Παιδί: Πώς να το σώσετε από πνιγμό και άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης – Τι πρέπει να κάνετε αμέσως

Παιδί: Πώς να το σώσετε από πνιγμό και άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης - Τι πρέπει να κάνετε αμέσως

Φανταστείτε να βρίσκεστε ένα βράδυ στο σπίτι και να απολαμβάνετε χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα και την οικογένεια σας. Θα μπορούσε να είναι η μητέρα ή ο πατέρας σας, ο αδελφός ακόμη και το παιδί σας. Και την ώρα που γελάτε με όλη σας την ψυχή εξαιτίας ενός αστείου… ξαφνικά κάποιος δίπλα σας παθαίνει ανακοπή ή κάτι κολλάει στο λαιμό του και πνίγεται.

Πέφτει στο πάτωμα και σταματά να αναπνέει ή σας δείχνει ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει και παθαίνει πανικό. Θα ξέρατε τι να κάνετε; Αν όχι, η Grace Lawson, βασική εκπαιδεύτρια πρώτων βοηθειών στο St John Ambulance δίνει μερικές χρήσιμες πληροφορίες που μπορεί να σώσουν τη ζωή των αγαπημένων σας ανθρώπων ή κάποιον που θα έχει την τύχη να έχει εσάς δίπλα του εκείνη τη στιγμή.

Ποια ερώτηση δεν πρέπει να κάνουμε στα παιδιά όταν γυρνάνε από το σχολείο

Οι πρώτες βοήθειες μπορούν να σώσουν το παιδί

Η πορεία της Grace στην οργάνωση St John Ambulance, που εκπαιδεύει απλούς ανθρώπους στις πρώτες βοήθειες, ξεκίνησε από την παιδική της ηλικία, όταν η νοσηλεύτρια μητέρα της, την έγραψε στους «ασβούς» (Badger) και αργότερα στους «δόκιμους» (Cadet), τίτλοι σαν τα δικά μας «λυκόπουλα» στους προσκόπους.

Αφού ολοκλήρωσε το σχολείο, έκανε αίτηση για μαθητεία στα σεμινάρια που παρέδισαν και γρήγορα εξελίχθηκε η ίδια ως εκπαιδεύτρια. Με τα χρόνια, η Grace έχει παραδώσει πολλά από τα μαθήματα πρώτων βοηθειών, ψυχικής υγείας και εκπαίδευσης πυρασφάλειας. Όλα αυτά τα χρόνια πρατηρεί πάντα όσους έρχονται στα μαθήματα της. Μερικοί φτάνουν αδιάφοροι, πιθανώς από περιέργεια, όμως κάποιοι άλλοι είναι πρόθυμοι να μάθουν, ίσως επειδή βίωσαν κάποια τραγική εμπειρία και εύχονταν να μπορούσαν να είχαν κάνει περισσότερα.

Επιληπτική κρίση

Στην ερώτηση: «τι πρέπει να κάνετε αν συναντήσετε κάποιον που παθαίνει επιληπτική κρίση;» η Grace υπογραμμίζει ότι «πρώτα απ’ όλα, αφήστε τους να έχουν την κρίση τους. Βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλείς, καθαρίστε τον χώρο και στη συνέχεια χρονομετρήστε την διάρκεια της κρίσης. Δείτε πόσο διαρκεί και περιμένετε να σταματήσει»

Αν προσπαθήσετε να παρέμβετε, θα μπορούσατε να επιδεινώσετε την κατάσταση. Έτσι, μόλις τελειώσει η κρίση, θα προχωρήσετε στην κύρια εξέταση. Ελέγξτε αν αναπνέει και αν ανταποκρίνεται. Εάν δεν ανταποκρίνεται αλλά αναπνέει, τοποθετήστε τους σε θέση ανάνηψης. Καλέστε ασθενοφόρο αν είναι η πρώτη τους επιληπτική κρίση, αν έχουν περάσει ξανά περισσότερες από μία ή αν η κρίση διαρκεί πάνω από πέντε λεπτά.

Καρδιακή προσβολή

Η Grace περιέγραψε διάφορα σημάδια και συμπτώματα καρδιακής προσβολής, τα οποία περιλαμβάνουν χλωμό, κρύο, υγρό δέρμα, θαμπό χρώμα και πόνο στα χέρια ή στη γνάθο. Σημείωσε ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να βιώσουν έναν αμβλύ πόνο ανάμεσα στους ώμους, ενώ οι άνδρες είναι πιο πιθανό να αισθανθούν έναν αμβλύ πόνο στο στήθος.

Αν βρίσκεστε με κάποιον που βιώνει καρδιακή προσβολή, το πιο γρήγορο που μπορείτε να κάνετε είναι να τους δώσετε μια ασπιρίνη μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο. Ακόμη κι αν προσωρινά ο άνθρωπος συνέλθει, καλέστε οπωσδήποτε το ασθενοφόρο και μέχρι να έρθει πρέπει «να τον καθίσετε με τα γόνατά του ελαφρώς σηκωμένα»

Το σπιτικό γιατροσόφι που μειώνει το κρυολόγημα των παιδιών κατά δύο ημέρες

Υποψία τραυματισμού στη σπονδυλική στήλη

Οι τραυματισμοί της σπονδυλικής στήλης μπορεί να προκληθούν από διάφορα ατυχήματα, όπως πτώσεις και αθλητικούς τραυματισμούς. Αν υποψιάζεστε ότι κάποιος έχει τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τις συνθήκες και τι έχει συμβεί.

Πρώτα απ’ όλα, «μετακινήστε τους μόνο αν κινδυνεύουν, δηλαδή αν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη ζωή τους εκεί που βρίσκονται»,συμβουλεύει η Grace, προσθέτοντας: «Αν για παράδειγμα, δεν αναπνέουν, θα έπρεπε να τους βάλετε σε θέση ανάνηψης.» Σε διαφορετική περίπτωση, είναι σημαντικό να μην μετακινήσετε τον τραυματία.

Αποκοπή δακτύλου

«Σε περιπτώσεις τέτοιων τραυματισμών πάντα να αντιμετωπίζετε πρώτα το τραύμα. Θέλετε να σταματήσετε την αιμορραγία όσο το δυνατόν καλύτερα ασκώντας άμεση πίεση,» συμβούλεψε η Grace. Αν δεν έχετε επίδεσμο, η Grace συνιστά να να χρησιμοποιήσετε ένα καθαρό πανί και να ασκηθεί πίεση στο τραύμα, κάτι που ο τραυματίας μπορεί να κάνει με το δικό του χέρι, πρόσθεσε.

Η Grace έχει μοιραστεί σημαντικές συμβουλές πρώτων βοηθειών, ξεκινώντας με τον τρόπο αντιμετώπισης ενός αποκομμένου δακτύλου. Συνιστά, μόλις ελεγχθεί η αιμορραγία, να τοποθετήσετε το δάχτυλο τυλιγμένο με πανί ή επίδεσμο σε μια πλαστική μεμβράνη ή πλαστική σακούλα στην οποία τυλίγουμε μια παγοκύστη γύρω του. «Δεν το βάζουμε απευθείας στον πάγο, γιατί μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα να το επανασυνδέσουν αργότερα στο νοσοκομείο,» διευκρίνισε η Grace.

Μετά από αυτό, κρατήστε το δάχτυλο κρύο τοποθετώντας το σε πάγο.

Πνιγμός

Όταν πρόκειται για πνιγμό,  η Grace επεσήμανε ότι, σε αντίθετα με την κοινή πεποίθηση που υποστηρίζεται από τις δραματικές σκηνές στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο, οι μαλάξεις στην κοιλιά και το θώρακα μπορεί να μην είναι η καλύτερη αρχική αντίδραση. «Στην πραγματικότητα, μπορεί να προκαλέσει αρκετή ζημιά στον τραυματία,» προειδοποίησε.

Αντ’ αυτού, η Grace προτείνει μια διαφορετική προσέγγιση πριν καταφύγετε σε κοιλιακές ωθήσεις, η οποία περιλαμβάνει αρκετά προκαταρκτικά βήματα. «Ξεκινάμε ρωτώντας τους αν πνίγονται, γιατί μπορεί η δυσκολία στην αναπνοή να προέρχεται από μια σοβαρή αλλεργία που έχει προκαλέσει πρήξιμο στο λαιμό τους και να μην αναπνέουν από αυτό.

Αν όμως κάτι έχει κολλήσει στο λαιμό τους  ζητήστε τους αν μπορούν να βήξουν για να δείτε αν μπορούν να το βγάλουν μόνοι τους. Αν δεν μπορούν ή αν ο βήχας είναι σχεδόν ανύπαρκτος, τότε βάλτε το ένα χέρι σας μπροστά στους για να τους στηρίξετε και ξεκινήστε να χτυπάτε την πλάτη μέχρι πέντε χτυπήματα βάζοντας την  παλάμη ανάμεσα στις ωμοπλάτες».

Πνιγμός: Τι πρέπει να προσέχετε όταν κολυμπάτε σε πισίνα

«Αν ακόμα δεν έχει βγει αυτό που τους πνίγει, τότε αγκαλιάστε τους από πίσω και ξεκινήστε μέχρι πέντε δυνατές πιέσεις στην κοιλιά. Αν κι αυτό αποτύχει, καλέστε ασθενοφόρο και επαναλάβετε τη διαδικασία από την αρχή, επιστρέφοντας στα χτυπήματα στην πλάτη».

Όλο Υγεία

Scroll to Top