ΠΟΕΔΗΝ: «Δεν μας καλύπτει η εξαγγελία για 10.000 προσλήψεις στην Υγεία»

ΕΚΑΒ

Σε βάθος τετραετίας θα αποχωρήσουν από το Σύστημα 8.000 υπάλληλοι, άρα το ισοζύγιο με την εξαγγελία είναι 2.000 προσλήψεις στην Υγεία, εκτιμά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Δεν καλύπτει τα τραγικά κενά που υπάρχουν σε ανθρώπινο δυναμικό η εξαγγελλία της κυβέρνησης για 10.000 προσλήψεις στο Σύστημα Υγείας, αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία  (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.

«Εμείς δεν μηδενίζουμε εξαγγελίες για προσλήψεις ακόμη και εάν πρόκειται για έναν επιπλέον υπάλληλο που θα προσληφθεί στο ΕΣΥ. Μπορεί να είναι αναισθησιολόγος σε νοσοκομείο ενός νησιού που δεν έχει κανέναν, μπορεί να είναι διασώστης που θα συμβάλει στην ασφαλή διακομιδή ασθενών, μπορεί να είναι νοσηλευτής και να λειτουργεί με ασφάλεια ένα τμήμα νοσοκομείου, ένας τεχνολόγος και να λειτουργήσει ένα μηχάνημα», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Ωστόσο, σημειώνει η εξαγγελία για 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ σε βάθος τετραετίας δεν θα επιλύσει τις τραγικές ελλείψεις που έχει το Σύστημα και όλοι παραδέχονται. «Σαφώς και δεν μας καλύπτει», υπογραμμίζει ο κ. Γιαννάκος.

Στοιχεία για τις αποχωρήσεις από το ΕΣΥ

Κάθε χρόνο με βάσει το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, αποχωρούν από το ΕΣΥ περί τους 2.000 υπαλλήλους προς συνταξιοδότηση ή για να φύγουν στο εξωτερικό λόγω χαμηλών μισθών. «Ως εκ τούτω σε βάθος τετραετίας θα χάσουμε 8.000 υπαλλήλους. Άρα το ισοζύγιο με την εξαγγελία είναι 2.000 προσλήψεις σε βάθος τετραετίας», εκτιμά ο κ. Γιαννάκος.

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ θέτει ερωτήματα για προηγούμενες προκηρύξεις. «Η προκήρυξη 4.000 μόνιμων υγειονομικών που βρίσκεται στο ΑΣΕΠ για επεξεργασία αθροίζεται στις 10.000 ή είναι επιπλέον; Όπως και αντίστοιχες προκηρύξεις των γιατρών που βρίσκονται στο στάδιο της επιλογής».

Επίσης, σχετικά με τους 20.000 συμβασιούχους που σήμερα υπηρετούν στα Νοσοκομεία και οι οποίοι στις προκηρύξεις λαμβάνουν μέρος με αυξημένη μοριοδότηση, λόγω εμπειρίας, έχοντας πολλές πιθανότητες να καταλάβουν θέσεις μονίμων, ο κ. Γιαννάκος ρωτά αν θα αθροίζονται μέσα στις 10.000 προσλήψεις που εξαγγέλθηκαν. «Εάν αθροίζονται δεν πρόκειται για επιπλέον προσωπικό, αλλά για ανακύκλωση».

Η πρόταση της ΠΟΕΔΗΝ

Η εξαγγελία για να είναι ξεκάθαρη θα πρέπει να συμπληρωθεί ως εξής, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ.

  • Πρόσληψη 10.000 υπαλλήλων στο ΕΣΥ, επιπλέον του αριθμού των υπηρετούντων σήμερα, χωρίς να αθροίζονται στον αριθμό των 10.000 οι προκηρύξεις που εκκρεμούν στο ΑΣΕΠ ή στα συμβούλια κρίσης των γιατρών.
  • Μονιμοποίηση των 20.000 συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και δεσμεύτηκε η Πολιτεία την περίοδο της πανδημίας.
  • Αύξηση μισθών, χορήγηση κινήτρων μισθολογικών και υπηρεσιακών διαφορετικά δεν θα υπάρχει ενδιαφέρον κάλυψης των θέσεων σε πολλές περιοχές, ειδικά τα νησιά μας.
  • Ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
Όλο Υγεία

Scroll to Top