η αιμορραγία από όγκους του παχέος εντέρου μπορεί να οδηγήσει, με την πάροδο του χρόνου, σε αναιμία, μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν το σώμα δεν έχει αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια. Το σώμα χρειάζεται σίδηρο για να δημιουργήσει ερυθρά αιμοσφαίρια και να υποστηρίξει την παραγωγή ενέργειας, την ανοσοαπόκριση και τη γνωστική λειτουργία.

Τα συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου περιλαμβάνουν κόπωση, κρύα χέρια και πόδια, απώλεια μαλλιών, εύθραυστα νύχια, γνωστικά προβλήματα όπως η ομίχλη του εγκεφάλου, μειωμένη αθλητική απόδοση, δύσπνοια, λαχτάρα για πρόχειρο φαγητό, πονοκεφάλους και διαταραχές ύπνου.

Καρκίνος παχέος εντέρου: 5 κινήσεις για να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο, σύμφωνα με χειρουργό

Περισσότερο από το ένα τρίτο των γυναικών κάτω των 50 ετών έχουν ανεπαρκείς ποσότητες σιδήρου. Εάν έχετε έμμηνο ρύση, η αναιμία θα αποδοθεί συχνά σε μια βαριά περίοδο. Ωστόσο, εάν υπάρχουν άλλα συμπτώματα, θα μπορούσε να υποδηλώνει καρκίνο του παχέος εντέρου.

6. Υπερβολική κόπωση

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, όπως και πολλοί άλλοι καρκίνοι, συμπίπτει με αισθήματα απόλυτης εξάντλησης. Περίπου το 8% των νεότερων ασθενών αναφέρουν συμπτώματα κόπωσης τους μήνες πριν από τη διάγνωση. Οι ίδιες ορμόνες που δημιουργούνται από όγκους που διαταράσσουν την όρεξη μπορεί να εξαντλήσουν την ενέργεια και να συμβάλουν στη γενική κακουχία.

Πολλοί νεότεροι άνθρωποι με καρκίνο του παχέος εντέρου διαγιγνώσκονται λανθασμένα με άλλες καταστάσεις, όπως αιμορροΐδες ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Ο Δρ. Cercek προτρέπει τους ασθενείς να ζητήσουν περαιτέρω αξιολόγηση εάν υπάρχει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα. Οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου συμφωνούν ότι η κολονοσκόπηση είναι το κλειδί για τον εντοπισμό του καρκίνου του παχέος εντέρου στα πιο πρώιμα και πιο θεραπεύσιμα στάδια.

Οι προληπτικοί έλεγχοι ξεκινούν συνήθως στην ηλικία των 45 ετών, αλλά όσοι εμφανίζουν συμπτώματα και όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου καλό είναι να ξεκινούν νωρίτερα.

Κορυφαίος ογκολόγος αποκαλύπτει την καθημερινή διατροφή για να αποφύγετε τον καρκίνο του παχέος εντέρου

«Είναι σημαντικό να εντοπίσουμε έγκαιρα τον καρκίνο μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου ή της ενημέρωσης για ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα, έτσι ώστε να διαγνώσουμε τον καρκίνο σε πρώιμο στάδιο, όπου είναι πιο θεραπεύσιμος και ελπίζουμε ιάσιμος. Εξακολουθούμε να θεραπεύουμε την πλειοψηφία των ανθρώπων με αυτόν τον καρκίνο κάθε χρόνο», καταλήγει ο Δρ. Cecchini.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top