Τον Οκτώβριο ανακοινώνονται οι αλλαγές στις εφημερίες. Έντονες αντιδράσεις από εργαζόμενους σε 4 Νοσοκομεία της Αττικής για την καθημερινή 24ωρη εφημέρευση.
Περίπου τα Πάσχα θα μπορούμε να μετρήσουμε τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων στις εφημερίες για τη μείωση του χρόνου αναμονής στα ΤΕΠ δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Το επόμενο διάστημα θα έχει οριστικοποιηθεί το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις αλλαγές στο σύστημα εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία με απώτερο στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών. Ο υπουργός Υγείας αυτό το διάστημα έχει συναντήσεις με τους Νοσοκομειακούς γιατρούς προκειμένου να καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις.
Το σχέδιο που μελετά ο υπουργός για τη μείωση του χρόνου αναμονής στα ΤΕΠ των νοσοκομείων του ΕΣΥ που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνά και τις 8 ώρες και αποτελεί «εστία δυσαρέσκειας και πολλές φορές αδικούν και τη συνολική εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας» όπως έχει δηλώσει, κινείται σε δύο άξονες. Καλύτερη διαχείριση των περιστατικών στα ΤΕΠ των νοσοκομείων με ενίσχυση σε προσωπικό, ειδικά όσον αφορά στους τραυματιοφορείς και καλύτερη διαχείριση των εφημεριών στα νοσοκομεία της Αττικής.
Πάντως η καθημερινή εφημερία όλων των νοσοκομείων της Αττικής δεν φαίνεται να προχωράει, λόγω έλλειψης προσωπικού. Μελετάται η πρωινή λειτουργία για όλα τα νοσοκομεία της Αττικής, ανεξάρτητα εάν εφημερεύουν ή όχι. Σήμερα οι εφημερίες ξεκινούν από τις 2 το μεσημέρι για τα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας και από τις 8 το πρωί για τα νοσηλευτικά ιδρύματα της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
«Κατά τη θητεία μου στο ΕΣΥ θέλω να μειώσουμε το μέσο χρόνο αναμονής στην εφημερία, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πολύ ακραία. Το να πέσει ο μέσος χρόνος αναμονής έως και μιάμιση ώρα, είναι ένας εφικτός στόχος», τόνισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Αντίδραση εργαζομένων σε 4 νοσοκομεία
Την έντονη αντίθεσή τους στην καθημερινή 24ωρη εφημέρευση εκφράζουν με ανακοίνωσή τους τα σωματεία εργαζομένων από 4 νοσοκομεία. Πρόκειται για τα «Αττικόν», Γενικό Κρατικό Νίκαιας, «Ασκληπιείο» Βούλας και «Θριάσιο» Νοσοκομείο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας όχι απλώς δεν θα δώσει λύση στα προβλήματα, αλλά «θα επιδεινώσει την ήδη υπάρχουσα κατάσταση. Αυτό είναι αυταπόδεικτο αφού ακόμα και με τη σημερινή μορφή να μείνει το εφημεριακό καθεστώς αποδεικνύεται ότι απαιτείται πολλαπλάσιο προσωπικό από το υπάρχον».
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για « υποβάθμιση της τακτικής λειτουργίας των κλινικών και των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, δηλαδή μετατροπή των νοσοκομείων σε εφημερατζίδικα. Πώς θα γίνονται για παράδειγμα τακτικές στεφανιογραφίες, όταν το μοναδικό αιμοδυναμικό εργαστήριο του νοσοκομείου θα είναι κάθε μέρα σε αναμονή επειγόντων περιστατικών; Αντίστοιχα τα ραντεβού για γαστροσκόπηση ή κολονοσκόπηση».
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους «η λύση για να αντιμετωπιστούν οι πολύωρες αναμονές στα ΤΕΠ, και για να προσφέρονται ποιοτικές και σύγχρονες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας είναι η άμεση στελέχωση με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, να στελεχωθούν οι δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας στη Β ΥΠΕ, να ξανανοίξει το Λοιμωδών ως σύγχρονο πλήρες νοσοκομείο».
Κινητοποιήσεις
- Συμμετοχή στη στάση εργασίας την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, ώρες 11:00-3:00 και κινητοποίηση στα γραφεία της 2η ΥΠΕ την ίδια μέρα στις 12:00.
- Κινητοποίηση μαζί με τοπικούς φορείς σε κάθε νοσοκομείο το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη.
- Συμμετοχή στην πανελλαδική- πανυγειονομική απεργία στις 17 Οκτώβρη.
- Ενημέρωση των ασθενών στα νοσοκομεία για τις συνέπειες της αλλαγής στο εφημεριακό καθεστώς.