«Στα 64 είμαι στην καλύτερη φόρμα της ζωής μου» – Ποια προπόνηση την βοήθησε να πετύχει τα εκπληκτικά αποτελέσματα

φόρμα

Η Janis Klecker είναι μια γυναίκα 64 ετών που ομολογεί πως σε αυτή την ηλικία έχει καταφέρει να βρίσκεται στην καλύτερη φόρμα της ζωής της. Η πρώην αθλήτρια των Ολυμπιακών Αγώνων συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στη φυσική της κατάσταση και μοιράζεται την προπόνηση που ακολουθεί για να παραμένει υγιής και δραστήρια ακόμη και σε μεγαλύτερη ηλικία.

Ζώντας πλέον στη Μινεσότα των ΗΠΑ, η Klecker ήταν μαραθωνοδρόμος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992, όπου κατέλαβε την 21η θέση. Αναδείχθηκε δύο φορές πρωταθλήτρια των ΗΠΑ στον μαραθώνιο (1987 και 1992) και μέχρι σήμερα συνεχίζει να προσέχει τη φυσική της κατάστασης, με κάποιες μικρές τροποποιήσεις και απόλυτη αφοσίωση στα μαθήματα γυμναστικής.

64χρονη έχασε 80 κιλά με ένα βότανο που της είπε ο γιατρός να ρίχνει στον καφέ της: «Με βοήθησε να αδυνατίσω και να αντιμετωπίσω τις φλεγμονές»

Η φόρμα της πρώην αθλήτριας τότε και τώρα

Η Klecker λέει ότι, πλέον, το να μπορεί να κάνει ένα box jump είναι το μεγαλύτερο επίτευγμά της. Είναι όταν βρίσκεστε σε στάση οκλαδόν, πηδάτε πάνω σε ένα κουτί και προσγειώνεστε σε θέση squat πριν κατεβείτε. Πρόκειται για μια απίστευτα δύσκολη κίνηση ακόμη και για τους πιο έμπειρους αθλητές, αλλά η Klecker το καταφέρνει στα 64 της.

«Το να μπεις την Ολυμπιακή ομάδα πριν από χρόνια ήταν δύσκολο, αλλά το box jump ήταν σχεδόν εξίσου δύσκολο!» τονίζει η ίδια.

.Η Ολυμπιονίκης έχει κάνει ένα μακρύ ταξίδι φυσικής κατάστασης. Όπως αποκαλύπτει μιλώντας στο Parade άρχισε να ενδιαφέρεται για το τρέξιμο στα τέλη της εφηβείας της, εμπνευσμένη από τη μαμά της που έτρεχε τακτικά. «Άρχισα να ασχολούμαι με τη γυμναστική τη δεκαετία του ’70, όταν οι γυναίκες ήταν κάτι ασυνήθιστο να ασχολούνται με αυτό», λέει.

Σήμερα, εκτός από το ότι διατηρεί τη σωματική της υγεία σε κορυφαία φόρμα, η Klecker πιστεύει ότι η άσκηση ωφελεί και την ψυχική της ευεξία. «Η ψυχική υγεία μπορεί να βοηθήσει τη σωματική και το αντίστροφο. Είναι τόσο σημαντικό για μένα τώρα όσο ήταν στα 20 μου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

φόρμα
Φωτογραφία: Jeremy Peyer/Eden Prairie Local News

Με αγάπη και πάθος για τη φυσική κατάσταση, η Klecker ολοκληρώνει μια μεγάλη γκάμα διαφορετικών τύπων προπονήσεων για να κάνει το σώμα της να βελτιώνεται συνεχώς. Λέει ότι στην ηλικία της, μπορεί να είναι δύσκολο να πει κανείς ποιες ακριβώς πρέπει να είναι οι προπονήσεις. «Πρέπει να διαφέρουν!» , εξηγεί εκείνη.

«Έχασα εύκολα 68 κιλά χωρίς αυστηρή δίαιτα- Αυτά είναι τα 4 μυστικά μου για απώλεια βάρους»

Η ρουτίνα προπόνησης της 64χρονης Janis Klecker

  1. Τακτικές συνεδρίες γυμναστικής
  2. Περπάτημα με βάρος

1. Τακτικές συνεδρίες γυμναστικής

Η ποικιλία είναι αναμφίβολα η ουσία της ρουτίνας γυμναστικής της Klecker. Πρώτα απ ‘όλα, κάνει καθημερινά κάποιο είδος προπόνησης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τα μαθήματα άρσης βαρών αρκετές φορές την εβδομάδα, όπου εργάζεται στην αντοχή ολοκληρώνοντας διαφορετικές ασκήσεις.

Αν και έχει στόχο να γυμνάζεται κάθε μέρα, λέει ότι παίρνει μια μέρα άδεια που και που. Τις μέρες με ήλιο, προτιμά να κάνει μάθημα γιόγκα. Αλλά τις περισσότερες φορές, κάνει άρση βαρών, barre, aqua jogging και spinning σε μαθήματα. Και, φυσικά, συνεχίζει να τρέχει.

2. Περπάτημα με βάρος

Ως δρομέας μεγάλων αποστάσεων, η Klecker γνωρίζει καλά πώς να κάνει αρκετά χιλιόμετρα. Αλλά παραδέχεται πως καθώς μεγαλώνει, έπρεπε να επεκτείνει το ρεπερτόριο της άσκησής της. «Δεν μπορώ απλώς να τρέχω. Μπορώ ακόμα να τρέξω χωρίς πόνο, αλλά νομίζω ότι ο λόγος που μπορώ να παραμένω ενεργή είναι επειδή διαφοροποιώ πραγματικά αυτό που κάνω», αναφέρει.

Αυτό περιλαμβάνει το περπάτημα με βάρος, κάτι που έχει βρει τόσο προκλητικό όσο και ευχάριστο. «Φοράω ένα γιλέκο 10 κιλών και είναι δύσκολο! Ακολουθώ μια ανηφορική διαδρομή και έτσι δεν χρειάζεται να κάνω 16 χιλιόμετρα. Τα 5 χιλιόμετρα με αυτό το γιλέκο είναι μια δύσκολη προπόνηση», εξηγεί.

«Πώς κατάφερα να αναστρέψω τη γήρανση στο σώμα μου με απλές αλλαγές» – Τι έκανε και φαίνεται πιο νέα και υγιής από ποτέ

«Συχνά λέω στους ανθρώπους ότι πρέπει να γίνουν πιο δημιουργικοί για να παραμένουνε σε φόρμα καθώς μεγαλώνουν. Πρέπει να είσαι περίεργος και να μην φοβάσαι να μάθεις κάτι νέο. Μπορεί να είναι εύκολο να κολλήσουμε στα γνωστά πράγματα που το σώμα μας έχει συνηθίσει να κάνει. Όμως, το να το δοκιμάζουμε και να είμαστε δημιουργικοί είναι χρήσιμο», καταλήγει η Klecker.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top