Οι απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ φέρνουν ριζικές αλλαγές στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση

φάρμακα

Δύο μεγάλες αλλαγές στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση σχεδιάζει το υπουργείο υγείας, με δικλείδες ασφαλείας, ψηφιακά εργαλεία και εντατικούς ελέγχους.

Για 10 χρόνια μια γυναίκα χρησιμοποιούσε τον ΑΜΚΑ του πρώην συζύγου της εκτελώντας συνταγές ναρκωτικών φαρμάκων που υπέγραφαν γιατροί.
Την προηγούμενη εβδομάδα αποκαλύφθηκε απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ με εικονικές συνταγογραφήσεις φαρμάκων και ζημιά που ξεπερνά τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί που εμπλέκονται στο κύκλωμα χρησιμοποιούσαν ΑΜΚΑ κυρίως αλλοδαπών και ανασφάλιστων.
Οι δύο παραπάνω περιπτώσεις δυστυχώς δεν είναι οι μόνες. Το σύστημα έχει κενά και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι αποδυναμωμένοι. Άνθρωποι της αγοράς λένε ότι οι περιπτώσεις που αποκαλύπτονται είναι η κορυφή του παγόβουνου.

«Είναι απαραίτητο η Πολιτεία να επανεξετάσει τη φαρμακευτική δαπάνη των ανασφάλιστων πολιτών, η οποία υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ ετησίως, επιτυγχάνοντας «νέο υψηλό» το 2022, ενώ ταυτόχρονα η ανεργία συνεχώς μειώνεται», δηλώνει ο ΣΦΕΕ, ζητώντας τη λήψη μέτρων για τον έλεγχο της κατανάλωσης με έμφαση στα ψηφιακά εργαλεία.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε πρόσφατες δηλώσεις του παραδέχθηκε πώς παρά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, «τεχνικά δύναται, με ΑΜΚΑ ανθρώπου που δεν μπορεί να το δει και να σε καταγγείλει, να κάνεις εικονικές συνταγογραφήσεις».

Ποιες αλλαγές έρχονται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει δύο μεγάλες αλλαγές στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, προκειμένου να μην υπάρχουν κενά στο σύστημα. Ρόλο «κλειδί» για την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα έχει ο ίδιος ο ασφαλισμένος. Επειδή όμως δεν είναι όλος ο πληθυσμός εξοικειωμένος με την τεχνολογία μελετώνται τρόποι που θα βοηθήσουν και τις μεγάλες ηλικίες.
Όπως έχει αναφέρει ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σχεδιάζεται η εφαρμογή ενός νέου συστήματος με το οποίο για να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα πρέπει ο ασφαλισμένος να επιβεβαιώσει έναν κωδικό που θα έρχεται στο κινητό του.
Συγκεκριμένα, το νέο σύστημα ασφαλείας θα αφορά σε ένα μήνυμα OTP (One Time Password – κωδικός μίας χρήσης) το οποίο θα έρχεται στο κινητό του ατόμου που ανήκει ο ΑΜΚΑ, για συναίνεση στην συνταγογράφηση, όπως ήδη γίνεται στις τραπεζικές συναλλαγές.
Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του χρόνου αφορά τη συνταγογράφηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους με την προϋπόθεση να έχει πρώτα ανέβει ψηφιακά η διάγνωση μέσω εξετάσεων σε έναν ηλεκτρονικό φάκελο και έτσι να πιστοποιείται η ανάγκη λήψης οποιουδήποτε φαρμάκου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας «μέχρι τέλος του έτους, οι διαγνωστικές εξετάσεις θα είναι σε ηλεκτρονική μορφή, θα έχουν συνδεθεί όλα τα διαγνωστικά κέντρα με τον ΕΟΠΥΥ και πλέον για να γράψει ο γιατρός στον ασθενή ένα συγκεκριμένο φάρμακο, θα πρέπει να ανεβάσει στο σύστημα εξετάσεις που να δικαιολογούν το νόσημα και επομένως την συνταγογράφηση του συγκεκριμένου φαρμάκου».
«Θα τους ελέγξουμε όλους» τονίζει ο κ. Γεωργιάδης. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα και σε άλλες περιοχές, όπου γιατροί προχωρούν σε ηλεκτρονική συνταγογράφηση που υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο όρο των συνταγογραφήσεων άλλων γιατρών της ίδιας ειδικότητας.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top