«Διαγνώστηκα με καρκίνο 2 ετών και μου έδιναν 6 μήνες ζωής» – Η 20χρονη σήμερα κοπέλα μιλά για τη μάχη της με τον καρκίνο του δέρματος

καρκίνο

Η 20χεονη  Marit Peterson αν και δεν θυμάται πολλά από τον Γολγοθά της με τον καρκίνο, όταν ήταν παιδί, έχει σωματικά και ψυχικά τραύματα για να της τον υπενθυμίζουν συνεχώς. Συγκεκριμένα, σε ηλικία μόλις δύο ετών, οι γιατροί διέγνωσαν μελάνωμα, τον πιο θανατηφόρο τύπο καρκίνου του δέρματος στην Αμερική.

Η ιστορία της Marit ξεκίνησε όταν η μητέρα της παρατήρησε ένα περίεργο σημάδι στο δάχτυλο του χεριού της. Παρότι επισκέφτηκε αρκετούς γιατρούς που την καθησύχασαν λέγοντάς της ότι δεν ήταν κάτι ανησυχητικό, ένας τελικά συμφώνησε να το αφαιρέσει για αισθητικούς λόγους. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης όμως, οι γιατροί συνειδητοποίησαν την σοβαρότητα της κατάστασης. Δυστυχώς, η Marit είχε μελάνωμα 3ου σταδίου (3Β), μία εξαιρετικά σπάνια διάγνωση για παιδιά.

Το ανεπαίσθητο σύμπτωμα του καρκίνου που φαίνεται σε σεντόνια και μαξιλάρια κάθε πρωί

Η σπάνια περίπτωση καρκίνου σε παιδική ηλικία

Το μελάνωμα της Marit ήταν τόσο σπάνιο που ακόμα και κορυφαίοι γιατροί στο MD Anderson Cancer Center, στο Χιούστον, δεν είχαν αντιμετωπίσει ανάλογο περιστατικό σε μικρό παιδί. Το προσδόκιμο ζωής σε ενηλίκους με μελάνωμα ήταν έξι μήνες ζωής, ενώ για τη Marit λόγω του ότι ήταν μικρό παιδί δεν υπήρχαν στατιστικά επιβίωσης.

καρκίνο
Φωτογραφία: Marit Peterson/Daily Mail

Σήμερα, η Marit είναι μια υγιής 20χρονη, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν. «Το γεγονός ότι δεν θα έπρεπε να είμαι εδώ σήμερα, μου έδωσε μια διαφορετική προοπτική για τη ζωή», δηλώνει η Marit. «Αυτό έχει διαμορφώσει την προσωπικότητά μου και το τι θέλω να κάνω στο μέλλον», ανέφερε στη συνέχεια.

Το βασικό μήνυμα της Marit προς όλους τους ανθρώπους είναι να μην καθυστερούν και να εμπιστεύονται το ένστικτό τους αν νιώθουν πως κάτι δεν πάει καλά με την υγεία τους. Όπως τονίζει η ίδια η συμβουλή της είναι να επισκεπτόμαστε άμεσα τον γιατρό και να μην εφησυχάζομυε.

Το οικογενειακό ιστορικό με τον καρκίνο

Η μητέρα της Marit, η Candy, που είχε διαγνωστεί με καρκίνο στα 34 της, παρατήρησε για πρώτη φορά ένα περίεργο σημάδι στο χέρι της κόρης της όταν αυτή ήταν μόλις τριών μηνών. Είχε ήδη υποψίες καθώς ο πατέρας της Marit είχε επιβιώσει από μελάνωμα, αλλά δεν πήγε την κόρη της αμέσως στο γιατρό, καθώς πίστευε πως η  πιθανότητα να είναι κάτι σοβαρό ήταν αμελητέα.

Μελάνωμα: Ποιος ο ρόλος της βιταμίνης D; Πώς θα προφυλαχθούμε

Όταν το σημάδι της Marit άρχισε να μεγαλώνει, η Candy αποφάσισε να το ελέγξει. Οι περισσότεροι γιατροί ήταν καθησυχαστικοί και δεν ήθελαν να το αφαιρέσουν ωστόσο ένας από αυτούς τελικά συμφώνησε, καθαρά για αισθητικούς λόγους. Η επέμβαση, όμως, αποκάλυψε την τραγική πραγματικότητα που «πάγωσε» την οικογένειά της.

καρκίνο
Φωτογραφία: Marit Peterson/Daily Mail

Η επιθετική θεραπεία κατά του καρκίνου

Η διάγνωση της Marit ήταν μελάνωμα 3Β, κάτι που σημαίνει ότι ο καρκίνος είχε ήδη επεκταθεί στους λεμφαδένες της. Υποβλήθηκε σε πολλαπλές επεμβάσεις και στη συνέχεια έλαβε υψηλές δόσεις ανοσοθεραπείας. Η θεραπεία ήταν επίπονη, με τη μικρή να καίγεται στον πυρετό έχοντας σπασμούς.

Παρά την επιτυχημένη θεραπεία, η Marit συνεχίζει να πονά κάνοντας κάποιες κινήσεις εξαιτίας της επέμβασης στην μασχάλη της. Επιπλέον, οι γιατροί ανησυχούν για το ενδεχόμενο υπογονιμότητας λόγω των θεραπειών που έχει κάνει.

Από την παιδική της ηλικία, η Marit δεν σταματά να μιλά δημόσια για την τραγική της ιστορία και έχει ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον για να ζητήσει χρηματοδότηση για την έρευνα του μελανώματος.

«Δεν πίστευα ότι το κενό στα δόντια μου ήταν κάτι ανησυχητικό – Τελικά, ήταν καρκίνος στο στόμα» 

Μάλιστα, η οικογένειά της έχει συγκεντρώσει πάνω από 3 εκατομμύρια δολάρια για την έρευνα, η οποία έχει εντοπίσει νέες γενετικές μεταλλάξεις, γνωστές ως «γονίδια Marit Peterson» (σ.σ. Αυτά τα γονίδια ονομάστηκαν προς τιμήν της Marit Peterson. Παρά την περιορισμένη έκθεσή της στον ήλιο, η διάγνωση της ενίσχυσε τη σημασία που έχει ο ρόλος των γονιδίων στην ασθένεια).

καρκίνο
Φωτογραφία: Marit Peterson/Daily Mail

Παρά την αγωνία της για την επανεμφάνιση του καρκίνου, η Marit δεν σταματά να ελπίζει, να ονειρεύεται και να μάχεται. Σχεδιάζει να τελειώσει τις σπουδές της στην ιατρική και να ασχοληθεί με τη δερματολογία, με στόχο να βοηθήσει ασθενείς όπως η ίδια.

Οι 4 κοινές λοιμώξεις που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο – Πώς θα προστατευθείτε

Σύμφωνα με έρευνα της Melanoma Research Foundation, οι γενετικοί παράγοντες παίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη μελανώματος, ιδίως σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου. Η έγκαιρη διάγνωση και η προληπτική εξέταση είναι εξαιρετικά σημαντικές για την επιβίωση από το μελάνωμα. Η Marit συνεχίζει να εμπνέει με τη δράση της στην πρόληψη και ενημέρωση σχετικά με τον καρκίνο του δέρματος.

Όλο Υγεία

Scroll to Top