Το ανατολίτικο ντιπ που βοηθά στην απώλεια βάρους, μειώνει το σάκχαρο και κάνει καλό στην καρδιά

Το ανατολίτικο ντιπ που βοηθά στην απώλεια βάρους, μειώνει το σάκχαρο και κάνει καλό στην καρδιά

Υπάρχει ένα δημοφιλές ανατολίτικο ντιπ που μπορεί να συνοδεύσει οποιοδήποτε πιάτο, προσδίδοντας υπέροχη γεύση αλλά και σημαντικά οφέλη για την υγεία. Ουσιαστικά, αποτελεί μια κρεμώδη σαλάτα γεμάτη θρεπτικά συστατικά που έχουν συνδεθεί με πολλά εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία και τη διατροφή. Ποιο είναι;

Χάρη στο εντυπωσιακό θρεπτικό του προφίλ, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της φλεγμονής, στην προώθηση της υγείας της καρδιάς και στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Είναι επίσης φυσικά απαλλαγμένο από γλουτένη, ξηρούς καρπούς και γαλακτοκομικά και μπορείτε να το απολαύσετε ως νόστιμο ντιπ, άλειμμα ή καρύκευμα σε διάφορες συνταγές.

Οι 2 αλλαγές στη διατροφή που συμβάλλουν σε χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης

Μιλάμε φυσικά για το χούμους, το οποίο παρασκευάζεται παραδοσιακά με ρεβίθια, ταχίνι (πάστα σουσαμιού), ελαιόλαδο, λεμόνι και σκόρδο. Προέρχεται από τη Μέση Ανατολή, αλλά είναι ευρέως διαθέσιμο σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα, συχνά με παραλλαγές στην κλασική συνταγή, όπως καραμελωμένο κρεμμύδι ή χούμους ψητής πιπεριάς. Είναι πλούσιο σε ωφέλιμα λιπαρά, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης.

Διατροφικά αξία του χούμους

Μια κουταλιά της σούπας χούμους (30g) παρέχει:

  • 92 kcal/382 kJ
  • 2 γρ πρωτεΐνης
  • 8 γρ λίπος
  • 3,1 g υδατάνθρακες
  • 1,5g φυτικές ίνες
  • 19 mg μαγνησίου
  • 0,57 mg σιδήρου
  • 13 mcg φυλλικού οξέος

Τα 5 κορυφαία οφέλη που έχει το ανατολίτικο ντιπ για την υγεία

  1. Τα ρεβίθια είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών
  2. Μια τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
  3. Είναι καλό για την καρδιά
  4. Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση βάρους
  5. Είναι πλούσιο σε πολλά αντιφλεγμονώδη συστατικά

1. Μια χρήσιμη πηγή φυτικών ινών

Φτιαγμένο από ρεβίθια (φασόλια garbanzo), το χούμους είναι φυσικά πλούσιο σε φυτικές ίνες. Μελέτες υποστηρίζουν ότι ο τύπος των φυτικών ινών στα ρεβίθια έχει θετική επίδραση στην υγεία του εντέρου μας, προάγοντας τον αριθμό των ευεργετικών βακτηρίων που με τη σειρά τους συμβάλλουν στην ενίσχυση της εντερικής υγείας.

2. Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Τα φασόλια και τα όσπρια, όπως και τα ρεβίθια, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ανθεκτικό άμυλο και φυτικές ίνες, τα οποία επιβραδύνουν την ταχύτητα με την οποία τα χωνεύουμε. Αυτό σημαίνει ότι έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και απελευθερώνουν την ενέργειά τους πιο σταθερά. Η κατανάλωση περισσότερων από τις τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη βοηθά στη σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μπορεί να υποστηρίξει τη διαχείριση του σακχάρου.

19 τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο που πρέπει να ενσωματώσετε σε μια υγιεινή διατροφή

3. Μπορεί να κάνει καλό στην καρδιά

Το χούμους περιέχει ρεβίθια πλούσια σε φυτικές ίνες, καθώς και ελαιόλαδο και σουσάμι, που είναι πηγή μονοακόρεστων λιπαρών υγιεινών για την καρδιά. Μελέτες υποδεικνύουν ότι δίαιτες πλούσιες σε όσπρια, όπως τα ρεβίθια, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL), ενώ τα μονοακόρεστα λίπη, ειδικά το ελαιόλαδο, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Προσοχή χρειάζεται όταν αγοράζετε χούμους από κατάστημα, καθώς πρέπει να ελέγχετε πάντα την ετικέτα γιατί ορισμένες μάρκες αντικαθιστούν το ελαιόλαδο με ηλιέλαιο ή κραμβέλαιο επειδή είναι μια φθηνότερη εναλλακτική λύση.

4. Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση βάρους

Η τακτική συμπερίληψη των ρεβιθιών στη διατροφή φαίνεται να σχετίζεται με χαμηλότερο βάρος, χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και καλύτερη περίμετρο μέσης. Αυτό οφείλεται εν μέρει στον τύπο αμύλου στα ρεβίθια, το ένα τρίτο του οποίου είναι ένας τύπος που ονομάζεται αμυλόζη. Αυτό το άμυλο είναι πιο ανθεκτικό στα πεπτικά μας ένζυμα, πράγμα που σημαίνει ότι όσο περισσότερη αμυλόζη υπάρχει σε ένα τρόφιμο τόσο λιγότερο εύπεπτο είναι το φαγητό.

5. Είναι πλούσιο σε αντιφλεγμονώδη συστατικά

Τα κλασικά συστατικά που εμπλέκονται στην παρασκευή ενός παραδοσιακού χούμους όπως τα ρεβίθια, το σουσάμι και το ελαιόλαδο έχουν ευεργετικές ιδιότητες, όπως η καταπολέμη της φλεγμονής. Στην πραγματικότητα, το παρθένο ελαιόλαδο λέγεται ότι έχει αντιφλεγμονώδη δράση η οποία είναι εφάμιλλη με την ιβουπροφαίνη.

Είναι το χούμους ασφαλές για όλους;

Το χούμους είναι ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους, ωστόσο, εάν έχετε αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά όπως τα ρεβίθια (όσπρια), το σουσάμι ή το σκόρδο, θα πρέπει να αποφύγετε να το φάτε. Αξίζει επίσης να έχετε υπόψη σας ότι τα προϊόντα που αγοράζετε μπορεί να περιλαμβάνουν απροσδόκητα πρόσθετα, επομένως ελέγχετε πάντα τις ετικέτες πριν αγοράσετε.

Μπορούμε να ρίξουμε την χοληστερόλη χωρίς τις στατίνες; – Τι λένε οι ειδικοί για τις εναλλακτικές επιλογές

Γενικά, είναι καλό το χούμους για εσάς;

Όντας πλούσιο σε φυτικές ίνες, το χούμους όχι μόνο θα σας χορτάσει αλλά θα ενισχύσει και την υγεία του εντέρου σας. Ο τύπος αμύλου στα ρεβίθια μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους και δεδομένου ότι τα ρεβίθια είναι συστατικό χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, το χούμους μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, κάτι που μπορεί να υποστηρίξει τη διαχείριση του διαβήτη. Αρκετά συστατικά του χούμους -ρεβίθια, σουσάμι και ελαιόλαδο- πιστεύεται επίσης ότι έχουν αντιφλεγμονώδη δράση στον οργανισμό.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top