Εμμηνόπαυση: Πότε σταματά η αύξηση βάρους και ισορροπούν οι ορμόνες – Πώς να χάσετε τα κιλά

Κι όμως η αύξηση βάρους στην εμμηνόπαυση έχει ημερομηνία λήξης - Πότε ισορροπούν οι ορμόνες

Η εμμηνόπαυση πυροδοτεί μια ολόκληρη σειρά αλλαγών στη ζωή, την υγεία και το βάρος σας των γυναικών. Για όλα φταίει η μείωση των οιστρογόνων που αναστατώνει τον μεταβολισμό σας, καθιστώντας τον υποτονικό. Ουσιαστικά, το σώμα σας αρχίζει να αποθηκεύει λίπος, περισσότερο και πιο γρήγορα.

Η εμμηνόπαυση σχετίζεται με σημαντικές αλλαγές στη σύσταση του σώματος και τη συσσώρευση σπλαχνικού λίπους.Έτσι, χωρίς να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες  ή την άσκηση -που ενδεχομένως έχετε εντάξει ήδη στην καθημερινότητα σας- είναι δύσκολη έως αναπόφευκτη η αύξηση βάρους. Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν είναι,  σε ποια ηλικία τελικά σταματά να συσσωρεύεται αυτό το επιπλέον βάρος;

Eμμηνόπαυση: Αντιμετωπίστε τις εξάψεις γρήγορα και αποτελεσματικά

Η Δρ Laurence Haurat, ψυχολόγος-διατροφολόγος, ρίχνει φως σε αυτό το ενδιαφέρον σημείο για τις γυναίκες, γιατί είναι πολύ χρήσιμο να ξέρετε ότι αυτό που σας συμβαίνει έχει ημερομηνία λήξης.

Σε συνέντευξή της στο Le Journal des Femmes επισήμανε ότι «το να δώσεις μια απάντηση που ταιριάζει σε όλες τις γυναίκες είναι δύσκολο, καθώς το σώμα του καθενός αντιδρά διαφορετικά. Δεν βιώνει κάθε γυναίκα αύξηση βάρους κατά την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, η εμμηνόπαυση συχνά συμπίπτει με σημαντικές ορμονικές ανατροπές που προκαλούν διακυμάνσεις του βάρους,  γέρνοντας τη ζυγαριά προς τα πάνω».

Μια μελέτη στο International Journal of Obesity αναφέρει ότι οι γυναίκες μπορούν να συνεχίσουν να παίρνουν βάρος έως και 22 χρόνια μετά την εμμηνόπαυση. Για κάποιον που μπαίνει στην εμμηνόπαυση στα 50, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μέχρι περίπου 72 ετών. Η μέση αύξηση βάρους είναι περίπου 0,43% ετησίως. Όμως, η Δρ. Haurat υποστηρίζει ότι αυτοί οι αριθμοί είναι υποθετικοί.

«Η αύξηση βάρους δεν ακολουθεί μια ευθεία γραμμή. Συχνά υπάρχει μια  κατακόρυφη αύξηση γύρω από την εμμηνόπαυση, περίπου στα 50-51 χρόνια. Αυτή η κορύφωση θα μπορούσε να επηρεαστεί από άλλες αλλαγές στη ζωή, όπως άγχος, ασθένεια ή συναισθηματική αναταραχή», ανέφερε.

«Ωστόσο, μερικές γυναίκες σταθεροποιούν το βάρος τους αμέσως μετά. Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η ακριβής ηλικία κατά την οποία σταματά η αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά είναι σαφές ότι το σώμα μας αλλάζει συνεχώς σε όλη μας τη ζωή», πρόσθεσε.

Εμμηνόπαυση: Ποιες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα στην καρδιά και τη μνήμη

Πώς να χάσετε το βάρος που αποκτήσατε κατά την εμμηνόπαυση

Κι όμως υπάρχουν και καλά νέα, καθώς η Δρ Haurat υπογραμμίζει ότι «μπορείτε να χάσετε αυτό το επίμονο βάρος της εμμηνόπαυσης!»

Αυτό που συνιστά είναι «να συντονίσετε την πείνα με την πληρότητα του σώματός σας και να διατηρήσετε υπό έλεγχο το συναισθηματικό φαγητό. Η μείωση του αλκοόλ και των τροφίμων που δεν ανήκουν στην υγιεινή διατροφή, πρέπει να μείνουν στο παρελθόν. Οι μικρές ατασθαλίες πρέπει να μείνουν… μικρές!

Το να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης και να πείτε όχι στις δραστικές δίαιτες είναι ζωτικής σημασίας. Επιπλέον, το να γίνεστε πιο δραστήριοι και να εντάξετε εξωτερικές δραστηριότητες όπως το περπάτημα, θα κάνει μεγάλη διαφορά.

Εμμηνόπαυση: 3 τρόφιμα που πρέπει να τρώτε για να μειώσετε το βάρος και να ανακουφίσετε τα συμπτώματα

Η αποδοχή αυτών των αλλαγών στο σώμα σας και η ένταξη νέων συνηθειών είναι το κλειδί για τη διαχείριση της αύξησης βάρους κατά την εμμηνόπαυση. Αγκαλιάστε λοιπόν κι αυτό το νέο κεφάλαιο της ζωής σας, με μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και μια γερή δόση αυτοπεποίθησης και δυναμισμού.

Όλο Υγεία

Scroll to Top