Όταν τα μικρά παιδιά κοιμούνται αρκετά και χωρίς διακοπές μέσα στη νύχτα, η ηρεμία βασιλεύει στην οικογένεια. Οι γονείς ξεκουράζονται, το παιδί είναι ήρεμο την υπόλοιπη ημέρα και όλα κυλούν ομαλά. Αν αυτή η εικόνα δεν είναι του δικού σας σπιτιού, και το παιδί σας ξυπνά συνεχώς μέσα στη νύχτα, ή είναι όρθιο από τις 6 το πρωί, τότε ξέρετε ότι η γκρίνια και ο εκνευρισμός συνήθως ακολουθούν ένα παιδί που δυσκολεύεται με τον ύπνο.
«Πολλές από τις συνήθειες ύπνου μας αναπτύσσονται σε πολύ μικρή ηλικία», λέει η παιδίατρος Maria Tang, MD. «Έτσι, είναι σημαντικό για ένα παιδί να μάθει από νωρίς να έχει καλές συνήθειες ύπνου για τη γενική του υγεία και ευεξία». Η Δρ Τανγκ αναφέρει μερικές πιθανές αιτίες για έναν δύσκολο ύπνο και προτείνει μερικές λύσεις.
Λόγοι για τους οποίους το παιδί σας μπορεί να ξυπνάει νωρίς
Κάποια παιδιά είναι απλώς πρωινοί τύποι και το βιολογικό τους ρολόι είναι ρυθμισμένο να χτυπά νωρίς. Αν όμως ξυπνάνε συνέχεια πριν από τις 6 π.μ. και κλαίνε για να σηκωθούν από το κρεβάτι, τότε μπορεί να είναι πρόβλημα καθώς επηρεάζει τον ύπνο τους και τον δικό σας!
- Είναι πρωινός τύπος.
- Πάει για ύπνο πολύ νωρίς.
- Πάει για ύπνο πολύ αργά.
- Παίρνει πάρα πολλούς (ή πολύ μεγάλους) υπνάκους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
- Το περιβάλλον ύπνου του αποσπά πολύ την προσοχή.
- Έχει συνηθίσει να ξυπνά πολύ νωρίς.
Πόσο πρέπει να κοιμάται το παιδί σας
Η ποσότητα ύπνου που χρειάζεται το παιδί σας εξαρτάται από την ηλικία του. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, τα νεογνά (0 έως 3 μηνών) χρειάζονται περίπου 14 έως 17 ώρες, ενώ τα βρέφη (4 έως 11 μηνών) χρειάζονται 12 έως 15 ώρες. Ένα παιδάκι 1 έως 2 ετών θα χρειαστεί περίπου 11 έως 14 ώρες, ενώ τα παιδιά προσχολικής ηλικίας (3 έως 4 ετών) θα χρειαστούν 10 έως 13 ώρες.
Αν το παιδί σας κοιμάται αυτές τις ώρες κάθε ημέρα, δεν έχετε παρά να είστε χαρούμενοι. Αν όμως ο ύπνος του είναι φτωχός και ανήσυχος τότε χρειάζεστε μερικές συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να κοιμάται περισσότερο και να αναπτυχθεί καλά.
Πολλά θα εξαρτηθούν από το τι κάνετε πριν από τον ύπνο καθώς θα επηρεάσουν το πώς και πότε το παιδί σας θα μάθει να ξυπνάει το επόμενο πρωί.
1. Τηρήστε μια συγκεκριμένη ώρα ύπνου
Η Δρ Τανγκ λέει ότι ένα από τα μεγαλύτερα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι να είναι συνεπείς με την τήρηση της τακτικής ρουτίνας ύπνου. «Δεν πρέπει να περιμένετε έως ότου το παιδί σας εμφανίσει σημάδια υπνηλίας, όπως χασμουρητό ή το τρίψιμο των ματιών του, πριν το βάλετε στο κρεβάτι. Σε εκείνο το σημείο, μάλλον είναι υπερβολικά κουρασμένο και έχει αρχίσει να νιώθει εκνευρισμό», λέει η Δρ Τανγκ που συνιστά αντ ‘αυτού, να βάζετε το παιδί σας στο κρεβάτι μια συγκεκριμένη ώρα κάθε βράδυ.
Μην υπερβάλετε ωστόσο. Επιλέξτε μια φυσιολογική ώρα και όχι κάτι πολύ νωρίς. «Αν βάζετε τα παιδιά για ύπνο πριν τις 7:30 μ.μ. τότε είναι φυσιολογικό να ξυπνούν από τις 6 το πρωί. Αν το παιδί σας αρχίζει να νυστάζει νωρίς ξεκινήστε να καθυστερείτε τον ύπνο του κατά 10 λεπτά περίπου κάθε βράδυ μέχρι να φτάσετε στην σωστή ώρα» αναφέρει.
Ποια ερώτηση δεν πρέπει να κάνουμε στα παιδιά όταν γυρνάνε από το σχολείο
Εάν το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο, μπορείτε να συζητήσετε μαζί του την ώρα του ύπνου και να καθορίσετε ένα βραδινό πρόγραμμα που θα τηρεί. «Χρησιμοποιήστε ένα ξυπνητήρι και εξηγήστε του την ώρα που θα πρέπει να σηκωθεί από το κρεβάτι. Προτιμήστε ένα ρολόι ξυπνητήρι δίπλα στο κρεβάτι του αντί για το κινητό ως ξυπνητήρι».
«Αν τα παιδιά αναπτύξουν κακές συνήθειες ύπνου, οι γονείς πρέπει να είναι υπομονετικοί στην προσπάθεια τους να τις αντιστρέψουν», συμβουλεύει ο Δρ Τανγκ υπογραμμίζοντας ότι «η αλλαγή της ώρας ύπνου και αφύπνισης μπορεί να διαρκέσει περίπου τρεις εβδομάδες. Και πρέπει να είσαι συνεπής».
2. Καθιερώστε μια καλή νυχτερινή ρουτίνα
«Ο καθορισμός μιας συγκεκριμένης ώρας για ύπνο είναι ένα μόνο μέρος μιας υγιούς νυχτερινής ρουτίνας για το παιδί σας. Το επόμενο βήμα είναι να δείτε πως περνά την ώρα του πριν πάει για ύπνο. Βεβαιωθείτε ότι η κρεβατοκάμαρα του παιδιού σας είναι ένα ήρεμο μέρος που έχει συνδεθεί με τον ύπνο κι όχι ένας χώρος παιχνιδιού που αποσπά την προσοχή του», συνιστά η Δρ Τανγκ.
Προτείνει επίσης να δημιουργήσετε μια νυχτερινή ρουτίνα με πράγματα που αρέσουν στο παιδί και ταυτόχρονα το ηρεμεί. «Ένα νανούρισμα, το διάβασμα ενός βιβλίου, ο χαμηλός φωτισμός ή μια χαλαρωτική μουσική θα βοηθούσε. Αντίθετα, φροντίστε να σταματήσετε τον χρόνο τους μπροστά στην οθόνη τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο και προσπαθήστε να κρατήσετε τα tablet και τα τηλέφωνα έξω από το δωμάτιο του παιδιού σας. Σύντομα το παιδί σας θα αρχίσει να συνδέει τον ύπνο με την ηρεμία», εξηγεί ο Δρ Τανγκ.
3. Περιορίστε τους ημερήσιους υπνάκους
Όταν τα παιδιά είναι πολύ μικρά κοιμούνται αρκετές φορές και μέσα στην ημέρα γεγονός που μπορεί να εμποδίσει τον βραδινό του ύπνο.
Αρτηριακή πίεση: Με υπέρταση 1 στα 7 παιδιά – Ποια κινδυνεύουν περισσότερο
«Προσπαθήστε να ρυθμίσετε τους ενδιάμεσους ύπνους γύρο στις 11 το πρωί και έναν απογευματινό ύπνο στις 3 μ.μ. Αυτό θα αλλάξει καθώς το παιδί σας μεγαλώνει. Μπορείτε να ξεκινήσετε με δύο υπνάκους την ημέρα όταν είναι μικρό, αλλά όταν φτάσει στα 2 του χρόνια, ξεκινήστε σταδιακά να κρατήσετε μόνο τον έναν. Τα περισσότερα παιδιά εγκαταλείπουν τον υπνάκο στις ηλικίες 3 έως 5 ετών» υπογραμμίζει.
Αν πάλι το παιδί σας μπορεί να κοιμάται για πολλή ώρα κατά τη διάρκεια του ενδιάμεσου ύπνου η Δρ Τανγκ συνιστά να μην είναι περισσότερο από 45 λεπτά για παιδιά άνω των 5 ετών.
4. Αποφύγετε τον υπερβολικό ύπνο τα Σαββατοκύριακα
Ένα νωχελικό πρωινό Σαββάτου μετά από μια κουραστική εβδομάδα, σε ποιον δεν αρέσει να χουζουρεύει και να κοιμάται περισσότερο. Όμως τα παιδιά, είναι σημαντικό να διατηρήσουν τη ρουτίνα τους και τα Σαββατοκύριακα.
Η Δρ Tang συνιστά η παρασπονδία του Σαββατοκύριακού να είναι μόνο μία ώρα επιπλέον από αυτήν που κοιμάται συνήθως. «Το να το αφήνετε το παιδί να κοιμάται περισσότερο αυτέ τις δύο ημέρες θα αποδιοργανώσει το βιολογικό ρολόι του ύπνου και θα δυσκολεύεται να κονομηθεί το βράδυ της Κυριακής και να ξυπνήσει τη Δευτέρα» τόνιζει.
5. Προσέξτε για σημάδια υποκείμενων προβλημάτων
Κάθε παιδί είναι μοναδικό και οι συνήθειες ύπνου του μπορεί να ποικίλλουν. Αλλά αν δεν καταφέρετε να αλλάξετε την ώρα ύπνου και αφύπνισης, παρά τις επίμονες προσπάθειες σας, ίσως είναι καιρός να επισκεφτείτε τον παιδίατρό σας.
«Θα αναζητήσετε πράγματα όπως το ροχαλητό τη νύχτα, αλλαγές στην αναπνοή ή εάν επηρεάζεται η σχολική τους επίδοση», εξηγεί η Δρ Τανγκ. «Μερικά παιδιά πρέπει να εξεταστούν από τον παιδίατρο για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάποια διαταρραχή στο αυτί, στη μύτη και στο λαιμό ή ακόμα και να κάνουν μια μελέτη ύπνου» τονίζει η Δρ Τσανγκ.
Η καθημερινή συνήθεια των παιδιών που πλήττει τη συναισθηματική ανάπτυξη – Τα κάνει μοναχικά
«Οι συνήθειες του παιδιού σας πριν τον ύπνο δεν θα αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη (κυριολεκτικά). Μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να δημιουργήσετε ξανά καλές συνήθειες ύπνου, αλλά ποτέ δεν θεωρείται πολύ αργά για να τις αλλάξετε», καθησυχάζει η Δρ Τανγκ και τονίζει ότι «οι συνεπείς βραδινές και πρωινές ρουτίνες είναι τα πιο σημαντικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να αναπτύξετε καλές συνήθειες ύπνου στο παιδί σας».