Υπέρταση: Το κάλιο μειώνει την αρτηριακή πίεση – Ποιοι υπερτασικοί πρέπει να παίρνουν συμπληρώματα, σύμφωνα με το Κλίβελαντ

Το κάλιο μειώνει την αρτηριακή πίεση; Ποιοι δεν πρέπει να παίρνουν συμπληρώματα, σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ

Η παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης και η διατήρησή της σε υγιή επίπεδα είναι ένα ουσιαστικό μέρος της συνολικής μακροπρόθεσμης υγείας. Μια καλά ισορροπημένη διατροφή είναι επίσης σημαντική για αυτό, φροντίζοντας ώστε το σώμα να λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, όπως το κάλιο.

Ενώ άλλα θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά για την υγεία, το κάλιο αναγνωρίζεται ιδιαίτερα για την ικανότητά του να βοηθά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Ο ειδικός καρδιαγγειακής υγείας στην Κλινική του Κλίβελαντ, Raghavendra Makam, εξηγεί πώς συμβαίνει αυτό και πώς να ενσωματώσετε μια υγιεινή ποσότητα καλίου στη διατροφή σας.

Κάλιο: 7 συμπτώματα που δείχνουν ότι είναι χαμηλό – Σε ποιες τροφές θα το βρείτε

Το κάλιο μειώνει την αρτηριακή πίεση;

Ο Δρ. Makam επιβεβαιώνει ότι το κάλιο μειώνει πραγματικά την αρτηριακή πίεση. «Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) συνιστά επαρκή πρόσληψη καλίου τόσο ως προληπτικό μέτρο όσο και ως θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με υπέρταση», σημειώνει.

Πώς το κάλιο μειώνει την αρτηριακή πίεση;

Ο ειδικός εξηγεί ότι ο πιο άμεσος τρόπος με τον οποίο το κάλιο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι ο τρόπος με τον οποίο η θρεπτική ουσία αλληλεπιδρά με τα νεφρά και το νάτριο.

«Γνωρίζουμε ότι το πολύ νάτριο είναι κακό για την αρτηριακή πίεση, επομένως τα νεφρά έχουν έναν μηχανισμό για την αποβολή περίσσειας νατρίου για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης. Το κάλιο βοηθά τα νεφρά να αποβάλλουν αυτή την περίσσεια νατρίου αντί να τη συγκρατούν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αλλά το κάλιο βοηθά επίσης στη βελτίωση της συνολικής αγγειακής υγείας του σώματος. Μειώνει την ένταση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να έχει άλλα οφέλη για την υγεία της καρδιάς.

«Επειδή το κάλιο επηρεάζει θετικά ολόκληρο το αγγειακό σύστημα, βοηθά στη μείωση πολλαπλών κινδύνων. Επειδή βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο, τα νεφρά και την καρδιά, μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, νεφρικής ανεπάρκειας και καρδιακών παθήσεων», εξηγεί ο Δρ. Makam.

Πόσο κάλιο χρειάζεστε σε καθημερινή βάση;

«Πολλαπλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι τον δυτικό κόσμο τρώνε πάρα πολύ νάτριο και όχι αρκετό κάλιο», σημειώνει ο ειδικός, επομένως η σωστή ισορροπία ως μέρος μιας ολοκληρωμένης διατροφής είναι απαραίτητη. «Η συνιστώμενη ημερήσια απαίτηση σε κάλιο είναι περίπου 4.700 έως 5.000 χιλιοστόγραμμα καλίου».

Το σούπερ φρούτο που ρίχνει την πίεση – Έχει τριπλάσιο κάλιο από τις μπανάνες!

Ποιες τροφές είναι καλές πηγές καλίου

Πιθανότατα θα έχετε ακούσει ότι οι μπανάνες είναι η καλύτερη πηγή καλίου, αλλά ο Δρ. Makam προειδοποιεί να μην βασίζεστε σε ένα μόνο φρούτο ως βασικό στοιχείο για τις ημερήσιες ανάγκες σας σε κάλιο.

«Δεδομένου ότι μια μέτρια μπανάνα περιέχει περίπου 422 χιλιοστόγραμμα καλίου, θα πρέπει να τρώτε περισσότερες από 10 μπανάνες την ημέρα για να λαμβάνετε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα καλίου, η οποία προφανώς δεν είναι σοφή επιλογή, λόγω των επιπλέον θερμίδων που προσθέτει στη διατροφή» υπογραμμίζει.

Έτσι, ενώ οι μπανάνες μπορεί να είναι μια πηγή, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε και άλλα φρούτα και λαχανικά για να διατηρήσετε αυτή την πρόσληψη καλίου. Άλλες τροφές που συνιστά ο ειδικός για υγιεινές ποσότητες καλίου περιλαμβάνουν:

  • Πεπόνι κανταλούπε
  • Φράπα
  • Νεκταρίνια
  • Ακτινίδια
  • Καρότα
  • Φασόλια Λίμα
  • Σπανάκι
  • Αβοκάντο

Εκτός από τη διασφάλιση ότι η διατροφή σας είναι καλά ισορροπημένη, ο Δρ. Makam συνιστά να λαμβάνετε υπόψη και άλλα συστατικά, όπως η περιεκτικότητα σε ζάχαρη και άμυλο, όταν επιλέγετε τρόφιμα.

Τα συμπληρώματα καλίου προσφέρουν οφέλη;

Ενώ μερικοί άνθρωποι μπορεί να επιλέξουν να συμπεριλάβουν ορισμένα συμπληρώματα διατροφής ως μέρος της ημερήσιας πρόσληψής τους, ο Δρ. Makam σημειώνει: «Η φύση υπερισχύει των τεχνητών πραγμάτων. Είναι πάντα προτιμότερο να λαμβάνετε αυτά τα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες σε επαρκείς ποσότητες από φυσικές πηγές».

Λόγω της ανεξέλεγκτης φύσης των συμπληρωμάτων, είναι πάντα καλύτερο να μιλάτε με τον γιατρό σας σχετικά με τρόπους βελτίωσης της πρόσληψης ορισμένων θρεπτικών συστατικών και βιταμινών πριν αγοράσετε οποιαδήποτε συμπληρώματα.

Υπάρχει η «υπερβολική ποσότητα καλίου»;

Όπως και με οτιδήποτε άλλο, είναι πιθανό να έχουμε πάρα πολύ κάλιο. «Το πολύ κάλιο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή μυϊκή αδυναμία και προβλήματα στον καρδιακό ρυθμό που μπορεί να είναι σοβαρά εάν δεν διαγνωστούν και διορθωθούν έγκαιρα», σημειώνει ο Δρ. Makam.

Άτομα που πρέπει να αποφεύγουν υψηλές ποσότητες καλίου

Ο Δρ. Makam σημειώνει ότι οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ΜΕΑ), οι αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης (ARBs) και οι ανταγωνιστές της αλδοστερόνης, που είναι μερικά από τα κοινά φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, βοηθούν το σώμα να διατηρήσει το κάλιο.

Εάν παίρνετε ένα από αυτά τα φάρμακα και συμπεριλάβετε επιπλέον κάλιο, υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών. Επισημαίνει επίσης ότι τα άτομα με νεφρική νόσο θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν την περίσσεια καλίου. Τα κατεστραμμένα νεφρά δεν μπορούν να αφαιρέσουν την περίσσεια καλίου από το αίμα, επομένως η ποσότητα μπορεί να αυξηθεί σε επικίνδυνα επίπεδα, εάν δεν παρακολουθείται σωστά.

Υψηλή αρτηριακή πίεση: Η πιο σημαντική αλλαγή στη διατροφή για να τη ρίξετε – Δεν είναι το αλάτι

«Το κλειδί είναι η ισορροπία. Ο γιατρός σας γνωρίζει τις συγκεκριμένες συνθήκες υγείας σας, τα τρέχοντα φάρμακά σας και τα επίπεδα αίματος, τα οποία θα σας βοηθήσουν να βρείτε τη σωστή προσέγγιση για εσάς», καταλήγει ο ειδικός.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top