Το «κόλπο» των 5 δευτερολέπτων που μπορεί να βάλει τέλος σε έναν δυσάρευστο καυγά – Τι λεει νέα έρευνα

Το «κόλπο» των 5 δευτερολέπτων που μπορεί να βάλει τέλος σε έναν δυσάρευστο καυγά - Τι λεει νέα έρευνα

Μέσα στο 2024, πάνω από 1 δις δολάρια έχουν ξοδευτεί, μόνο στις ΗΠΑ, σε θεραπείες ζευγαριών για να σώσουν το γάμο ή της σχέση τους.Πολλά λεφτά για να διορθώσετε ταλαντευόμενες σχέσεις, που ξέρετε εκ των προτέρων που θα καταλήξουν. Ωστόσο, μια νέα έρευνα δείχνει ότι τα ζευγάρια θα μπορούσαν να πάρουν πίσω μέρος των χρημάτων που ξόδεψαν για θεραπεία, αν απλώς υιοθετούσαν ένα απλό κόλπο πέντε δευτερολέπτων.

Δεν υπάρχει σχέση που δεν έχει δυσκολίες ούτε ζευγάρια που δεν μαλώνουν.Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει τρόπος ο καυγάς να λήξει γρήγορα χωρίς και χωρίς να αφήσει πικρίες που θα επηρεάσουν τη σχέση και τον τρόπο που βλέπει ο ένας τον άλλον.

Ευτυχισμένα ζευγάρια : Η μέθοδος 2-2-2 μπορεί να είναι το μυστικό

Τα υγιή ζευγάρια ξέρουν πώς να τσακώνονται

Η έρευνα του Πανεπιστημίου του St. Andrews στη Σκωτία που πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο Communications Psychology, βασίζεται σε μια παράδοξη αλήθεια για τις σχέσεις. Όχι μόνο η σύγκρουση είναι αναπόφευκτο μέρος των σχέσεων, αλλά και ο τσακωμός – που γίνεται σωστά και μέσα σε ένα ευπρεπές πλαίσο- μπορεί πραγματικά να δώσει κάτι καλό στη σχέση σας.

Όπως εξήγησε ο Gary Lewandowski, ψυχολόγος που μελετά τη δυναμική των σχέσεων, «τα περισσότερα ζευγάρια πρέπει να μαλώνουν περισσότερο, όχι λιγότερο». Η καταστολή των συγκρούσεων είναι γενικά χειρότερη για την υγεία της σχέσης σας από το να τις βγάζετε ανοιχτά.

Ο τσακωμός είναι μέρος μιας υγιούς σχέσης, αλλά φυσικά πρέπει να τσακωθεί σωστά. Ο θρυλικός θεραπευτής ζευγαριών John Gottman έχτισε την καριέρα του πάνω σε αυτή την αλήθεια, επιμένοντας ότι «μια διαρκής σχέση προκύπτει από την ικανότητα ενός ζευγαριού να διαχειρίζεται τις συγκρούσεις που είναι αναπόφευκτες σε κάθε σχέση».

Πώς λοιπόν διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας ώστε να μπορείτε να τσακωθείτε δίκαια και παραγωγικά; Μερικά ζευγάρια μπορεί να χρειαστεί να ξοδέψουν χιλιάδες για θεραπείες για να εκπαιδευτούν σε αυτήν την ικανότητα. Άλλοι, μπορούν απλώς να μάθουν τον εαυτό τους να απομακρύνεται και να παίρνουν μια ανάσα πέντε δευτερολέπτων όταν «το σπίρτο είναι έτοιμο να πάρει φωτιά» όπως συνιστά η νέα σκωτσέζικη μελέτη.

Τα πολύτιμα 5 δευτερόλεπτα

Οι ερευνητές βρήκαν έναν δημιουργικό τρόπο για να δοκιμάσουν τη δύναμη των πολύ σύντομων παύσεων, όταν έχει ανάψει ένας καυγάς, με σκοπό να μειώσουν την επιθετικότητά.

Μελέτησαν 81 ζευγάρια και τα κάλεσαν στο εργαστήριο για να παίξουν ένα παιχνίδι τένις την ώρα που τους προκαλούσαν να τσακωθούν.

9 πράγματα που πρέπει να κάνει μία γυναίκα για να είναι ευτυχισμένος ο γάμος της

Κάθε μέλος του ζευγαριού κρατούσε μια ρακέτα και μπορούσε να επιλέξει την ένταση του χτυπήματος της μπάλας που έστελνε απέναντι στον σύντροφό του, ενώ οι ερευνητές παρακολουθούσαν προσεκτικά τις αντιδράσεις τους.

Εάν είχατε ποτέ μια έντονη ανταλλαγή απόψεων με τον σύντροφό σας που ξέφυγε από τον έλεγχο, πιθανότατα δεν θα σοκαριστείτε από αυτό που συνέβη στη συνέχεια.

Οι συμμετέχοντες έτειναν να έχουν το ίδιο επίπεδο επιθετικότητας με αυτό του συντρόφου τους, που σημαίνει ότι όταν ένα άτομο ανεβάσει την ένταση στο έντεκα, το ίδιο θα κάνει και ο σύντροφός του. Αυτό εξηγεί, πως μια φαινομενικά εποικοδομητική συνομιλία μπορεί σταδιακά να μετατραπεί σε έντονο καβγά, εάν ο σύντροφός σας αυξήσει τον τόνο του για να απαντήσει σε πιθανές μικρότητες ή θυμό που δέχεται από εσάς.

Οι ερευνητές όμως διαπίστωσαν κάτι εντυπωσιακό. Ότι υπάρχει ένας απλός τρόπος για να ξεφύγουμε από αυτόν τον συνομιλητικό αγώνα εξοπλισμών. Είναι η σιωπή λίγων δευτερολέπτων.

Όταν οι συμμετέχοντες έκαναν ένα διάλειμμα από το παιχνίδι των συγκρούσεων για μόλις πέντε δευτερόλεπτα, επέστρεφαν με μια πιο ήσυχη και ευχάριστη διάθεση, μειώνοντας την ένταση (και την επιθετικότητα) των ανταλλαγών τους.

«Το να αναγκάσουν τα ζευγάρια να κάνουν ένα διάλειμμα πέντε δευτερολέπτων ήταν εξίσου αποτελεσματικό με ένα διάλειμμα δέκα ή 15 δευτερολέπτων, κάτι που δείχνει ότι ακόμη και οι πιο σύντομες παύσεις μπορούν να βοηθήσουν στην κατάσβεση μιας λογομαχίας». εξήγησε η Annah McCurry, υποψήφια διδάκτορας στη Σχολή Ψυχολογίας και Νευροεπιστημών που ηγήθηκε της μελέτης.

Φθηνότερη από τη θεραπεία ζευγαριών

Ο McCurry υποστηρίζει ότι αυτές οι μικρές συμβουλές, αν και δεν είναι μια θεραπεία που μπορεί να σώσει οποιαδήποτε σχέση, μπορεί να κάνουν τη διαφορά. “Αυτή η προσέγγιση δεν ισχύει για σενάρια ενδοοικογενειακής βίας. Πρόκειται για τη διαχείριση των μικρών καθημερινών προστριβών που υπάρχουν στις ανθρώπινες σχέσεις“, τόνισε.

Αλλά αν τα επιχειρήματά σας για το πώς να διπλώσετε τις πετσέτες ή πότε θα επισκεφτείτε τα πεθερικά επηρεάζουν τη σχέση σας (ή η σύγκρουση με τους συναδέλφους σας ταράζει την επιχείρησή σας), θυμηθείτε απλώς αυτή τη μελέτη και απομακρυνθείτε από καυγάδες για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ηρεμήσουν όλοι.

3 σημάδια ότι σας αγαπάει ο σύντροφός σας περισσότερο από όσο νομίζετε

Κι όπως σοφά λέει η McCurry, «είναι φθηνότερο από τη θεραπεία ζευγαριών και μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στις καθημερινές αλληλεπιδράσεις».

Όλο Υγεία

Scroll to Top