Θεωρείται ο καρπός της αρχαίας Ελλάδας, μιας και την αξία και τις θεραπευτικές του ιδιότητες είχε αναδείξει ο πρώτος γιατρός της αρχαιότητας, ο γνωστός σε όλους μας Ιπποκράτης. Συνήθως καταναλώνεται ως μέρος της μεσογειακής διατροφής, με τα οφέλη του για την υγεία να είναι αναρίθμητα και να έχουν επισημανθεί σε πολλές μελέτες.
Η περιεκτικότητα αυτού του αρχαίου καρπού σε υγιεινά λιπαρά, τον καθιστά εξαιρετική διατροφική επιλογή για κάθε γεύμα, με τη μόνη προειδοποίηση των επιστημόνων όσον αφορά στην κατανάλωσή του να σχετίζεται με την υψηλή περιεκτικότητά του σε αλάτι. Κατά τα άλλα, δοκιμάστε και φάτε άφοβα αυτό τον υπέροχο, νόστιμο και εξαιρετικά ωφέλιμο καρπό!
Τα 7 έξυπνα σνακ που βοηθούν στην απώλεια βάρους, ρίχνουν το σάκχαρο και ωφελούν το έντερο
Ο καρπός της αρχαίας Ελλάδας
Μιλάμε φυσικά για τις ελιές, αυτούς τους μικρούς σε οβάλ σχήμα καρπούς με σκληρό, μη βρώσιμο κουκούτσι που παραδοσιακά καλλιεργούνται σε όλη τη Μεσόγειο, αλλά και στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Αφού μαζευτούν, οι ελιές είτε συμπιέζονται και γίνονται λάδι είτε πολτοποιούνται και μετά μαρινάρονται -διαφορετικά έχουν πολύ πικρή γεύση.
Οι ελιές ποικίλλουν σε γεύση και μέγεθος ανάλογα με την ποικιλία και την περιοχή τους καθώς και τη μαρινάδα ή τη γέμιση που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τους. Μπορεί να τις βρείτε με ετικέτα ανά χώρα -όπως ελληνικές ή ισπανικές– ή ίσως να είστε πιο εξοικειωμένοι με το όνομα ποικιλίας τους, όπως οι ελιές Καλαμών.
Ποιες ελιές είναι καλύτερες για την υγεία; Οι πράσινες ή οι μαύρες;
Οι ελιές έρχονται σε διάφορες αποχρώσεις του πράσινου και του μαύρου, ανάλογα με το πότε συλλέγονται: οι πράσινες είναι άγουρες και οι μαύρες έχουν ωριμάσει πλήρως στο δέντρο.
Είναι αυτός ο μεγαλύτερος χρόνος ωρίμανσης που κάνει τις μαύρες πιο πυκνές σε θρεπτικά συστατικά με υψηλότερη περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα και πλουσιότερες σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε και προστατευτικές πολυφαινόλες.
Ως αποτέλεσμα, οι μαύρες ελιές φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη αντιφλεγμονώδη δράση, κάτι που σύμφωνα με μελέτες σε ζώα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της οστικής απώλειας.
Διατροφικό προφίλ των ελιών
Μια κουταλιά της σούπας (16 γραμμάρια) ελιές παρέχει:
- 18Kcal/68KJ
- 0,1 g πρωτεΐνης
- 1,8 γρ λίπος
- 0,6g φυτικές ίνες
- 15 mg καλίου
- 10 mg ασβεστίου
Οι ελιές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι λόγω του γεγονότος ότι είναι ωριμασμένες ή συσκευασμένες σε άλμη ή θαλασσινό νερό, που περιέχει περίπου 0,6 γραμμάρια αλατιού ανά πέντε καρπούς. Οι επιστήμονες συνιστούν όχι περισσότερο από 6 g αλάτι για τους ενήλικες και μεταξύ 2g-5g την ημέρα για τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους.
Τα οφέλη των ελιών για την υγεία
- Πλούσιες σε προστατευτικές φυτικές ενώσεις
- Πλούσιες σε λιπαρά φιλικά για την καρδιά
- Πλούσιες σε βιταμίνη Ε
- Είναι αντιφλεγμονώδεις
- Υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς
- Είναι τρόφιμο που έχει υποστεί ζύμωση
- Μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία των οστών
- Μπορούν να προστατεύσουν από τον καρκίνο
- Μπορούν να υποστηρίξουν τη γήρανση του εγκεφάλου
- Μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της όρεξης
1. Πλούσιες σε προστατευτικές φυτικές ενώσεις
Οι ελιές είναι πλούσιες σε φυτικές ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες και έχουν αποτελεσματικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα ευεργετικά αποτελέσματα αυτών των ενώσεων περιλαμβάνουν τη μείωση του κινδύνου μιας σειράς χρόνιων ασθενειών όπως η αθηροσκλήρωση και ο καρκίνος.
2. Πλούσιες σε λιπαρά φιλικά για την καρδιά
Το κυρίαρχο λίπος στις ελιές είναι τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFA), και συγκεκριμένα ένας τύπος που ονομάζεται ελαϊκό οξύ. Αυτό το λίπος έχει συνδεθεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της φλεγμονής και της υποστήριξης της υγείας της καρδιάς και του εντέρου.
3. Πλούσιες σε βιταμίνη Ε
Οι ελιές είναι μια χρήσιμη πηγή βιταμίνης Ε, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία των κυττάρων του σώματος από βλάβες, συμβάλλοντας δυνητικά στη μείωση του κινδύνου χρόνιων καταστάσεων όπως η αθηροσκλήρωση (σκλήρυνση των αρτηριών) και η νόσος Πάρκινσον.
4. Είναι αντιφλεγμονώδεις
Μία από τις πολυφαινόλες στις ελιές ονομάζεται ελαιοκανθάλη. Αυτή η ένωση φαίνεται να έχει την ίδια φαρμακολογική δράση με την ιβουπροφαίνη, ενεργώντας ως αντιφλεγμονώδες. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η χρήσιμη ιδιότητα έχει συσχετιστεί με θετικές αλλαγές σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα.
5. Υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς
Αν και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, περίπου το 70% αυτών είναι τα ευεργετικά μονοακόρεστα λιπαρά, ένα εκ των οποίων ονομάζεται ελαϊκό οξύ. Αυτό το λιπαρό οξύ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, επειδή βοηθά στη ρύθμιση της ισορροπίας της χοληστερόλης και μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Ποια αρχαία υπερτροφή μειώνει την πίεση και ενισχύει τη μνήμη – Αρκεί μόνο μία κουταλιά
6. Είναι τρόφιμο που έχει υποστεί ζύμωση
Οι ελιές είναι μια από τις πιο δημοφιλείς τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση. Με την κατανάλωση τέτοιων τροφών προσθέτετε ευεργετικά βακτήρια και ένζυμα στην εντερική μικροχλωρίδα σας, τα οποία μπορεί να αυξήσουν την υγεία του μικροβιώματος του εντέρου και του πεπτικού σας συστήματος και να υποστηρίξουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας.
7. Μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία των οστών
Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι οι φυτικές ενώσεις στις ελιές μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της οστικής απώλειας. Αν και αυτά τα ευρήματα φαίνονται θετικά, τα ανθρώπινα στοιχεία παραμένουν ανεπαρκή. Σε κάθε περίπτωση, όσοι ακολουθούν μεσογειακή διατροφή φαίνεται να έχουν χαμηλότερη συχνότητα καταγμάτων.
8. Μπορούν να προστατεύσουν από τον καρκίνο
Όντας πλούσιες σε προστατευτικές φυτικές ενώσεις και ελαϊκό οξύ, οι ελιές μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου.
9. Μπορούν να υποστηρίξουν τη γήρανση του εγκεφάλου
Η ελαιοκανθόλη που βρίσκεται στις ελιές μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εγκεφάλου καθώς γερνάμε. Αυτό συμβαίνει επειδή έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ καθώς και άλλες καταστάσεις. Ωστόσο, η ακριβής σύνδεση δεν έχει ακόμη καθοριστεί.
10. Μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της όρεξης
Πλούσιες σε ακόρεστα λιπαρά και φυτικές ίνες, οι ελιές βοηθούν στη ρύθμιση της όρεξης και βελτιώνουν τον κορεσμό, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους και στη σύνθεση του σώματος.