«Διαγνώστηκα στα 16 με καρκίνο του αίματος που επηρεάζει τους ηλικιωμένους – Τι με έκανε να μην τα παρατήσω» – Γιατί όλο και περισσότεροι νέοι παθαίνουν αιματολογικούς καρκίνους

καρκίνο του αίματος

Η Alizabeth Rhodes είναι μία από τους ολοένα και περισσότερους ανήλικους που προσβάλλονται από καρκίνο του αίματος, μια ασθένεια που είθισται να εντοπίζεται περισσότερο σε μεγάλους στην ηλικία ανθρώπους. Ποια συμπτώματα την έκαναν να καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά και πώς το αντιμετώπισε;

Οι εξετάσεις αποκάλυψαν ότι είχε περιφερικό λέμφωμα Τ-κυττάρων τέταρτου σταδίου, ένας επιθετικός τύπος λεμφώματος non Hodgkin, όπου τα Τ-κύτταρα αρχίζουν να διαιρούνται ανεξέλεγκτα. Μέχρι τη στιγμή της διάγνωσης, τα καρκινικά κύτταρα είχαν ήδη εξαπλωθεί σε πολλά όργανα της Alizabeth.

Πότε οι μώλωπες πρέπει να σας οδηγήσουν στον γιατρό; Η μελανιά μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου

Η 16χρονη σταμάτησε το σχολείο τον Ιούλιο του 2023, μετά την ανίχνευση του καρκίνου, και πέρασε εννέα μήνες μπαινοβγαίνοντας στο νοσοκομείο για να λάβει χημειοθεραπεία, ακτινοβολία και στη συνέχεια μεταμόσχευση μυελού των οστών. Πλέον είναι σε ύφεση, με τους γιατρούς να την περιγράφουν ως «εξαιρετικά ανθεκτική» και την οικογένειά της να την χαρακτηρίζει «πραγματική μαχήτρια».

καρκίνο του αίματος
Φωτογραφία: Alizabeth Rhodes/Facebook

Η οικογένεια της 16χρονης κατάλαβε για πρώτη φορά ότι κάτι παράξενο συμβαίνει με την υγεία της όταν άρχισε να αισθάνεται εξουθενωμένη και χωρίς ενέργεια πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με «μη ειδικά» συμπτώματα, που περιλάμβαναν πρησμένες περιοχές στον λαιμό και τη μασχάλη της και πυρετό ή νυχτερινές εφιδρώσεις, στην ηλικία των 16 ετών.

Γιατί ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι νοσούν από καρκίνο του αίματος

Ωστόσο, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το γιατί ένας τόσο νέος άνθρωπος, που αυτή τη στιγμή είναι μόλις 17 ετών και δεν έχει επιστρέψει ακόμη στο σχολείο- εμφάνισε καρκίνο του αίματος. Λιγότεροι από ένας στους 100.000 Αμερικανούς διαγιγνώσκονται με τη νόσο κάθε χρόνο, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι ηλικίας 60 ετών και άνω. Είναι εξαιρετικά σπάνιο να ανιχνευθεί αυτός ο καρκίνος σε παιδιά.

Το επίμονο και «αηδιαστικό» σύμπτωμα του καρκίνου τη νύχτα που δεν πρέπει να αγνοήσετε, σύμφωνα με ειδικό

Ο Δρ Joshua Goldman, ογκολόγος στο Michigan Medicine που βοήθησε στη θεραπεία της Alizabeth, δήλωσε: «Υπάρχουν ίσως λίγες περιπτώσεις σαν τη δική της και ταυτόχρονα καμία τυπική θεραπεία για τη συγκεκριμένη ασθένεια για κάποιον στην ηλικία της».

Την ίδια στιγμή, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι καρκίνοι του αίματος που διαγιγνώσκονται στα παιδιά αυξάνονται -με μια μελέτη του 2016 να διαπιστώνει ότι οι διαγνώσεις λευχαιμίας στα παιδιά αυξάνονταν κατά περίπου 0,7% κάθε χρόνο από το 1975. Μια ξεχωριστή μελέτη από το 2008 διαπίστωσε ότι η συχνότητα εμφάνισης όλων των περιφερικών λεμφωμάτων non Hodgkin αυξήθηκε κατά 280% μεταξύ 1992 και 2005 σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

καρκίνο του αίματος
Φωτογραφία: Alizabeth Rhodes/Facebook

Και η Έκθεση Cancer Progress Report που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από την Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα για τον Καρκίνο -η οποία εργάζεται για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου- σημείωσε επίσης μια εντεινόμενη ανησυχία σχετικά με την αυξανόμενη συχνότητα ορισμένων καρκίνων στα παιδιά.

Χαμηλά λεμφοκύτταρα: Ποια είναι τα αίτια – Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές

Παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη καρκίνου στα παιδιά

Παλαιότερα, οι γιατροί συνέδεαν τους παιδικούς καρκίνους με έναν συνδυασμό γονιδίων και κακής τύχης. Αλλά στο έγγραφο του 2016 για τα αυξανόμενα κρούσματα λευχαιμίας, οι επιστήμονες έγραψαν ότι «η σταθερή αύξηση της επίπτωσης είναι ισχυρός δείκτης ότι η προέλευση της παιδικής λευχαιμίας δεν επηρεάζεται μόνο από τα γονίδια».

καρκίνο του αίματος
Φωτογραφία: Alizabeth Rhodes/Facebook

Άλλοι επιστήμονες έχουν προτείνει ότι η αύξηση μπορεί να οφείλεται σε μια πιθανή σχέση μεταξύ της παιδικής λευχαιμίας και της έκθεσης σε φυτοφάρμακα, είτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είτε στην πρώιμη παιδική ηλικία, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Μελέτες έχουν επίσης επισημάνει μια πιθανή σχέση μεταξύ του καρκίνου και της έκθεσης σε χημικές ουσίες όπως το βενζόλιο, το οποίο μπορεί να υπάρχει σε προϊόντα ομορφιάς και απολυμαντικά χεριών.

Καρκίνος του αίματος: Το σύμπτωμα που μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα ως κοινό οδοντικό πρόβλημα

Μιλώντας σχετικά με τη δική της περίπτωση, η την περίπτωσή της, η Alizabeth είπε: «Ήθελα να μοιραστώ όσα περνούσα για να βοηθήσω τους ανθρώπους να καταλάβουν. Είναι πολύ πιο δύσκολο από όσο νομίζετε. Μερικές φορές ένιωθα ότι ήθελα να τα παρατήσω, αλλά συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσα. Θέλω να πω στους άλλους ανθρώπους να μην τα παρατάνε ποτέ».

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top