Ανησυχία στις ΗΠΑ: Ιός που προκαλεί παράλυση σε παιδιά παρουσιάζει έξαρση – Ξεκινά σαν κρυολόγημα

Ανησυχία στις ΗΠΑ: Ιός που προκαλεί παράλυση σε παιδιά παρουσιάζει έξαρση - Ξεκινά σαν κρυολόγημα

Τα δείγματα λυμάτων στις ΗΠΑ δείχνουν μια ανησυχητική αύξηση σε έναν ιό του αναπνευστικού που έχει συνδεθεί με συμπτώματα που μοιάζουν με πολιομυελίτιδα. Πρόκειται για παραλλαγή του εντεροϊού, η λεγόμενη EV-D68 που μπορεί να οδηγήσει σε οξεία χαλαρή μυελίτιδα, η οποία είναι πιθανό να προκαλέσει αδυναμία ή παράλυση,κυρίως στα παιδιά.

«Ανιχνεύουμε νουκλεϊκά οξέα της EV-D68 στα λύματα σε όλη τη χώρα και τα επίπεδα αυξάνονται ανησυχητικά», δήλωσε στο NBC News η Alexandria Boehm, διευθύντρια προγράμματος του WastewaterScan, ενός μη κερδοσκοπικού δικτύου παρακολούθησης λυμάτων και καθηγήτρια πολιτικών και περιβαλλοντικών μηχανικών στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Ποια εμβόλια περιλαμβάνει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων 2024

Η EV-D68 είναι αρκετά κοινή, με τα περισσότερα άτομα άνω των 5 ετών να παρουσιάζουν ενδείξεις προηγούμενης μόλυνσης. Ο ιός μεταδίδεται μέσω αναπνευστικών εκκρίσεων όπως το σάλιο ή η ρινική βλέννα ή αγγίζοντας μια μολυσμένη επιφάνεια και στη συνέχεια το στόμα ή τη μύτη.

Οι λοιμώξεις κορυφώνονται το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, με τα βρέφη, τα παιδιά και τους εφήβους, ιδιαίτερα εκείνους με άσθμα, να θεωρούνται οι πιο ευάλωτοι.

Τα συμπτώματα του EV-D68 είναι συνήθως ήπια και περιλαμβάνουν ρινική καταρροή, φτέρνισμα, βήχα, αδιαθεσία και πόνους στο σώμα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, έχουν αναφερθεί συριγμός και δυσκολία στην αναπνοή. Το πιο ανησυχητικό είναι, ωστόσο, ότι το EV-D68 πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στην ανάπτυξη οξείας χαλαρής μυελίτιδας.

Τι είναι η οξεία χαλαρή μυελίτιδα

Η οξεία χαλαρή μυελίτιδα είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή νευρολογική πάθηση, τα συμπτώματα της οποίας περιλαμβάνουν μυϊκή αδυναμία, μπερδεμένη ομιλία, δυσκολία στην κατάποση, πτώση του προσώπου και, σε ορισμένες περιπτώσεις, παράλυση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η οξεία χαλαρή μυελίτιδα ξεκινά με συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα και, μέσα σε μια εβδομάδα, εξελίσσεται σε παράλυση. Ενώ η εντατική φυσικοθεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμη, δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία ή ίαση και πολλοί ασθενείς μένουν με σοβαρές αναπηρίες που αλλάζουν τη ζωή τους.

Παρόμοια με την πολιομυελίτιδα, η οξεία χαλαρή μυελίτιδα προκαλεί παράλυση μόνο σε κάποιους ανθρώπους. Και ενώ αυτές οι νευρολογικές επιπλοκές είναι σπάνιες, οι εστίες σοβαρής EV-D68 και οξείας χαλαρής μυελίτιδας ακολουθούν ένα περίεργο μοτίβο.

Η εξέλιξη των κρουσμάτων της παραλλαγής του εντεροϊού στις ΗΠΑ

Από τότε που τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) άρχισαν να παρακολουθούν την κατάσταση το 2014, η οξεία χαλαρή μυελίτιδα έχει φουντώσει κατά κύματα, με τα περιστατικά να αυξάνονται κάθε δεύτερο χρόνο -μολύνοντας, για παράδειγμα, πολύ περισσότερους ανθρώπους το 2016 και το 2018 από ό,τι το 2015 και το 2017.

Κοκκύτης: Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου – Τι είναι «ο βήχας των 100 ημερών»

Το μοτίβο αύξησης κάθε δεύτερο έτος σταμάτησε το 2020 χάρη στα lockdown για την COVID-19. Η EV-D68 επανήλθε σε άνοδο το 2022 καθώς άρθηκαν τα lockdown, αλλά περιέργως, αυτή η αύξηση δεν συνδέθηκε με αύξηση των κρουσμάτων οξείας χαλαρής μυελίτιδας.

«Είδαμε τον ιό που προκαλούσε προηγουμένως τα κρούσματα οξείας χαλαρής μυελίτιδας, αλλά δεν είδαμε τα κρούσματα της νόσου να ​​σχετίζονται με αυτό», δήλωσε στο NBC News o Δρ. Kevin Messacar, ειδικός μολυσματικών ασθενειών στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Κολοράντο.

Για το 2024 και μέχρι στιγμής, πάντως, το CDC έχει επιβεβαιώσει 13 περιπτώσεις οξείας χαλαρής μυελίτιδας. Οι ιοί είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να προβλεφθούν και οι ειδικοί πιστεύουν ότι το EV-D68 μπορεί να έχει εξελιχθεί ή να έχει μεταλλαχθεί ή περισσότεροι άνθρωποι να έχουν εκτεθεί σε αυτόν και να έχουν αναπτύξει ανοσία.

Πώς μπορείτε να προλάβετε τη λοίμωξη από EV-D68

Δεν υπάρχει εμβόλιο για την λοίμωξη από EV-D68, με τους γιατρούς να συνιστούν να προστατεύεστε τον εαυτό σας πλένοντας καλά τα χέρια σας, αποφεύγοντας τη στενή επαφή με άτομα που είναι άρρωστα, καθαρίζοντας και απολυμαίνοντας επιφάνειες και αντιμετωπίζοντας το άσθμα εάν το έχετε.

Την ίδια στιγμή, ο Δρ. Buddy Creech, λοιμωξιολόγος παιδιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt, μελετά ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που ελπίζει ότι θα μπορούσε να σταματήσει το EV-D68 προτού εξελιχθεί σε οξεία χαλαρή μυελίτιδα.

«Σε μελέτες σε ποντίκια, απέτρεψε μόλυνση που θα οδηγούσε σε οξεία χαλαρή μυελίτιδα», ανέφερε ο καθηγητης στο NBC News. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν χρόνια μέχρι να γίνει διαθέσιμη η θεραπεία.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top