Γιατί ο καρκίνος που εμφάνισε ο Michael Douglas εξελίσσεται σε «επιδημία» – Πώς συνδέεται με το σεξ και πώς θα προστατευθείτε

Γιατί ο καρκίνος που εμφάνισε ο Michael Douglas εξελίσσεται σε «επιδημία» - Πώς συνδέεται με το σεξ και πώς θα προστατευθείτε

Όταν η ποπ σταρ Katy Perry παραδέχτηκε δημόσια ότι το στοματικό σεξ είναι κάτι που μοιράζεται με τον σύντροφο της, πολλοί γέλασαν πονηρά. Η τραγουδίστρια του «Firework», που είναι παντρεμένη με τον Βρετανό ηθοποιό Orlando Bloom, δήλωσε ανοικτά στο podcast «Call Her Daddy» ότι «αν ο σύζυγός της καθαρίσει και τακτοποιήσει την κουζίνα τότε να είναι έτοιμος να δεχθεί στοματικό σεξ».

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το στοματικό σεξ συνδέεται με τον καρκίνο.Να θυμίσουμε ότι πρώτος ο 79χρονος σήμερα θρύλος του Χόλιγουντ Michael Douglas αποκάλυψε το 2013 ότι η διάγνωση καρκίνου του στόματος πιθανότατα προκλήθηκε από στοματικό σεξ και μίλησε ανοικτά για την επιτυχή θεραπεία που έλαβε με την οποία νίκησε τον καρκίνο.

Κι ενώ έρευνες δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανδρών (85,4%) και των γυναικών (83,2%) επιδίδονται σε στοματικό σεξ κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης το ίδιο αυξημένο είναι και το ποσοστό του κινδύνου που διατρέχουν να εμφανίσουν καρκίνο στο λαιμό.

Επιδημία στη Δύση

Στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ οι επιστήμονες κάνουν λόγο για «επιδημία» καρκίνου του λαιμού, καθώς όλο και περισσότερα άτομα διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με αυτή τη μορφή καρκίνου. Οι γιατροί όμως, δεν κατηγορούν μόνο το κάπνισμα για αυτό καθώς  πιστεύουν ότι το στοματικό σεξ — όλων των ειδών — μπορεί να είναι ο ένοχος.

Πριν από λίγους μήνες, ο 53χρονος βρετανός παρουσιαστής του Heart Radio, Jamie Theakston, αναγκάστηκε να αποκαλύψει ότι έχει καρκίνο του λάρυγγα σε πρώτο στάδιο, αφού οι ακροατές είχαν παρατηρήσει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τη φωνή του η οποία έγινε ξαφνικά βραχνή.

Σχολιάζοντας την αποκάλυψη, ο διευθυντής του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της Βρετανίας, καθηγητής Peter Johnson είπε: «Αν και όλες οι περιπτώσεις εμφάνισης καρκίνου είναι τρομακτικές ο Τζέιμι είναι τυχερός μέσα στην ατυχία του γιατί εντόπισε τη νόσο στα αρχικά της στάδια, γιατί έχει περισσότερες και καλύτερες πιθανότητες για επιτυχημένη θεραπεία».

Τόνισε μάλιστα ότι «ένας στους δύο από εμάς θα αναπτύξει κάποια μορφή καρκίνου στη διάρκεια της ζωής μας — αλλά χάρη στη συνεχιζόμενη πρόοδο, περισσότεροι καρκίνοι διαγιγνώσκονται πλέον σε πρώιμο στάδιο από ποτέ και τα ποσοστά επιβίωσης είναι σε υψηλό όλων των εποχών, γι’ αυτό θα ήθελα να ενθαρρύνω όλους, να επισκεφτεί τον γιατρό του εάν έχει ανησυχητικά συμπτώματα».

Κάθε χρόνο περίπου 12.800 άνθρωποι εμφανίζουν κάθε χρόνο στη Βρετανία καρκίνο του λάρυγγα και του λαιμού ενώ στις ΗΠΑ φτάνουν τις  71.100!

Πιθανά συμπτώματα:

  • Πόνος κατά την κατάποση ή δυσκολία στην κατάποση
  • Ένα εξόγκωμα ή οίδημα στο λαιμό σας
  • Βήχας που διαρκεί ή δύσπνοια
  • Επίμονος πονόλαιμος ή πόνος στο αυτί
  • Ένας υψηλός ήχος συριγμού όταν αναπνέετε
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Κακοσμία αναπνοή
  • Γενική κόπωση
  • Συνιστάται στους ανθρώπους να επισκεφθούν έναν γιατρό εάν είχαν βραχνή φωνή για περισσότερες από τρεις εβδομάδες.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από το ένα τρίτο (35%) στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τον Cancer Research. Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι ο ιός των HPV, ένας συνήθως ακίνδυνος ιός που μεταδίδεται σεξουαλικά και μέσω της επαφής με το δέρμα, μπορεί να ευθύνεται για την αύξηση.

Ο Δρ Hisham Mehanna από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ στο Ηνωμένο Βασίλειο είπε ότι το 70% των περιπτώσεων καρκίνου του λαιμού προκαλούνται από τον HPV, ο οποίος έχει συνδεθεί με πολλούς τύπους καρκίνου.

Το στοματικό σεξ προκαλεί καρκίνο του λαιμού;

Υποστήριξε ακόμη, ότι τα άτομα με πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους στους οποίους κάνουν στοματικού σεξ έχουν έως και εννιά φορές αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνου του λαιμού, γνωστού και ως καρκίνος του στοματοφάρυγγα.

Ο Δρ Hisham Mehanna έγραψε στο The Conversation ότι υπήρξε μια «ταχεία αύξηση του καρκίνου του λαιμού στη Δύση», σε τέτοιο βαθμό που κάποιοι το έχουν ονομάσει «επιδημία». Περίπου οκτώ στους δέκα ανθρώπους θα είναι κάποια στιγμή φορείς του HPV με το ένα τρίτο του πληθυσμού να κινδυνεύει να μολυνθεί ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με έρευνες.

Ο ιός, συνήθως βρίσκεται στα γεννητικά όργανα και γύρω από αυτά. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι ο ιός αντιμετωπίζεται από το ανοσοποιητικό σύστημα ως ακίνδυνος που δεν προσπαθεί να τον καταπολεμήσει.

Ωστόσο, για λόγους που δεν είναι πλήρως κατανοητοί, ο ιός μπορεί να εισβάλει στους ιστούς του σώματος και να προκαλέσει αλλαγές στα κύτταρα που οδηγούν σε καρκίνο. Υπάρχουν πάνω από 150 τύποι HPV, αλλά μόνο περίπου 12 μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Οι HPV 16 και 18 είναι οι πιο συχνοί τύποι υψηλού κινδύνου που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του στοματοφάρυγγα.

Οι γιατροί έχουν διαπιστώσει ότι το στοματικό σεξ είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για αυτόν τον τύπο καρκίνου — υπερβαίνοντας το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ ακόμη και την ανθυγιεινή διατροφή. Κι αυτό, γιατί με το στοματικό σεξ  η μόλυνση με HPV μπορεί να εισχωρήσει στο πίσω μέρος του λαιμού ή κοντά στις αμυγδαλές.

Οι καρκίνοι του στοματοφάρυγγα επηρεάζουν περισσότερο τους άνδρες παρά τις γυναίκες, ωστόσο δεν είναι σαφές αν το στοματικό σεξ στις γυναίκες είναι πιο επικίνδυνο όσον αφορά τη μετάδοση του HPV, σε σύγκριση με το στοματικό σεξ στους άνδρες.

Ο HPV έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο για διάφορους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του τραχήλου της μήτρας, του στόματος, του πρωκτού, του πέους και του κόλπου.

Το εμβόλιο για τον HPV

Το εμβόλιο, που και στην Ελλάδα συνιστάται σε κορίτσια και αγόρια 11 χρόνων και πάνω, είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%.

Στις ηλικίες των 11 και 12 γίνεται σε δύο δόσεις με διαφορά 12 μηνών. Για όσους το κάνουν σε μεγαλύτερη ηλικία – 15 έως 26 ετών-οι δόσεις είναι τρεις.

Ωστόσο, το εμβόλιο δεν βοηθά μόνο στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αλλά έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στη μείωση των ποσοστών καρκίνων του λάρυγγα και του λαιμού.

Τα ποσοστά έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 50% ανά 100.000 άνδρες, σύμφωνα με μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 5 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Θεραπεία και προσδόκιμο επιβίωσης

Ο καρκίνος του λάρυγγα μπορεί μερικές φορές να εμφανίζεται σε οικογένειες, αλλά το κάπνισμα, η τακτική κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ, η ανθυγιεινή διατροφή και η έκθεση σε ορισμένες ουσίες όπως ο αμίαντος μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο.

Η θεραπεία αυτού του καρκίνου εξαρτάται από το πότε θα διαγνωστεί. Στα αρχικά στάδια, ένας συνδυασμός ακτινοβολίας για τη συρρίκνωση του καρκίνου και χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεση του όγκου είναι η πιο συνήθεις θεραπεία. Εάν η ασθένεια είναι πιο προχωρημένη, τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα καθώς θα χρειαστεί να αφαιρεθεί ολόκληρος ο λάρυγγας και να ακολουθηθεί χημειοθεραπεία για να εξοντωθούν τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα.

Η αφαίρεση του λάρυγγα σημαίνει ότι ένα άτομο δεν θα μπορεί πλέον να μιλά ή να αναπνέει κανονικά. Οι χειρουργοί θα δημιουργήσουν μια ειδική τρύπα σε μέρος του λαιμού, όπου θα τοποθετήσουν μια βαλβίδα που μπορεί να μιμηθεί τη λειτουργία του λάρυγγα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δίνεται στους ασθενείς μια ηλεκτρική συσκευή που τοποθετείται στο λαιμό για να βοηθήσει στην παραγωγή ήχων.

Το 65% των ασθενών με αυτή τη μορφή καρκίνου θα επιβιώσει πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση, ωστόσο το ποσοστό πέφτει στο 55% σε μια δεκαετία.

Όλο Υγεία

Scroll to Top