Ερευνητές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο LMU εντόπισαν έναν νέο μηχανισμό για την απώλεια βάρους,μέσω της θερμότητας που παράγουν τα καφέ λιποκύτταρα του οργανισμού.
Μπορεί οι χρωματισμοί στα λιποκύτταρα (υπάρχουν τα λευκά και τα καφέ) να μην μας λένε πολλά, ωστόσο οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι συμβάλλουν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος μετατρέποντας τις θερμίδες σε θερμότητα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, βοηθούν στην απώλεια βάρους και στην πρόληψη μεταβολικών διαταραχών.
Απώλεια βάρους: 10 τρόποι για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό και να χάσετε εύκολα κιλά
Μια διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον καθηγητή Alexander Bartelt, από το Ινστιτούτο Καρδιαγγειακής Πρόληψης (IPEK) αποκρυπτογράφησε έναν νέο μηχανισμό που αυξάνει την μεταβολική δραστηριότητα των καφέ λιποκυττάρων. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι με αυτή την ανακάλυψη, θα οδηγηθούν σε νέες θεραπευτικές μεθόδους όπου θα χρησιμοποιείται το καφέ λίπος κατά των μεταβολικών ασθενειών. Τα αποτελέσματά της μελέτης δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο The EMBO Journal.
Πως τα καφέ λιποκύτταρα επιτίθενται στις αποθήκες λίπους
Η ενεργοποίηση των κυττάρων που καίνε λίπος κάνει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος με μια φυσική διαδικασία. Όταν κάνει κρύο, τα καφέ λιποκύτταρα καίνε το αποθηκευμένο λίπος καθώς η θερμογένεση απαιτεί πολύ περισσότερες θερμίδες.
«Σε κάποιες χώρες, όπως στη Σκανδιναβία και τη Ρωσία οι άνθρωποι συνηθίζουν να εκτίθενται σε πολικές θερμοκρασίες ακριβώς για να αναγκάσουν τον οργανισμό τους να παράγει περισσότερο καφέ λίπος. Αυτό ενισχύει το ανοσοποιητικό τους, κάνοντάς τους λιγότερο επιρρεπείς στην ανάπτυξη διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων», υποστηρίζει ο Bartelt.
Τα καφέ λιποκύτταρα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε μιτοχόνδρια, δηλαδή τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, όπου λαμβάνει χώρα η κυτταρική αναπνοή. Οι επιστήμονες ωστόσο, δεν κατανοούν ακόμη επαρκώς πώς τα καφέ λιποκύτταρα ενισχύουν τον μεταβολισμό, ώστε να μπορούν να αναπτύξουν νέες θεραπείες.
Απώλεια βάρους: Το σούπερ προβιοτικό που καίει λίπος πιο γρήγορα από τα φάρμακα – Νέα έρευνα
Το κρύο διεγείρει τη θερμογένεση και συμβάλλει στην απώλεια βάρους
Το μοριακό «κόλπο» των καφέ λιποκυττάρων είναι η αποσύνδεση της πρωτεΐνης-1, η οποία διευκολύνει τη δημιουργία θερμότητας. «Η υψηλή μεταβολική δραστηριότητα των καφέ λιποκυττάρων πρέπει επίσης να επηρεάσει την παραγωγή ATP», λέει ο Bartelt, «και υποθέσαμε ότι αυτή η διαδικασία θα ρυθμιζόταν από το κρύο».
Μαζί με Βραζιλιάνους συναδέλφους τους από το Σάο Πάολο, οι ερευνητές εντόπισαν τον «ανασταλτικό παράγοντα 1», ο οποίος διασφαλίζει τη διατήρηση της παραγωγής ATP αντί της θερμογένεσης. Όταν η θερμοκρασία πέφτει, τα επίπεδα του ανασταλτικού παράγοντα-1 πέφτουν και πραγματοποιείται η θερμογένεση. Όταν αυξάνεται τεχνητά, ο ανασταλτικός παράγοντας 1 ενεργοποιεί το καφέ λίπος στο κρύο.
Αυτά τα ευρήματα ελήφθησαν σε απομονωμένα μιτοχόνδρια, σε καλλιεργημένα κύτταρα και σε ένα ζωικό μοντέλο. «Ενώ έχουμε βρει ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ για την κατανόηση της θερμογένεσης, οι θεραπευτικές εφαρμογές είναι ακόμη πολύ μακριά», εξηγεί ο Δρ Henver Brunetta, ο οποίος διεξήγαγε τη μελέτη.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς, οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το καφέ λίπος τους πολύ λίγο με αποτέλεσμα να αδρανοποιείται.
Απώλεια βάρους: Τρώτε περισσότερο από αυτές τις δύο τροφές για να χάσετε το 13% του βάρους σας
Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης δείχνουν ότι υπάρχουν μοριακοί διακόπτες που επιτρέπουν στα μιτοχόνδρια των καφέ λιποκυττάρων να λειτουργούν καλύτερα. Ο Bartelt και οι συνεργάτες του σχεδιάζουν να βασιστούν σε αυτήν την ανακάλυψη για «να βρούμε νέους τρόπους και να αποκαταστήσουμε την καλή λειτουργία των μιτοχονδρίων στα λευκά λιποκύτταρα, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πολλά κιλά, αν όχι πάρα πολλά», καταλήγει ο Bartelt.