Η κορυφαία διατροφολόγος Δρ. Federica Amati, χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επαινέσει τα οφέλη ενός συγκεκριμένου φρούτου για την υγεία. Συγκεκριμένα, μιλά για μια μωβ υπερτροφή που η ίδια υποστηρίζει πως πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά.
Η διάσημη ειδικός σε θέματα διατροφής επαινεί τη μωβ υπερτροφή, ως κάτι που πρέπει να είναι βασικό στοιχείο στην καθημερινή μας διατροφή. Η Δρ. Amati, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διατροφικής επιστήμης ως επικεφαλής διατροφολόγος για τη Zoe, δημοσίευσε μια ανάρτηση στο Instagram για να αναδείξει τα οφέλη αυτού του φρούτου για την υγεία.
View this post on Instagram
Η μωβ υπερτροφή και τα οφέλη της για την υγεία
Τα μύρτιλα (ευρέως γνωστά ως bluberry) αποτελούν μια οικονομική και προσιτή επιλογή για την ενίσχυση της διατροφής σας. «Συχνά διαφημίζονται ως υπερτροφή που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά», ανέφερε ενθουσιασμένη η Δρ. Amati.
«Τα επιστημονικά στοιχεία γύρω από τα μύρτιλα είναι πολύ καλά. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό φρούτο που μπορείτε να προσθέσετε στην καθημερινή σας διατροφή. Αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πρέπει να έχουμε ποικιλία φυτικών τροφών καθημερινά, γι’ αυτό απολαύστε τα μύρτιλα αλλά να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι το μόνο φρούτο που τρώτε», επεσήμανε η ειδικός.
Μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο Journal of the International Society of Sports Nutrition ανέδειξε την ικανότητα των μύρτιλων να ενισχύουν τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, να βελτιώνουν τις λειτουργίες του ενδοθηλίου (εσωτερικές επενδύσεις των αιμοφόρων αγγείων) και να μειώνουν την αρτηριακή ακαμψία.
Μύρτιλο: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε
Καθώς η δημοτικότητα αυτού του είδους μούρου αυξάνεται, ο καθηγητής Tim Spector από τον τομέα της επιστήμης της διατροφής αναλύει και άλλα οφέλη του. «Τα μύρτιλα είναι πηγή πολυφαινολών (φυτικών χημικών ουσιών σε τρόφιμα με αντιοξειδωτικές ιδιότητες) που λατρεύει η χλωρίδα του εντέρου μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο καθηγητής Spector τόνισε τη σημασία των πολυφαινολών για την υγεία του εντέρου, λέγοντας ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή παθήσεων όπως η άνοια, η αρθρίτιδα και ο διαβήτης.
Τέτοια οφέλη επεκτείνονται λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C, που εντοπίζεται στο δέρμα των φρούτων, συμβάλλοντας στη μείωση των κινδύνων υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιακών προβλημάτων και μείωσης της μνήμης.
Τα μύρτιλα προστατεύουν τη χοληστερόλη από την καταστροφή
Η οξειδωτική βλάβη δεν περιορίζεται στα κύτταρα και το DNA. Είναι επίσης προβληματική όταν η «κακή»-LDL χοληστερόλη οξειδώνεται. Στην πραγματικότητα, η οξείδωση της «κακής»-LDL χοληστερόλης είναι ένα κρίσιμο βήμα στη διαδικασία της καρδιακής νόσου.
Τα αντιοξειδωτικά στα μύρτιλα συνδέονται στενά με μειωμένα επίπεδα οξειδωμένης LDL. Αυτό κάνει τα LDL πολύ καλά για την καρδιά. Μια ημερήσια μερίδα 50 γραμμαρίων μύρτιλα μείωσε την οξείδωση της LDL κατά 28% σε διάστημα 8 εβδομάδων σε άτομα με παχυσαρκία.
Γιατρός αποκαλύπτει τις 3 τροφές που μπορεί να προστατεύσουν την καρδιά σας από τις καρδιοπάθειες
Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση 75 γραμμαρίων μύρτιλα με ένα κύριο γεύμα μείωσε σημαντικά την οξείδωση της «κακής»-LDL χοληστερόλης.