Το κρυφό σημάδι στα αυτιά που μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου

Το κρυφό σημάδι στα αυτιά που μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου

Τα αυτιά μας μπορούν να μάς πουν πολλά πράγματα για την υγεία μας. Από το κερί που συγκεντρώνεται στο εσωτερικό τους μέχρι τον πόνο που μπορεί να νιώθουμε κατά διαστήματα, τα αυτιά είναι ένα σημείο του σώματος η κατάσταση του οποίου μπορεί να αποκαλύψει ακόμη και σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι οι καρκίνοι της κεφαλής και του τραχήλου, οι οποίοι μπορεί να εντοπιστούν μέσω συμπτωμάτων στα αυτιά. Τα περιστατικά αυτών των καρκίνων, που συνήθως επηρεάζουν το στόμα, τη μύτη και το λαιμό, έχουν αυξηθεί κατά το ένα τρίτο από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με το Cancer Research UK.

Το σημάδι στο λοβό του αυτιού που μπορεί να δείχνει σοβαρή καρδιακή πάθηση 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου. Ένας λόγος για την αύξηση των περιστατικών είναι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), μια λοίμωξη που συνήθως δεν εμφανίζει συμπτώματα αλλά μπορεί να προκαλέσει τη νόσο.

Τα άγνωστα σημάδια του καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου στα αυτιά

Στο πλαίσιο αυτό, ο κορυφαίος ειδικός στον καρκίνο, Δρ. Jiri Kubes, αποκάλυψε μερικά από τα κοινά, αλλά λιγότερο γνωστά, σημάδια του καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου σε μια κρίσιμη προσπάθεια ευαισθητοποίησης για τη νόσο.

«Όσο νωρίτερα μπορούμε να κάνουμε τη διάγνωση, τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τύπος καρκίνου στον κόσμο, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη ευαισθητοποίησης σχετικά με τους όγκους της κεφαλής και του λαιμού», δήλωσε ο Δρ. Kubes από το Κέντρο Θεραπείας Proton, και πρόσθεσε:

«Υπάρχουν ορισμένα βασικά συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε, κάποια εκ των οποίων είναι λιγότερο γνωστά. Για παράδειγμα, τα μακροχρόνια βουλωμένα αυτιά -κατάσταση σαν αυτή που μπορεί να εμφανιστεί μετά από μια βουτιά σε πισίνα – ή ο επίμονος πόνος στο αυτί μπορεί να είναι σημάδι ότι υπάρχει καρκίνος μέσα και γύρω από αυτήν την περιοχή».

Καρκίνος του λάρυγγα: Το ελάχιστα γνωστό σύμπτωμα στο αυτί που μπορεί να είναι σημάδι 

Άλλα συμπτώματα του καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου

Σύμφωνα με τον ειδικό, το πρήξιμο σε ένα σημείο του λαιμού ή κάποια αντίσταση όταν αγγίζετε ένα μέρος του λαιμού, θα μπορούσε επίσης να είναι ένας δείκτης. Ο πόνος στα ούλα, τα έλκη και ο πόνος στα δόντια, οι λευκές ή κόκκινες κηλίδες στο στόμα είναι επίσης ενδεικτικά συμπτώματα, τα οποία οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να αγνοήσουν και να τα αποδώσουν σε έλκος.

Ένας γιατρός μπορεί επίσης να αγνοήσει τέτοια σημάδια και να σας παραπέμψει στον οδοντίατρο. Ο Δρ. Kubes όμως υπογραμμίζει ότι κάλλιστα θα μπορούσαν να οφείλονται σε μια καρκινική βλάβη που μεγαλώνει και εύκολα αγνοείτε.

«Ένας πονόλαιμος που διαρκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες ή αλλαγές στη φωνή ή βραχνάδα, θα πρέπει να χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου», καταλήγει ο ειδικός.

Αυτιά: Ο καλύτερος τρόπος να τα καθαρίσετε σύμφωνα με ειδικό

Η έγκαιρη διάγνωση σημαίνει ότι έχετε 90% πιθανότητες να επιβιώσετε από τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, επισημαίνουν οι ειδικοί. Ωστόσο, τα ποσοστά επιβίωσης πέφτουν στο 40% με καθυστερημένη διάγνωση. 

Όλο Υγεία

Scroll to Top