Οι στατίνες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για περισσότερες από 20 μορφές καρκίνου – Ελπιδοφόρα μελέτη

Οι στατίνες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για περισσότερες από 20 μορφές καρκίνου - Ελπιδοφόρα μελέτη

Οι στατίνες, τα κοινά φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης περισσότερων από 20 καρκίνων, καθώς και να περιορίσουν τους θανάτους από καρδιακές παθήσεις, υποστηρίζει μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό iScience.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, ο κίνδυνος σοβαρών καρκίνων, όπως αυτοί του μαστού, του προστάτη και του τραχήλου της μήτρας, μειώθηκε στο μισό σε ασθενείς που λάμβαναν τα χάπια για τη μείωση της χοληστερόλης. Οι ερευνητές χαιρέτησαν τα αποτελέσματα αυτά ως μια σημαντική ανακάλυψη για την καταπολέμηση της μάστιγας του καρκίνου.

Χοληστερίνη: Ποιοι πρέπει να παίρνουν στατίνες και από ποια ηλικία – Ποιες είναι οι παρενέργειες που πρέπει να γνωρίζετε

Πώς διεξήχθη η μελέτη για τις στατίνες και τον κίνδυνο καρκίνου

Στη μελέτη, ακαδημαϊκοί στην Κίνα χρησιμοποίησαν μια βρετανική βάση δεδομένων που περιείχε πληροφορίες υγείας έως και 15 ετών για σχεδόν 400.000 ασθενείς προκειμένου να καταλήξουν στα πρωτοποριακά συμπεράσματά τους.

Υποστηρίζουν ότι τα φάρμακα που μειώνουν τα λιπίδια -κυρίως οι στατίνες – μπορεί να έχουν πολλά αντικαρκινικά αποτελέσματα, όπως η μείωση της φλεγμονής και η πρόληψη της ανάπτυξης και του πολλαπλασιασμού των κακοήθων κυττάρων.

«Βρήκαμε ότι τα φάρμακα που μειώνουν τα λιπίδια, ιδιαίτερα οι στατίνες, συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο 21 τύπων καρκίνου», σημείωσαν οι ερευνητές.

«Μπορεί το να εξετάσουμε το ενδεχόμενο επαναχρησιμοποίησης αυτών των φαρμάκων για την πρόληψη του καρκίνου, να να είναι μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική. Τα φάρμακα που μειώνουν τα λιπίδια προστατεύουν από τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου, υποδηλώνοντας τα πιθανά αποτελέσματα πρόληψης του καρκίνου στον γενικό πληθυσμό», πρόσθεσαν.

Ωστόσο, οι ειδικοί επιμένουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα μετά την παρούσα μελέτη. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη UK Biobank, η οποία συλλέγει πληροφορίες για την υγεία και άλλες πληροφορίες για 500.000 ανθρώπους από το 2006. Για τη μελέτη, εντόπισαν 383.784 άτομα, εκ των οποίων οι 114.451 ήταν νέοι χρήστες των φαρμάκων που μειώνουν τα λιπίδια.

Οι πληροφορίες για τους άνδρες και τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης τυχόν διάγνωσης καρκίνου και της ημερομηνίας που συνταγογραφήθηκαν στους ασθενείς φάρμακα μείωσης των λιπιδίων, παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 12,8 χρόνια.

Για ποιους καρκίνους και κατά πόσο μειώνουν τον κίνδυνο οι στατίνες

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι νέοι χρήστες στατινών είχαν χαμηλότερο κίνδυνο λευχαιμίας, λεμφώματος, πολλαπλού μυελώματος και μελανώματος.

Επιπλέον, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, της μήτρας, του τραχήλου, του μαστού, του πνεύμονα, του ήπατος, του οισοφάγου, γαστρικού καρκίνου, καρκίνου του εντέρου, του παχέος εντέρου, του δέρματος, της ουροδόχου κύστης, των νεφρών, καρκίνους του θυρεοειδούς, του παγκρέατος και του εγκεφάλου.

Καρδιά : Ποια εξέταση αίματος προβλέπει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό στις γυναίκες 30 χρόνια πριν

Μάλιστα, η μείωση του κινδύνου για μεμονωμένους καρκίνους κυμαινόταν από 38 έως 66%. Η χρήση φαρμάκων για τη μείωση των λιπιδίων συσχετίστηκε επίσης με 70% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο σε ένα χρονικό διάστημα, σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν λάμβαναν τα φάρμακα.

Το μέλλον στην έρευνα για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου

Οι ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Shandong και άλλα κέντρα στην Κίνα δήλωσαν:

«Τα φάρμακα που μειώνουν τα λιπίδια μπορεί να έχουν προληπτική επίδραση στον καρκίνο, μετριάζοντας τη χρόνια φλεγμονή, έναν κρίσιμο παράγοντα για την ανάπτυξη πολλών κακοηθειών».

Προηγούμενες έρευνες για τις στατίνες και τους μεμονωμένους καρκίνους ήταν ανάμεικτες, με κάποιες να δείχνουν θετική και άλλες αρνητική επίδραση. Έτσι, πρέπει να σημειωθεί ότι η μελέτη ήταν παρατηρητική και ενώ η ομάδα έδειξε συνδέσμους μεταξύ στατινών και μειωμένου κινδύνου καρκίνου, δεν σχεδιάστηκε για να αποδείξει εάν το φάρμακο είναι υπεύθυνο για αυτή τη μείωση.

Ο Jayant Vaidya, καθηγητής χειρουργικής και ογκολογίας στο University College του Λονδίνου, δήλωσε: «Χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Ο χαμηλότερος κίνδυνος που βρέθηκε ήταν ανεξάρτητος από τη διάρκεια χρήσης στατινών, επομένως η συσχέτιση μπορεί να μην είναι αιτιολογική.

Μπορούμε να ρίξουμε την χοληστερόλη χωρίς τις στατίνες; – Τι λένε οι ειδικοί για τις εναλλακτικές επιλογές

«Σε κάθε περίπτωση, τα καρδιαγγειακά οφέλη είναι αρκετός λόγος για να συζητηθεί η χρήση στατινών και άλλων φαρμάκων μείωσης των λιπιδίων μεταξύ γιατρού και ασθενών», κατέληξε.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top