Συσπάσεις στα βλέφαρα: Ποια είναι η αιτία της μυοκυμίας, πώς να τη σταματήσετε και πότε να δείτε γιατρό

Συσπάσεις στα βλέφαρα: Ποια είναι η αιτία της μυοκυμίας, πώς να τη σταματήσετε και πότε να δείτε γιατρό

Γιατί παίζει το μάτι μου; Είναι έλλειψη ύπνου, πολλή ζάχαρη ή καφεΐνη; Βρετανός γιατρός μιλά για τις αιτίες που προκαλούν συσπάσεις στα βλέφαρα, που ονομάζεται μυοκυμία πώς μπορείτε να τις σταματήσετε και πότε να δείτε γιατρό.

Εάν το βλέφαρό σας συσπάται, μπορεί να είναι ενοχλητικό αλλά δεν είστε μόνοι στην πραγματικότητα, είναι ένα αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο. Σύμφωνα με τον ειδικό, υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να το προκαλέσουν, και υπάρχουν τρόποι να σταματήσει αυτό να συμβαίνει.

«Είμαι οφθαλμίατρος – Αυτό είναι το Νο1 πράγμα που δεν πρέπει να κάνετε ποτέ» 

Σύμφωνα με το Βρετανικό Σύστημα Υγείας NHS οι περισσότερες συσπάσεις δεν προκαλούνται από κάποια πάθηση. Ειδικότερα, μιλώντας στο TikTok , ο Doctor Youn (γνωστός και ως @doctoryoun) επεσήμανε ότι «τα βλέφαρα που παίζουν μπορεί να είναι κάτι πραγματικά ενοχλητικό».

@doctoryoun How to stop your eyelid twitching! #eyelidtwitch #myokemia #botox #spasm #eyelids Video credit: @DrBrittaniCarver ♬ nintendo wii (mii channel) song – julie on the internet

Μάλιστα έδειξε και σχετικό βίντεο προσθέτοντας ότι «συμβαίνει σε πολλούς». Η κατάσταση αυτή ονομάζεται  μυοκυμία βλεφάρων και πρόκειται για τους επαναλαμβανόμενους ακούσιους σπασμούς των μυών των βλεφάρων, οι οποίοι συχνότερα εμφανίζονται στο άνω βλέφαρο.

Ωστόσο, μπορεί να συμβεί τόσο στο άνω όσο και στο κάτω βλέφαρο.Η αιτία σύμφωνα με τον  Doctor Youn, μπορεί να σχετίζεται με το άγχος δηλαδή να είστε κουρασμένοι ή αγχωμένοι. Επίσης, μπορεί να είστε αφυδατωμένοι ή να έχετε ανεπάρκεια στο μαγνήσιο.

Μια γυναίκα τυφλώθηκε από ένα κοινό λάθος με τους φακούς επαφής – Τι πρέπει να προσέχετε 

Πότε πρέπει να δείτε γιατρό αν τα βλέφαρα σας συσπώνται

Αν και οι συσπάσεις συνήθως δεν είναι κάτι ανησυχητικό, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό, σύμφωνα με το Βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS), εάν έχετε τα ακόλουθα:

  • Έχετε συσπάσεις για περισσότερες από δύο εβδομάδες
  • Έχετε μια σύσπαση σε περισσότερα από ένα μέρη
  • Η περιοχή είναι αδύναμη ή δύσκαμπτη
  • Νομίζετε ότι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο μπορεί να προκαλεί συσπάσεις

Ποιες παθήσεις μπορεί να προκαλούν μυοκυμία

Εάν μαζί με τη σύσπαση συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα, θα πρέπει να δείτε γιατρό, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα Express, γιατί μπορεί να συνδέεται με τις εξής παθήσεις:

  • σύνδρομο καλοήθους συστολής (μακροχρόνιες συσπάσεις και κράμπες που προκαλούνται από υπερδραστήρια νεύρα)
  • δυστονία (μια ομάδα ασυνήθιστων καταστάσεων που προκαλούν μυϊκούς σπασμούς)
  • νόσος του κινητικού νευρώνα (μια ασυνήθιστη κατάσταση που προκαλεί αδυναμία και επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου)

Πώς μπορείτε να αποτρέψετε τη σύσπαση των βλεφάρων

Σύμφωνα με τον ειδικό, μπορείτε να προσπαθήσετε να κοιμηθείτε περισσότερο, να μειώσετε την πρόσληψη καφεΐνης και, εάν όλα τα άλλα αποτύχουν, τις ενέσεις botox.

4 τρόποι για να εξαφανίσετε τους μαύρους κύκλους και τις σακούλες από τα μάτια

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά το NHS: «Μια σύσπαση στα βλέφαρα μπορεί να έρθει και να φύγει, αλλά κανονικά θα πρέπει σταματήσει σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες».

Συνήθως δεν υπάρχει θεραπεία για αυτό, αλλά υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε την κατάσταση όπως:

  • ξεκουραστείτε
  • προσπαθήστε να βρείτε τρόπους να χαλαρώσετε
  • τεντώστε και κάντε μασάζ σε τυχόν μυς που επηρεάζονται από κράμπες
  • προσπαθήστε να μην ανησυχείτε για αυτό,  μια σύσπαση είναι συνήθως ακίνδυνη και η ανησυχία μπορεί να την κάνει χειρότερη

Τι να αποφύγετε

  • μην πίνετε πολλή καφεΐνη, όπως τσάι και καφέ
  • μην πίνετε πολύ αλκοόλ
  • μην σταματήσετε να παίρνετε ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο χωρίς να λάβετε ιατρική συμβουλή, ακόμα κι αν πιστεύετε ότι μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις
Όλο Υγεία

Scroll to Top