Ευερέθιστο έντερο: Η Νο1 συνήθεια να κόψετε εάν έχετε το σύνδρομο, σύμφωνα με τους ειδικούς

Ευερέθιστο έντερο: Η Νο1 συνήθεια να κόψετε εάν έχετε το σύνδρομο, σύμφωνα με τους ειδικούς

Η ζωή με ευερέθιστο έντερο -επιστημονικά, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να είναι δύσκολη. Η δυσφορία, τα απρόβλεπτα συμπτώματα και η συνεχής ανησυχία για την πυροδότηση ενός επεισοδίου μπορούν να οδηγήσουν πολλούς ανθρώπους να υιοθετήσουν ακραία μέτρα για τη διαχείριση της κατάστασής τους.

Ωστόσο, ορισμένες -θεωρητικά καλές- συνήθειες μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί αποκαλύπτουν τη Νο1 συνήθεια που πρέπει να κόψετε εάν έχετε ευερέθιστο έντερο και μοιράζονται πρακτικές συμβουλές για τη διαχείριση των συμπτωμάτων σας.

Το Νο1 αρωματικό βότανο για υγιές έντερο – Ανακουφίζει από δυσπεψία και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Τι είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια χρόνια γαστρεντερική διαταραχή που επηρεάζει το παχύ έντερο και παρουσιάζεται σε εκατομμύρια ανθρώπους. Χαρακτηρίζεται από μια σειρά συμπτωμάτων, όπως κοιλιακό άλγος, κράμπες, φούσκωμα, αέρια και αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, όπως διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής, καθιστώντας δύσκολο να φάτε έξω, να απολαύσετε χρόνο με φίλους και να εξερευνήσετε νέες κουζίνες.

Η ακριβής αιτία του συνδρόμου δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά πιστεύεται ότι περιλαμβάνει μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση παραγόντων. Αυτά περιλαμβάνουν την επικοινωνία εντέρου-εγκεφάλου, προβλήματα κινητικότητας του εντέρου, ευαισθησία στα τρόφιμα, στρες και ανισορροπίες στα βακτήρια του εντέρου.

Σε αντίθεση με τις φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου δεν προκαλεί ορατή βλάβη στα έντερα, κάτι που μπορεί είναι δύσκολο να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Ενώ η διατροφή είναι ο κύριος παράγοντας για τα συμπτώματα του συνδρόμου, δεν είναι ο μόνος. «Υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου όπως το άγχος, το στρες και ο κακός ύπνος, επομένως η εστίαση μόνο στο φαγητό μπορεί να μην ανακουφίσει εντελώς τα συμπτώματα», αναφέρει η Bonnie Roney, ιδιοκτήτρια της Diet Culture Rebel.

«Επειδή τα συμπτώματα του συνδρόμου μπορούν να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, όπως η διατροφή, το άγχος και οι ορμονικές αλλαγές, η διαχείρισή τους απαιτεί συχνά ένα εξατομικευμένο σχέδιο», συμπληρώνει.

Πόσο υγιές είναι το έντερό σας; Κάντε ένα κουίζ 2 λεπτών για να το μάθετε

Η συνήθεια που πρέπει να κόψετε εάν έχετε ευερέθιστο έντερο

Ένα από τα πιο κοινά λάθη που κάνουν τα άτομα με ευερέθιστο έντερο είναι ότι είναι υπερβολικά περιοριστικοί στη διατροφή τους. Είναι κατανοητό. Όταν προσπαθείτε να αποφύγετε τα συμπτώματα, το να κόψετε πιθανές τροφές πυροδότησης μπορεί να φαίνεται η καλύτερη προσέγγιση. Ωστόσο, αυτή η συνήθεια μπορεί πραγματικά να επιδεινώσει την κατάστασή σας μακροπρόθεσμα.

Πολλοί άνθρωποι με ευερέθιστο έντερο πέφτουν επίσης στην παγίδα της εξάλειψης πολλών ομάδων τροφίμων σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τα συμπτώματά τους. Αν και αυτό μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση, μπορεί να οδηγήσει σε πιο ευαίσθητο έντερο, διατροφικές ελλείψεις και γενικά χαμηλότερη ποιότητα ζωής.

Ο υπερβολικός περιορισμός μπορεί επίσης να δημιουργήσει έναν κύκλο άγχους και στρες γύρω από το φαγητό. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματικό για όσους πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, καθώς το άγχος είναι γνωστός παράγοντας για συμπτώματα.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Η φυσική θεραπεία που είναι πιο αποτελεσματική από τα φάρμακα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτή η περιοριστική συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως η ορθορεξία, μια ανθυγιεινή εμμονή με την κατανάλωση μόνο «καθαρών» ή «ασφαλών» τροφίμων. Αυτό όχι μόνο περιορίζει την ποικιλία και την απόλαυση του φαγητού, αλλά μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα λόγω της έλλειψης των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου.

«Αντίθετα, ο στόχος θα πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν περισσότερο απελευθέρωση της διατροφής, αποφεύγοντας ή περιορίζοντας μόνο τα τροφικά ερεθίσματα», σημειώνει η Roney. Αντί να κόψετε ολόκληρες ομάδες τροφίμων ή να περιορίσετε σοβαρά τη δίαιτά σας, μια πιο αποτελεσματική προσέγγιση είναι ο εντοπισμός συγκεκριμένων παραγόντων υπό την καθοδήγηση ενός γιατρού.

Αυτό περιλαμβάνει την προσωρινή αφαίρεση των κοινών τροφών ενεργοποίησης και, στη συνέχεια, τη σταδιακή επανεισαγωγή τους για να εντοπιστεί ποιες προκαλούν πραγματικά συμπτώματα. Αυτή η μέθοδος σάς επιτρέπει να διατηρείτε μια ισορροπημένη διατροφή ενώ παράλληλα διαχειρίζεστε το ευερέθιστο έντερο.

Ο ρόλος των φυτικών ινών στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Ένας άλλος βασικός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ο ρόλος των φυτικών ινών στη διατροφή σας. Ενώ οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την υγεία του πεπτικού συστήματος, η ποσότητα φυτικών ινών που καταναλώνετε μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα συμπτώματά σας. Το ίδιο ισχύει και για το είδος των φυτικών ινών που τρώτε.

Για παράδειγμα, οι αδιάλυτες φυτικές ίνες, που βρίσκονται στα δημητριακά ολικής αλέσεως και σε ορισμένα λαχανικά, μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα σε μερικούς ανθρώπους, ιδιαίτερα σε αυτούς που είναι επιρρεπείς στη δυσκοιλιότητα», δηλώνει η Sheila Patterson διατροφολόγος της Intermountain Health και καταλήγει:

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πόνος στην πλάτη και άλλα 4 παράξενα συμπτώματα

«Οι διαλυτές φυτικές ίνες από βρώμη, φασόλια, φρούτα και ορισμένα λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα καρότα και τα πράσινα φασόλια μπορούν να βοηθήσουν τα πεπτικά συμπτώματα. Μετά από μια έξαρση, επαναφέρετε σταδιακά τις φυτικές ίνες κατά 2 έως 3 γραμμάρια την ημέρα και συμπεριλάβετε φυτικές ίνες με συνέπεια εάν δεν αντιμετωπίζετε συμπτώματα».

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top