Διαπιστώσατε ότι έχετε υψηλή χοληστερίνη; 4 βήματα που συνιστά καρδιολόγος για να τη ρίξετε φυσικά

Ανακαλύψατε ότι έχετε υψηλή χοληστερόλη; 4 βήματα που συνιστά καρδιολόγος να κάνετε

Μόλις φύγατε από το ιατρείο και οι εργαστηριακές εξετάσεις αποκάλυψαν ότι έχετε υψηλή χοληστερόλη. Δεν είστε μόνος, αφού εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν υψηλή χοληστερίνη. Επειδή όμως η κατάσταση αυτή δεν έχει συμπτώματα, πολλοί ασθενείς δεν γνωρίζουν καν ότι την έχουν μέχρι να κάνουν μια εξέταση αίματος.Τι πρέπει  να κάνετε;

Η υπερχοληστερολαιμία (υψηλή LDL-χοληστερόλη) είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στον σχηματισμό αθηρωματικών πλακών. Αυτές οι πλάκες οδηγούν σε αυξημένη πιθανότητα κινδύνου στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τη χοληστερόλη σας, σύμφωνα με τον Pankaj Lal, καρδιολόγο στο Capital Cardiac Care του Μέριλαντ. Ο ειδικός μοιράζεται τα τέσσερα κορυφαία βήματα που συνιστούν οι καρδιολόγοι όταν ανακαλύψετε ότι έχετε υψηλή χοληστερόλη, καθώς και άλλες συμβουλές για να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή.

Υψηλή χοληστερόλη: Το Νο1 πρωινό για όσους θέλουν να τη μειώσουν φυσικά σύμφωνα με ειδικό

Τι είναι η υψηλή χοληστερίνη

Η χοληστερόλη παράγεται στο συκώτι και παίζει σημαντικούς ρόλους στο σώμα, όπως η υποβοήθηση της πέψης, η δημιουργία κυττάρων και η παραγωγή βιταμινών και ορμονών. Ενώ το σώμα παράγει τεχνικά όλη τη χοληστερόλη που χρειάζεται, η χοληστερόλη προέρχεται επίσης από ορισμένες από τις τροφές που τρώμε.

Άλλοι παράγοντες όπως ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η έλλειψη άσκησης και το οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερόλης μπορούν επίσης να αυξήσουν τις τιμές σας. Παρόλο που η χοληστερόλη έχει πολλές σημαντικές δουλειές, η υπερβολική ποσότητά της μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία της καρδιάς σας.

«Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να επηρεάσει όλες τις αρτηρίες στο σώμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά ανεπιθύμητα συμβάντα όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά», εξηγεί ο Δρ. Lal.

4 πράγματα που προτείνει να κάνετε ένας καρδιολόγος για την υψηλή χοληστερίνη

  1. Ξεκινήστε την άσκηση
  2. Περιορίστε τα κορεσμένα λιπαρά
  3. Τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά
  4. Σκεφτείτε τη φαρμακευτική αγωγή

1. Ξεκινήστε την άσκηση

Εάν είστε μεταξύ του 1 στους 5 ανθρώπους που επί του παρόντος είναι αδρανείς, ήρθε η ώρα να ξεσκονίσετε τα αθλητικά σας παπούτσια. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της χρήσιμης HDL χοληστερόλης και να μειώσει την LDL χοληστερόλη που φράζει τις αρτηρίες και τα λίπη στο αίμα, γνωστά ως τριγλυκερίδια.

«Οι καλύτερες προπονήσεις είναι αυτές που ενισχύουν την καρδιαγγειακή υγεία, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο ή άλλες αερόβιες δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, όπως η ποδηλασία. Ουσιαστικά, ό,τι κάνει την καρδιά σας να χτυπάει», αναφέρει ο ειδικός.

Το καλό με την άσκηση είναι ότι μπορείτε να την αλλάζετε καθημερινά για να αποφύγετε την πλήξη. Ξεκινήστε με ένα πρόγραμμα περιπάτου ή πηγαίνετε για κολύμπι, πεζοπορία, τρέξιμο, συμμετάσχετε σε ένα μάθημα γυμναστικής ή πάρτε το ποδήλατό σας για μια βόλτα.

Χοληστερόλη: Το συμπλήρωμα που τη μειώνει χωρίς φάρμακα -Βοηθά και στον έλεγχο του διαβήτη και της υπέρτασης

Ο Δρ. Lal συνιστά τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης κάθε εβδομάδα. Μπορείτε να πετύχετε αυτόν τον στόχο χωρίζοντας τον χρόνο σε 20 λεπτά την ημέρα ή 30 λεπτά πέντε ημέρες την εβδομάδα.

2. Περιορίστε τα κορεσμένα λιπαρά

«Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να αναπτύξετε υψηλή χοληστερόλη. Τα κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται σε ζωικές τροφές όπως λιπαρά κομμάτια κρέατος, πουλερικά και γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά», τονίζει ο ειδικός.

Πόσα κορεσμένα λιπαρά είναι ασφαλή; Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) συνιστά τον περιορισμό των κορεσμένων λιπαρών στο 6% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων σας (περίπου 13 γραμμάρια κορεσμένου λίπους για κάποιον που τρώει 2.000 θερμίδες ημερησίως).

Εάν δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, σκεφτείτε να κάνετε μερικές αλλαγές. Για παράδειγμα, αντί για επεξεργασμένα κρέατα όπως το λουκάνικο ή το μπέικον, προτιμήστε άπαχα κομμάτια βοείου κρέατος ή στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας.

Όταν μαγειρεύετε, αντί για βούτυρο χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο. Και αν τρώτε γαλακτοκομικά, επιλέξτε τυρί με χαμηλά λιπαρά, ρίξτε άπαχο γάλα στον καφέ σας αντί για κρέμα και δοκιμάστε γιαούρτι χωρίς λιπαρά αντί για κρέμα γάλακτος.

3. Τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Το 90% των Αμερικανών δεν τρώνε αρκετά φρούτα και λαχανικά. Αυτό δεν σημαίνει απλώς λιγότερες βιταμίνες και μέταλλα, αλλά καθιστά και πιο δύσκολη τη λήψη αρκετών φυτικών ινών, ειδικά διαλυτών ινών που μειώνουν τη χοληστερόλη. Αυτός ο τύπος φυτικών ινών πιστεύεται ότι μειώνει τη χοληστερόλη απομακρύνοντας τα δομικά στοιχεία χοληστερόλης από το σώμα.

Δεν είναι περίεργο ότι ο Δρ. Lal συνιστά την κατανάλωση περισσότερων διαλυτών προϊόντων πλούσιων σε φυτικές ίνες. Τα πορτοκάλια, τα μήλα, τα αχλάδια, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα καρότα και οι γλυκοπατάτες είναι όλα εξαιρετικές πηγές.

Για να αυξήσετε την πρόσληψη διαλυτών ινών, δοκιμάστε μερικά ψητά λαχανάκια Βρυξελλών ή ψητά λαχανικά. Ή, ρίξτε σε μια σαλάτα με ρόκα αχλάδι και καρύδια.

4. Σκεφτείτε τη φαρμακευτική αγωγή

Εάν έχετε δεσμευτεί στη δίαιτα και την άσκηση για τουλάχιστον έξι μήνες, αλλά το αίμα σας εξακολουθεί να έχει υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, μπορεί να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, λέει ο Δρ. Lal. «Τότε μπορεί να απαιτείται φαρμακευτική αγωγή και θα πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά για να επιτευχθούν τα βέλτιστα αποτελέσματα», εξηγεί.

Μία κουταλιά από το σκουρόχρωμο υγρό μειώνει τη χοληστερόλη, το σάκχαρο και το λίπος

Ωστόσο, τα καλύτερα αποτελέσματα προκύπτουν όταν η φαρμακευτική αγωγή συνδυάζεται με υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση. «Πρέπει να συμβούν όλα μαζί», σημειώνει ο ειδικός και συμβουλεύει να ελέγχετε τα επίπεδα χοληστερόλης κάθε τρεις μήνες όταν ξεκινάτε ένα νέο φάρμακο και μόλις βελτιωθούν, κάθε έξι μήνες έως ένα χρόνο ή όπως σας συμβουλεύει ο γιατρός.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top